Join the movement!

ballongHet is zover, morgen (voor jullie al vandaag): ik ben zes maanden lang iedere dag aan het bloggen.

Ik weet niet of het door het bloggen komt, maar er is wel iets veranderd in die zes maanden. Ik ben veel bewuster bezig met mijn tijd, althans, ik maak stappen in het effectiever en bewuster zijn. Niet alles doen, drastisch nee zeggen | deleten | stoppen. Keuzes maken, doelen stellen.

Je blogt, dus je kunt het

Ik ben gaan inzien dat het mogelijk is om dingen die je je voorneemt, voor elkaar te krijgen. Als je iedere dag iets doet, wordt het een gewoonte. En als iets een gewoonte is, heb je het onder de knie, heb je het voor elkaar. Dan kost het je geen moeite meer.

Dit bewustwordingsproces heeft effect op mijn zakelijke plannen. Ik was al een tijdje met Frank aan het praten over een nieuw project. En hoewel ik het wilde, vond ik het gewoon moeilijk om er vorm aan te geven. Om te geloven dat ik het kon. Ik wist niet wat me precies weerhield, maar ik durfde het niet helemaal aan. Ik twijfelde diep van binnen.

Het ontwikkelen van een business idee

Nu niet meer. Nu ben ik super excited over de ownership, het voor elkaar krijgen, het eigen maken. Nu weet ik dat het een kwestie is van doelen stellen en stappen zetten. Zo werkte dat proces bij mij:

  1. Gedachtevorming. Onderzoek doen, je laten inspireren, praten, sparren, brainstormen, informatie verzamelen. Laten bezinken. Over dromen, over nadeken, opschrijven. Hop – in Evernote!
  2. Gevoel krijgen voor je propositie. Wat jouw product anders gaat maken. Hoe je je gaat onderscheiden. Wat belangrijk is voor jouw doelgroep.
  3. Concretiseren. In kaart brengen wat je nodig hebt, wat er moet gebeuren, hoe je processen eruit gaan zien. Je voorstellen hoe het zal zijn om alle processen te doorlopen: organiseren, bouwen/maken, vermarketen, verkopen, leveren, aftersales, klantenservice.
  4. Business case. Welke elementen zijn belangrijk, en wat kosten die? Wat gaat het opleveren? Waar ligt de break-even?
  5. Leveranciersselectie. Wat is belangrijk in de resources die je gaat gebruiken? Vergelijking maken op essentiele punten.
  6. Opstarten… Gesprekken met externen. Afspraken maken. Polsen.
    [Daar ben ik nog niet. Ik zal me melden als ik hier meer over weet… :-)]

Als jij ook bezig bent met het maken van plannen (en wie is dat niet…eigenlijk?), ben ik benieuwd of dat proces voor jou hetzelfde heeft gewerkt?

Geloof in eigen kunnen (door bloggen?!)

Gek: als je dat proces eenmaal doorlopen hebt, ga je nog meer geloven dat je er een succes van kunt maken. Je geeft jezelf de bouwstenen om verder te gaan op je pad.

Maar je begint pas als je al gelooft dat je het kan. Je gaat stap 1 zetten, misschien half onbewust, omdat je denkt dat het mogelijk is, en het voelt alsof het bij je past.

Ik geloof, echt!, dat ik die stap 1 alleen kon nemen omdat ik iedere dag ben gaan bloggen. Terwijl ik nooit blog over dingen die te maken hebben met het plan. Het heeft er inhoudelijk niets mee te maken! Maar het heeft mijn gevoel dat ik iets kan waarmaken, versterkt.

[ik wist wel dat ik een zelfstarter was, dat ik dingen van de grond kon krijgen, daar niet van. maar dit is groot en omvangrijk en daarom enger. of zo. dit is extern gericht, niet alleen in mijn eigen fijne kleine positief ingestelde community – jullie dus!-]

Join the movement

Het is een movement, dat #iederedagbloggen. De movement van bloggers – mensen die gedachten en kennis en gevoelens met de wereld willen delen, hun mening geven, hun input willen geven, who care. De movement van mensen die zichzelf doelen stellen, zichzelf uitdagen. Het hoeft niet echt iedere dag. Iedere week is ook een doel. Maar jezelf die uitdaging stellen, gaat je helpen op veel meer vlakken dan je je kunt voorstellen.

Als het niet voelt als druk (pressure) maar als uitdaging, kun je het. Weet ik zeker.

