Je moet het proberen om het te begrijpen

Screen Shot 2014-11-27 at 16.55.22Hier is het punt: als je iets niet probeert, kun je er eigenlijk niet over meepraten.

Ik had laatst een verhit gesprek over Twitter met iemand die me dierbaar is. Maar, zei ik, als je het niet kent, kun je er toch ook geen mening over geven?

Want dan baseer je je op mening op wat andere mensen zeggen dat het is. Op stukjes informatie die uit hun verband geplukt worden.

Je ervaart het niet. Dus h0e kun je er dan een mening over hebben? Of kan dat gewoon?

Zo heb ik eindelijk Snapchat gedownload.

IMG_0171Ik begreep er de eerste 10 minuten helemaal niets van. Maar na eindeloos geklik en geschuif dacht ik opeens ‘aha!’.

Ik denk dat ik er iets van begin te begrijpen.

En toen kreeg ik opeens tientallen filmpjes van College Football in beeld en daar ging mijn hart sneller van kloppen.

Niet omdat al die football players filmen in de kleedkamer! Nou ja. Ahum.

Maar meer omdat het zo ongelofelijk is dat dat nu zo kan, filmen in de kleedkamer, de juichsfeer delen die mensen rondom zo’n evenement ervaren op hetzelfde moment. Real-time. Op de tribune, in de kleedkamer, op het veld bij de journalisten-box en bij al die tailgates – de pre-football-feestjes met bbq en bier, traditioneel op de parkeerplaatsen rondom het stadion.

Wat een medium! Real-time kun je kijken naar al die aspecten van hetzelfde evenement. Zelfs de sterren die je ziet lopen op het veld, zie je terwijl ze in de kleedkamer zijn voor en na de game. Waanzinnig.

Iedereen is opeens verbonden en dichtbij: spelers, fans, stadionbezoekers, tailgaters, sportjournalisten.

Opeens ging ik het begrijpen, Snapchat.

En net dacht ik: ik ga eens op Quora kijken.

In het kader van: je moet het proberen om het te leren.

Ik geloof niet dat ik het al echt begrijp. Sinds ik er de vorige keer was, toen het net begonnen was, is het best veranderd.

Er zijn ook dingen die je kunt blijven proberen, maar die je nooit gaat snappen.

In mijn geval geldt dat voor Tumblr. Een groot en belangrijk blogplatform waar je iets van moet vinden, als blogexpert. Maar het lukt me niet.

Hoe vaak ik ook weer ga kijken, ik kan er niet de vinger achter krijgen. Het is net alsof ik te oud ben. Of te dom. Alsof ik het gewoon niet kan zien.

Maar ik heb in ieder geval een vaag idee van wat het is. Ik kan er een mening over hebben, want ik heb het geprobeerd.

Ik duik weer in Quora mensen.

Ik moet en zal het gaan begrijpen! Het is gewoon een kwestie van een beetje rondklikken. En laat ik daar nou heel goed in zijn?!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

11 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Snapchat voor dummies, van een dummieantwoord
8 mei 2015 om 00:42

[…] geotagging fan vind ik dit geweldig. Zie hier een blog post over het eerste ‘Verhaal’ van Snapchat, rondom een College Football […]

Peter Pellenaarsantwoord
28 november 2014 om 18:06

Raar eigenlijk dat jij tumblr niet onder de knie krijgt. Jaren geleden heb ik een account aangemaakt als Man van Hout en nog nooit zo een laagdrempelig fenomeen meegemaakt. Het ging als vanzelf. De reden dat ik het nu niet meer gebruik heeft vanzelfsprekend andere redenen dan het gebruikersgemak. Man van Hout werd ik moe en als petepel hou ik liever alles geconcentreerd bij elkaar. Maar soms mis ik dat tumblr wel. Dus misschien http://manvanhout.tumblr.com weer eens nieuw leven inblazen.

Elja Daaeantwoord
29 november 2014 om 09:05
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Even gekeken op man van hout. Ehm. Doet denken aan die foto die jij vroeger op je blog had. 🙂
Ik weet het ook niet. Ik snap het gewoon niet helemaal, met dat rebloggen. Ik vind het lastig om te zien wat van wie is en of het nou origineel is of niet. En ik vind de lay-out niet prettig om te lezen. Gek, he?!

