Klein talent

zebraIk was op turnles vandaag. Nou ja, bij turnles. Kijken naar mijn zoontje.

Hij vindt het leuk, turnen. Als peutertje had hij een leerkracht, op de creche, die altijd gymnastiekoefeningen met de kinderen deed. Mijn zoontje leerde koprollen als de beste! Heel strak en recht. Dus turnen leek ons echt iets voor hem. En dat bleek te kloppen.

In zijn groep, van 6-9-jarigen, zitten ook een paar jongetjes die in de selectie trainen. De vereniging heeft een selectieteam dat op nationaal niveau wedstrijden doet en daar trainen die jongens ook mee. Maar ze trainen ook mee met de gewone les voor hun leeftijdsgroep.

De jongetjes zijn vrij klein van stuk (deze Olympische Spelen heb ik geleerd dat klein van stuk zijn voor turners een voordeel is!). Klein van stuk, maar groot in hun focus.

De andere jongetjes in de groep zijn een beetje baldadig, soms ongefocust, luisteren af en toe slecht. Lopen te rotzooien als de leraren even niet kijken. Lopen niet in 1 lijn terug naar hun plek als een toestel hebben gedaan. Zijn heel speels.

Maar niet deze drie jongetjes. Die zijn gefocust.

Ze duwen niet, lopen niet te praten. Ze letten op. Ze zijn blij met de extra aandacht van de leraren. Zo klein als ze zijn, zijn ze eigenlijk heel geconcentreerd. Heel serieus, zo klein als ze zijn. Je ziet duidelijk dat ze het heel leuk vinden, maar je ziet ze niet lachen of giechelen.

Het is een genot om ze bezig te zien. Ze maken salto’s en handstands en staan rechtop in de ringen – ongelofelijke dingen. Ze laten het er uit zien alsof het ze geen moeite kost. Sterker nog, als ze teruglopen van een toestel doen ze soms even een extra handstand of radslag. Gewoon uit puur plezier.

Het wordt me meer en meer duidelijk dat mensen die bovengemiddeld goed presteren niet altijd extreem veel talent hoeven te hebben. Maar ze moeten wél de juiste mindset hebben. Met een redelijk talent en de mindset van een topsporter, kun je ongelofelijke dingen doen.

En bij sommige mensen is dat al heel vroeg zichtbaar.

Klein talent.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.