Join the movement.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

26 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

5 juni 2012 om 11:36

Hi Elja,Ik ben je gisteren tegengekomen via #blogpraat, jammer dat ik nu pas je oproep voor elke dag bloggen zie! Zelf blog ik dagelijks op http://www.dailyblog.nlwaar mijn grootste leerschool is dat bij bloggen niets moet. Schrijf alleen stukken die je zelf over 5 jaar nog eens terug wilt lezen – mooi motto nu nog zien na te leven 😉

BUSINESS PLAN: Wat ben je goed opweg! Af en toe even relativeren en goed marktonderzoek is volgens mij waar de meeste beginnende ondernemers de mist in gaan dus super dat je dit erbij pakt (al zal het af en toe moeilijk zijn als je enthousiast bent)Het enige dat ik nog zou willen toevoegen aan je stappen is een risico analyse – de wat als? Door het maken van zo´n analyse leer je de sterke en zwakke kanten van je bedrijfsplan nog beter kennen en kun je straks sneller schakelen bij tegenslagen.
Een simpele manier om er 1 te maken is via Excel;1e kolom; Situaties die fout kunnen gaan (je wordt bijv ziek)2e kolom; Gevolg – welke werkprocessen raakt het?3e kolom; Hoe hoog schat je de kans dat dit gebeurt – laag/medium/hoog?4e kolom; Oplossing
Ik hoop dat je hier iets aan hebt, alvast veel succes & ik hoop er snel meer over te lezen!

5 juni 2012 om 11:39
– Antwoord aan: Kim

Oeff.. ENTER is hier dus geen begin van een nieuwe regel.
Hoop dat het verhaal een beetje duidelijk is zo

Het zijn dagen : petepelantwoord
24 mei 2012 om 23:19

[…] deze mijn respect voor Elja Daae die zes maanden geleden een oproep deed om iedere dag te gaan bloggen en dat tot op de dag van […]

24 mei 2012 om 16:14

Oké, toch maar besloten te reageren. Want: dit houdt me bezig. Ik blog slechts 1 keer per maand en doe dan lang over een post. Nog eens doorlezen, nog eens omformuleren, me afvragen “is het wel leuk/spannend/interessant/leeswaardig genoeg?”, nog eens m’n onzekerheid een dagje de kans geven, en ga zo nog maar even door.
Vervolgens las ik zojuist in jouw laatste post “Wat is kwaliteit?” deze passage:
“Het opmerkelijke is dat als je een willekeurige groep bloggers vraagt wat hun meest succesvolle artikel is geweest, ze heel vaak het artikel noemen wat ze in een opwelling (dus snel) hebben geschreven naar aanleiding van iets dat ze bezig hield.”
Laat ik nu een maandje geleden een blogje hebben geschreven in zo’n opwelling, en daar tot nu toe daadwerkelijk de allermeeste én meest positieve reacties op hebben gekregen… (als je nieuwsgierig bent, hier staat ie: http://www.evelynehermans.nl/beste-toekomstige-werkgever/ ;-))
En dus roept die hele #iederedagbloggen movement wel een vraag bij mij op: moet ik inderdaad niet minimaal wekelijks bloggen en dan het liefst zo spontaan en impulsief mogelijk? Misschien… maar ik word ontzettend geremd door het idee dat ik dan wel veel van mezelf ga laten zien. En wil ik dat wel? Wat voor gevolgen heeft dat? Daar heb ik de antwoorden nog niet helemaal op. Maar goed, misschien moet ik daar zodadelijk eens een blogje over schrijven ;-).

Lauraantwoord
24 mei 2012 om 13:43

GefEliciteerd Elja! Ik geniet ieder dag van jou blogs en blog ook af en toe iedere dag 😉

Lovestrongantwoord
24 mei 2012 om 13:46
– Antwoord aan: Laura

En de strap pen herkenbaar ik ook.Bij mij Loren 1,2 en 3 wel erg door elkaar en ik begin nu met stap 4 en 5.. Spannend allemaal hè!

wat heb je aan dit artikel? | Jacob Jan Voermanantwoord
24 mei 2012 om 07:08

[…] schreef als reactie op een blog van Elja. Over iedere dag bloggen. “Liever 1 goede dan 7 […]

Elja Daaeantwoord
24 mei 2012 om 03:24

En dan nu, de grote schande: ik BEN HELEMAAL NOG GEEN 6 MAANDEN AAN HET BLOGGEN! Totale rekenfout gemaakt. Hoe dom kun je zijn? Zo dom dus: 23 december – 23 mei = 5 maanden. Niet 6. 

Oeps. Oh well. Mijn man die duidelijk *iets* meer nadenkt over kwantiteitelijke zaken dan ik, wees me daar op. “Je was toch vlak voor kerst begonnen?” “ehmm…ja..?” “Dan is het toch geen 6 maanden?” “Ehmmm…****”. Sorry sorry sorry! De wens is de vader van de gedachte, of zoiets.

