Podcastkunst

PodcastSerial, de speciale serie podcasts die horen bij de podcast/radioshow This American Life, heeft een derde serie uitgebracht. ‘S-town‘. 

Ik ga niet vertellen waar het over gaat. Want het interessante is dat je niet weet waar het naar toe gaat. Dat het niet loopt zoals je denkt. En dat je je af blijft vragen: wat komt er nu?

Maar wat het kunst maakt in de zin van kunstzinnig, van een verschijningsvorm die heel veel kennis, kunde en creativiteit vraagt, is niet alleen het verhaal maar ook het werk.

Gedurende meerdere jaren moet de maker honderden uren interviews hebben opgenomen. Veel daarvan zonder dat hij wist waar het toe zou leiden. Maar die in het licht van latere gebeurtenissen essentieel bleken om een verhaal te vertellen. 

En toen moest hij al die uren terug gaan luisteren. Achteraf. Om die stukjes er uit te halen die er toe deden. 

Het verhaal gaat over een heuse maar onwaarschijnlijke klokkenmaker. En de journalist die zijn verhaal vertelt is net zo’n meester in het passen en meten.

De klokkenmaker had zich geen betere verhalenverteller kunnen wensen. En je vraagt je af: was dat zijn opzet?

7 uur luisteren. En je verwonderen. 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

peter pellenaarsantwoord
9 april 2017 om 08:22

Dank (nogmaals) voor de tip. Ik heb ze inmiddels ook op mijn iphone staan. De komende week onderweg naar het werk ga ik een begin maken met luisteren. Wat ik er tot nu toe over gelezen heb maakt me heel nieuwsgierig.

Elja Daaeantwoord
9 april 2017 om 22:33
– Antwoord aan: peter pellenaars

zo benieuwd wat je vindt …

peter pellenaars
11 april 2017 om 21:11
– Antwoord aan: Elja Daae

De eerste drie afleveringen zitten er bijna op. Knap verslavend kan ik je zeggen (maar dat wist je denk ik al uit eigen ervaring). Mooi hoe de opgevoerde personages steeds meer tot leven komen en erg knap hoe de verhalenverteller met alle info van achteraf er dit boeiende relaas van heeft weten te maken waarbij je met elke bocht in de verhaallijn die je denkt te zien aankomen onverwacht alsnog op het laatste moment een andere kant op wordt gestuurd.
Zeven uur luistergenot lijkt me bij voorbaat al veel te kort…

Elja Daae
12 april 2017 om 11:35
– Antwoord aan: peter pellenaars

Ja dat is het precies – hoe achteraf dat materiaal gebruikt wordt! Dat is echt enorm knap. Heel ander niveau krijgt het daardoor. Gelukkig heb je de andere afleveringen van Serial nog te gaan – sommige zijn wel 12 uur meen ik. De ene over het verhaal over een moord en een mogelijk onschuldige jongen en de ander over de Amerikaanse soldaat dit gevangen was genomen door de Taliban. DAT WORDT GENIETEN! UREN UREN UREN lang! 🙂

Carolien Geurtsenantwoord
8 april 2017 om 09:25

Hier even een vraag van een podcast rookie, zijn ze ook te downloaden? thnx

Elja Daaeantwoord
8 april 2017 om 13:04
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Zie app 🙂 maar ja dus. Ik download ze gewoon direct vanuit de podcast app van Apple op mijn iphone. Maar het kan met iedere app denk ik, of gewoon op je computer.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.