Peter Pellenaars
29 november 2014 om 18:41
– Antwoord aan: Elja Daae

Oeps. Ja, ik had natuurlijk eventjes kunnen waarschuwen voor wat je te zien zou krijgen op Man van Hout. Sorry 😉
Bedoel je de lay-out achter de schermen, van het dashboard? Dat is de feed van de tumblrs die je zelf volgt en wordt voor iedereen in dezelfde lay-out weergegeven. Wanneer je de tumblrs bezoekt zie je ze natuurlijk in de eigen lay-out.

Elja Daae
30 november 2014 om 11:33
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ik denk dat ik dat inderdaad bedoel ja, die feed. En dan al die dingen er onder. Ik weet niet. Ik kom er niet echt uit. Maar ik merk dat ik snap chat bijvoorbeeld wel begrijp, na 10 minuten puzzelen.

Robertantwoord
28 november 2014 om 14:09

Je weet – uit eerdere reacties – dat ik zeer kritisch en sceptisch ben (geworden) over wat op internet gebeurt. Ik vind het web niet zo’n aangename plek meer om te vertoeven. Maar inderdaad, voor mijn gevoel kán ik dat alleen maar zeggen omdat ik alle platforms wel korte of lange tijd heb uitgeprobeerd. En ook blijf proberen, deze week toevallig wat tijd gestoken in Ello. Best leuk, vooral voor fotografen, door de minimalistische lay-out en de hoge kwaliteit waarop foto’s getoond worden. Jammer dat iedereen zo in de houdgreep van de firma Zuckerberg zit, en Ello daarom niet kansrijk is.

Elja Daaeantwoord
28 november 2014 om 14:34
– Antwoord aan: Robert

Ja, ik ken je kritische blik en waardeer die. Maar dat komt omdat ik het gevoel krijg dat die op ervaring gebaseerd is. Ervaring is natuurlijk persoonlijk en een visie ook, maar je neemt een kritische blik wel serieuzer als hij komt van iemand die iets echt geprobeerd heb, vind ik.
PS Ello – ik heb het niet geprobeerd – ik heb het al zo druk met snapchat uitproberen!

Jan Fokke Oosterhofantwoord
28 november 2014 om 13:12

Een mening gevormd door een allegaartje meningen van anderen via social media… Helemaal met je eens. Try it first. Ik word altijd beetje moe van mensen die roepen: ‘Ik snap niets van dat stomme Twitter!’ Mijn eerste vraag is dan altijd: ‘Heb je de handleiding gelezen?’ Twitter heeft er namelijk zelf een die je zo kan raadplegen. Niemand leest hem, maar Twitter is wel stom en vluchtig… Groet,

Elja Daaeantwoord
28 november 2014 om 14:38
– Antwoord aan: Jan Fokke Oosterhof

Ik kan me op zich voorstellen dat mensen een raar beeld krijgen als ze Twitter alleen kennen van de (ouderwetse) media. Dan lijkt het net alsof er alleen mensen zitten die zeuren over TV-programma’s, mensen uitschelden of zich anderszins druk maken over onbelangrijke dingen. Maar irritant is het wel. En het is wel zo, je moet het een tijdje gebruiken, echt proberen en de handleiding lezen, wil je je er een mening over kunnen vormen!

Renata Oortantwoord
27 november 2014 om 22:46

Hahahaha, ik post gister heel interessant het artikel over de stijging van Tumblr, terwijl ik nog helemaal niet blog. En ik dacht, ik zal Elja eens vragen of en hoe zij Tumblr ervaart. Now I know en ben ik nog geen steek verder :-). Zal ik Tumblr dan maar eens proberen? 🙂

Elja Daaeantwoord
28 november 2014 om 14:39
– Antwoord aan: Renata Oort

Ja, misschien is het iets voor je! Het is heel laagdrempelig. Er zitten volgens mij veel designers, mode-mensen, mensen die van mooie dingen houden. Ik krijg er niet mijn vinger achter, vooral dat ‘rebloggen’ niet echt. Maar misschien jij wel. Het proberen waard, want je hebt echt in minuten iets online gezet, nog makkelijker dan WordPress bijvoorbeeld.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.