Je twitternaam veranderen? Zo kun je switchen

elja's eerste tweet
Mijn aller-, aller-, allereerste tweet. 5 augustus 2009, op mijn verjaardag

Al jaren wil ik mijn twitternaam veranderen. Ik gebruik al heel lang de account @elja1op1. Dat was niet mijn eerste account, want dat was @eljadaae. Die startte ik toen ik voor het eerst met twitter begon, in 2009.

Omdat ik destijds in de VS woonde tweette ik vooral in het Engels via die eerste twitter account. Maar toen ik eenmaal de lol van het Nederlandse twitteruniversum (de twitterverse) ontdekte, maakte ik een nieuwe account aan: @elja1op1. En op die account bleef ik actief. Zo komt het dat die account duizenden volgers heeft terwijl @eljadaae in de honderden is blijven steken.

Het is een leuke naam, elja1op1. En toepasselijk ook. Maar af en toe ging het mis: dan zochten mensen me op door mijn naam in te tikken in Twitter en kwamen op @eljadaae terecht. Maar die bekeek ik nooit meer, dus ik zag hun tweets niet. Niet zo handig.

Bovendien is ‘1op1’ niet begrijpelijk voor anderstaligen. En nu, met een grote conferentie in de VS in het vooruitzicht en de contacten die daar meestal uit voortvloeien, wilde ik eindelijk maar eens overschakelen. Mijn twitternaam @elja1op1 veranderen in @eljadaae. Ik heb de stappen even voor je uitgeschreven. Je weet maar nooit of je het ooit nodig hebt!

Switchen van twitternaam 1 naar twitternaam 2: een stappenplan

Voor de duidelijkheid: het gaat om het geval waarin je twee twitternamen hebt geclaimd en je de ene wilt wijzigen in de andere.

Belangrijk om te weten: je kunt je volgers niet meenemen. Je gaat de accounts niet mergen, je wijzigt alleen de naam van account 2 in de naam van account 1. Om de volgers over te hevelen, kun je het beste ruim van tevoren aankondigen wat je gaat doen en je volgers vragen om je elders te volgen. Hier vind je een aantal goede tips. Voor andere social media apps geldt overigens soms dat je ze wel kunt mergen, inclusief followers. Zie hier een overzicht.

In het onderstaande stappenplan draait het om:

 • Account 1: een twitter account die van jou is, maar waarvan je de naam wilt overdragen naar account 2
 • Account 2: een twitter account die van jou is, maar waarvan je de naam wilt wijzigen in die van account 1

PS Wil je alleen je huidige twitternaam veranderen? Dat is makkelijk, mits de naam beschikbaar is. Zie stap 5. 

Stap 1. Maak een keuze: deleten of wijzigen?

Je kunt twee dingen doen om te zorgen dat de naam van je eerste twitter account vrij komt voor de andere twitter account:

 1. Verwijder de hele twitter account.
 2. Wijzig de naam van je oude twitter account (aanbevolen)

Verwijderen kan altijd nog, toch? Door de naam van je oude twitter account te wijzigen in iets anders, komt de oude naam vrij. Die kun je vervolgens claimen voor je andere twitter account.

Stap 2. Vertel niemand wat je gaat doen

In het proces komt je oude twitternaam beschikbaar zodra je de oude account hebt verwijderd of de twitternaam hebt gewijzigd. Misschien maakt het niet uit. Maar mooie twitternamen zijn kostbaar. Vertel dus niemand wat je gaat doen. Better safe than sorry!

Stap 3. Maak een backup van twitteraccount 1

Dit is eigenlijk alleen belangrijk als je de account gaat verwijderen.

Twitter bewaart al je tweets. Je kunt dat hier downloaden:

 • Ga naar Settings & privacy
 • Account
 • (onderaan) Your Twitter archive
 • Je krijgt al je tweets in een (zip) csv-bestand. Dat kun je in excel vrij makkelijk veranderen in een leesbaar overzicht door de eerste kolom te selecteren en te kiezen voor ‘text to columns’.

Stap 4. Zet alles op ‘private’

Als je account 1 niet meer wilt gebruiken en ook niet wilt dat mensen je op dat account nog kunnen vinden en volgen, kun je hem het beste op ‘private’ zetten.