Kitty Kilianantwoord
23 mei 2012 om 21:31

Nee joh! Ben je nou helemaal, elke dag!
Jullie mogen het best doen hoor.
t Is lekker als therapievorm enzo.
Maar ik hou meer van bloggen als extreem ambacht.
Ik ga liever voor kwaliteit. Liever 1 goede post dan 7 matige.

En dus die ik zelf weleens 20 uur over een post.
Ook weleens een kwartier trouwens.

Ariadnesdraadantwoord
24 mei 2012 om 00:00
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ik herken me in jouw blogaanpak. Geweldig, die omschrijving van bloggen als extreem ambacht 🙂

Elja Daaeantwoord
24 mei 2012 om 03:21
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Tsja, ieder zijn/haar ding, toch?

Ik weet dat ik altijd precies hetzelfde dacht, als ik mensen (zoals Ellen, van http://www.faxion.nl, iedere dag zag bloggen. Hoewel ik bij haar de kwaliteit geweldig vond. Zij gaat alleen maar beter en beter en beter schrijven. Maar dat leek me voor mezelf.Het idee dat de kwaliteit achteruit gaat als je iedere dag blogt is voor mij niet waar gebleken. Durf ik te stellen. Ik zou niet willen zeggen dat ik iedere week 7 matige posts aflever (hoewel ik echt wel eens een dipje heb) 😉 
Alleen mijn idee van wat ‘kwaliteit’ is, is veranderd. Totaal veranderd. Het gaat niet meer om ‘ik moet iets goeds schrijven’. Het gaat om, ik weet niet…gedachten delen, ideeën delen. 
Vroeger schreef ik (dat haal ik ook uit wat Carolien hieronder zei) meer vanuit het idee: “ik zal eens even uit gaan leggen hoe het zit, mijn kennis delen”. Stiekem toch een beetje alsof ik een treetje hoger stond. 
Nu schrijf ik meer vanuit “ik ga delen hoe ik het ervaar of hoe ik het gedaan heb”. Meer van jou tot mij. Gelijkwaardig. Het is leuk als iemand er iets aan heeft, maar nog leuker als anderen zich erin herkennen.
Zoiets. Herkenning voelt nu waardevoller dan erkenning. ?! 

Kitty Kilian
24 mei 2012 om 11:28
– Antwoord aan: Elja Daae

Yep. Tuurlijk. Heb me net al uitgebreid verantwoord op JJ’s blog 😉 Jullie zijn een leuk en apart stel en ik vind het nuttig om zo te bloggen als je een community wil opbouwen, ideeen wil ontwikkelen enz. Nu nog benieuwd wat je nieuwe plan is.

Jacob Jan Voermanantwoord
23 mei 2012 om 18:30

oh wat herkenbaar.

2 dingen hebben mij heel veel opgeleverd:

1. iedere dag bloggen
2. loslaten van alles wat moest, en lekker voor mezelf

wel heel benieuwd naar jouw business idee

Elja Daaeantwoord
24 mei 2012 om 03:09
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Ja zelfde hier. 🙂 Loslaten = heerlijk (soms). En dat iedere dag bloggen heeft mij ook mijn contact met jou (en jullie) opgeleverd. Vandaag nog tegen iemand gezegd.

Raymond Snijdersantwoord
23 mei 2012 om 15:14

Mooie blogpost! Die oproep om iedere dag te gaan bloggen deed je begin dit jaar ook al en ook/zelfs ik ben aangehaakt. Iets later dus ik heb nog 3 weken te gaan voor dat ik mijn 6 maanden mag vieren, maar dat het zijn eigen beloning is om het gewoon te doen en vol te houden, dat herken ik helemaal.

Nu alleen niet te lang teasen over je nieuwe stap en project. Nieuwsgierigheid is een blogger eigen en nu wil ik ook weten wat het wordt! 😉

Elja Daaeantwoord
24 mei 2012 om 03:08
– Antwoord aan: Raymond Snijders

Jajaja ik houd er over op. Ik heb er maandag nog een projectje bij verzonnen zoals je weet, haha, als je maar genoeg te doen hebt, toch?? 

Ik vind het overigens zo leuk dat ik niet alleen dat #iederedagbloggen doe. Of #iedereweek of wat dat ook. Het is veel leuker met zijn allen!

