Job crafting

Ik luisterde een podcast vandaag over job crafting. Het was iets anders dan ik dacht, moet ik toegeven. Maar ook weer niet. Het ging over het fenomeen dat mensen die het gelukkigst zijn in hun werk, meer van hun werk hebben weten te maken dan hun job description beschrijft.

Je kunt hem hier luisteren (ik heb hem nog niet helemaal af)

De mensen in de podcast bespreken een voorbeeld van schoonmakers in een ziekenhuis. De gelukkigste schoonmakers maken meer van hun werk dan nodig is (of mag!). Ze zoeken een manier om er een invulling in te geven die hen gelukkig maakt. Ze doen extra hun best, ze zorgen dat ze interactie hebben met patiënten, verpleging, artsen en bezoekers. Ze doen meer dan nodig is.

Kun je van iedere baan meer maken? Kun je uit iedere baan plezier halen?

Kennelijk wel.

Dat je er vaak meer uit kunt halen, dat geloof ik wel. Dat het niet iedereen lukt, ook. Maar misschien is dat vooral omdat mensen er niet mee bezig zijn. Of het gevoel hebben vast te zitten.

Maar zo vaak kun je dingen doen voor jezelf om het leuker te maken.

Job crafting, dat kunnen jij en ik ook.

In sommige opzichten is het voor mij iets makkelijker. Want ik ben zelfstandig. Maar ook moeilijker, want ik ben geen onderdeel van een groter bedrijf met een groot budget en vele mogelijkheden.

Misschien kun je je aansluiten bij een project. Misschien zijn er projecten gaande op je afdeling of breder ergens in het bedrijf. Ik heb me ooit, toen ik bij KPN werkte, aangemeld voor een soort van denktank van 100 KPN-ers die mee gingen denken met het management. Er kwam niet veel uit maar het was toch leuk om te doen.

Misschien heb jezelf een idee voor een project dat je kunt voorstellen bij je manager. Ik mocht van mijn manager bij KPN de intranetsite van de afdeling gaan bijhouden. Hij leerde me in een middagje HTML – heb ik tot op de dag van vandaag lol van.

Misschien kun je een keer meelopen met iemand. Die collega die trainingen geeft, projectmanager is, klantgesprekken voert. Gewoon om te zien hoe dat gaat. Als je aangeeft bij je manager, senior collega of HR dat je breder wilt kijken of je wilt orienteren of gewoon graag zou zien hoe de processen er uit zien, mag dat hoogstwaarschijnlijk best.

job crafting industrial

Misschien kun je een keer een presentatie geven over je werk of over een project. Aan een andere afdeling, of een afdeling die een zelfde project gaat doen als jij al meegemaakt hebt.

Misschien kun je gaan bloggen op het bedrijfsblog. Of op het intranetblog. Of gewoon op het intranet kennis gaan delen. Die collega zijn die emails rondstuurt met de laatste nieuwsartikelen :))

Misschien kun je op kosten van je werk een training volgen. Je omscholen! Of juist verdiepen. Of zelfs een heleboel trainingen volgen of een intensievere of duurdere. Zo gaf ik laatst een training social media, op open inschrijving. Een paar van de deelnemers zaten daar als onderdeel van afspraken rondom hun ontslag. Het bedrijf had hen budget gegeven in het kader van mobiliteit.

Craft je job of bedenk een hele nieuwe

Sommige grote bedrijven hebben mogelijkheden om ideeën in te leveren voor nieuwe producten, diensten of zelfs start-ups. Bedrijven als Adobe hebben zelfs een heel traject voor zoiets (zie halverwege de link). Misschien jouw bedrijf ook wel.

Ik ken meerdere mensen die met financiële support van hun werk een vervolgopleiding hebben gedaan. Meestal moesten ze zelf een stuk meebetalen en een contract tekenen. Maar niemand heeft ooit spijt gehad.

Misschien kun je iets anders gaan doen, naast je werk. Hosselen of hustlen.

Alles is mogelijk.

Job crafting!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Edwin Vlemsantwoord
12 augustus 2017 om 23:44

Ik vind zelf mijn collega Bart een mooi voorbeeld:
https://www.mcbgroup.eu/nlblogjob_crafting/

Elja Daaeantwoord
14 augustus 2017 om 14:57
– Antwoord aan: Edwin Vlems

Geweldig voorbeeld!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.