Ga naar:

 • Profile & settings
 • Settings & privacy
 • Klik het vinkje aan onder Tweet privacy ‘protect your tweets’
 • Klik de vinkjes onder ‘Discoverability’ uit – zo ben je niet meer vindbaar op je e-mailadres.

Stap 5. Wijzig de naam van twitteraccount 1

twitternaam veranderenDeze stap is simpel maar belangrijk. Blijf in settings & privacy en ga naar account. Wijzig bovenin, in het veld met de accountnaam, de bestaande naam in iets anders. Terwijl je typt laat Twitter je weten of de naam beschikbaar is.

Heel veel maakt het natuurlijk niet uit, die naam. Ik heb gewoon 01 achter de bestaande naam gezet en er eljadaae01 van gemaakt. Vergeet niet op ‘save changes’ te klikken.

Door dit te doen komt de ‘oude’ naam vrij. Je kunt nu de laatste stap nemen. Liefst zo snel mogelijk natuurlijk! Zoals gezegd is op dit moment de oude twitternaam vrij gekomen. Iedereen die hem op dat moment claimt, kan hem vastleggen. Maar daar maak je je niet druk over want jij gaat razendsnel door naar stap 6!

Stap 6. Wijzig de naam van twitteraccount 2

Log uit en log weer in op de account waarvan je de naam wilt veranderen, twitteraccount 2. Doe hetzelfde als in stap 5: wijzig de naam via settings > account. Maar dit keer kies je de oude naam van je account1, want die is nu vrij gekomen.

Klik op save changes … en klaar ben je.

Stap 7. Vertel het je twittervrienden

twitternaam veranderen check

Misschien is het handig om mensen te laten weten dat je dit hebt gedaan. Twitteraars zijn scherp en zien dingen. Dus je kunt het net zo goed even tegen ze roepen. Kun je meteen even testen of het werkt.

Stap 8: Wijzig verwijzingen naar je twitternaam

Misschien heb je net als ik overal verwijzingen naar je oude twitternaam, bijvoorbeeld:

 • op je website
 • in je LinkedInprofiel
 • op je visitekaartje
 • in je e-mailhandtekening

Handig om even aan te passen. De oude naam het doen en als mensen je opzoeken op je oude naam, zou je toch gewoon goed vindbaar moeten zijn. Maar voor de zekerheid en voor de volledigheid kun je die verwijzgen beter aanpassen.

Easy does it

Zo makkelijk is het eigenlijk. Het fijne is dat alles verder hetzelfde blijft, als je je twitternaam verandert.

Enne, je vindt me dus op @eljadaae. See you there!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Robertantwoord
18 januari 2018 om 14:28

Het is sterk af te raden om een username die overbodig is geworden te deleten. Ooit gedaan met een naam die ik gebruikt had voor een tijdelijk fotoproject, en al na enkele dagen dook dezelfde naam (zelfs met mijn oude profielfoto) weer op, voor het verspreiden van erotische spamberichten. Er schijnen apps of programmaatjes te bestaan die vrijgekomen usernames meteen kunnen kapen.
Het kostte me uiteindelijk een week faxen (!) met de juridische afdeling van het betreffende platform om het account verwijderd te krijgen (de gejatte foto hielp hierbij in dit geval).

Eigenlijk vind ik het veiliger wanneer afgedankte gebruikersnamen niet meer opnieuw gebruikt kunnen worden (zoals WordPress en nog wat andere dat doen). Al zou je dan in het geval van Twitter het door jou beschreven truukje niet meer kunnen toepassen.

Elja Daaeantwoord
19 januari 2018 om 13:52
– Antwoord aan: Robert

Ja goed punt Robert. Wat een gedoe! Je zou hem misschien ook gewoon op prive kunnen zetten en al die dingen over vindbaarheid uit kunnen klikken.

Ik heb ooit mijn Instagram account eljadaae verwijderd (toen het overgenomen werd door Facebook) en later natuurlijk spijt gekregen dat ik hem niet meer terug kon krijgen. Er is misschien iets voor beide mogelijkheden iets te zeggen.

Fred Zeldersantwoord
17 januari 2018 om 12:41

Prima verhaal. Dank je wel!

Elja Daaeantwoord
18 januari 2018 om 11:16
– Antwoord aan: Fred Zelders

Dank Fred!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.