Zielsgenot en Pijn » Iedere dag bloggen, the movementantwoord
23 mei 2012 om 10:49

[…] De blog van Elja Daae op 23 mei, vandaag: […]

lindakwakernaatantwoord
23 mei 2012 om 10:27

eljaaaaaaaaaaa vertehelllll ik ben zo nieuwsgierig!!
je mag ook mailen, maar ik MOET het gewoon weten!
🙂
zoals je weet ben ik geen iedere dag blogger, en heb ik hier heel bewust voor gekozen, wel probeer ik minstens 2 keer in de week (soms 3x)te bloggen.
altijd van mezelf gevonden, dat ik niet kan schrijven.
en die visie is veranderd, altijd gedacht  dat ik geen website op kan zetten , ook die visie is veranderd!
lekker in jezelf geloven : dat is belangrijk
(neem dit nu maar van deze oude taart aan!)
heb je mijn Phot gezien? samen met mijn meiden gemaakt 🙂

Elja Daaeantwoord
24 mei 2012 om 03:07
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Ja mooi, die meiden van jou. Wat een geluk!!

Carolien Geurtsenantwoord
23 mei 2012 om 10:18

YESS. Wat goed zeg. Geweldig. Ik herinner me nog dat ik je aarzelend vroeg of ik mee mocht doen. 
Zo schattig als ik er nu op terug kijk.
 

 Natuurlijk zei jij met je hartelijke zelf “Natuurlijk”, en ik geloof dat ik sinds die tijd maar een of twee keer heb overgeslagen, omdat ik het vergeten was. Ik zou het moeten natellen, maar daar heb ik geen zin in, zonde van mijn tijd. In  tegenstelling tot iedere dag bloggen, dat is absoluut geen zonde van mijn tijd. Precies zoals jij zegt en dan met mijn eigen variatie, vanuit mijn perspectief: Het heeft mij, toen nog in het diepst van een burnout, structuur aan mijn dag gegeven, inzicht in hoe het met me ging, én laten zien wat ik allemaal ‘nog wel kon’ ondanks dat alles waar ik me in voelde falen en tekort schieten. O ik heb absoluut mijn dips ook wel gehad, maar gelukkig niet veel, en meest betrof het, omdat ik natuurlijk niet werk-gelelateerd schrijf op dit moment, vragen als: Waarom zou ik dit in godsnaam publiceren, waarom stijgt dit boven dagboekgehalte uit – or does it? en “wat een egocentrischg gedoe om dat allemaal online te zetten…”
je hoort het, ik kan het allemaal nog zo ophoesten omdat die duiveltjes nog steeds op de loer liggen.  Ik mág me nog niet heel erg actief met mijn toekomstperspectief in werkgericht verband bezighouden omdat ik dan onmiddelijk in d eHoge Lat Leggen knoop ga, maar ik weet dat bloggen en jouw manier van aanpak me dan heel erg ga steuene omdat ik ook een zelfstarter ben en in de toekomst moet gaan leren dealen met de valkuilen die dat voor mij heeft, want ik ben ook een zelfopbrander en daar nog efkes zoet mee. Maar tot die tijd lees ik zo ontspannen mogelijk met je mee en ben dat ook steeds leuker gaan vinden omdat jij persoonlijker zakelijk ben gaan bloggen, dus werd het minder ‘bedriegend’voor mij (in overdrachtelijke burnout zin 😉 alles wat over werk ging was toentertijd bedreigend ;-)) 
 –  Ik haakte dus even later aan, en ben ‘nog maar’ 5 maanden en nog wat bezig… en prijs me gelukkig met jouw in mijn kring!  
Liefs en groet, Carolien

Carolien Geurtsenantwoord
23 mei 2012 om 10:54
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Ha, ik zag dat ik ‘bedriegend’ had geschreven, in plaats van bedreigend. Nog zo’n uitdaging om door te gaan met schrijven Dyslectie…

Ik heb mezelf onlangs voorgenomen als ik een reactie van langer dan tien woorden op een blog schrijf, dat ik m dan ook op de mijne zet…

dus, met wat minder speelfouten 😉 : 

http://caroliengeurtsen.nl/iedere-dag-bloggen-the-movement/

Elja Daaeantwoord
24 mei 2012 om 03:06
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Zo gaaf om te lezen dit. Ik ook gelukkig met jou in mijn kring! 

Rickantwoord
23 mei 2012 om 08:24

Een half jaar iedere dag? Diep respect!

Elja Daaeantwoord
24 mei 2012 om 03:06
– Antwoord aan: Rick

Het was eigenlijk geen opgave. Of althans, het was eerder een uitdaging dan een opgave. 🙂

Maud Merksantwoord
23 mei 2012 om 08:21

Mooi hoor Elja, ben erg benieuwd wat het nu is dat business idee!

Elja Daaeantwoord
24 mei 2012 om 03:05
– Antwoord aan: Maud Merks

Het is voor jullie waarschijnlijk niet zo wereldschokkend als voor mij 🙂 Als ik het allemaal voor elkaar heb, laat ik het weten.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.