Italiaanse lifestyle in de Marken

prei

Lifestyle is een keuze. Niets zo verhelderend als een week optrekken met vrienden die biologisch boeren & yoga geven in Italië zijn (in de Marken, in het kleine dorpje Rotella) om dat helder te krijgen.

Terwijl zij geloven in en vechten voor een leven waarin boeren kunnen bestaan, waarin alles draait om behoud van grond en voedsel verbouwen met respect voor de natuur, waarin vegetarisch eten en leven van het land de basis vormt, eten wij Nutella. Vol met palmolie.

Het komt wel uit Italië, he. Maar om nou te zeggen dat het de Italiaanse lifestyle vertegenwoordigt? (mocht je het je afvragen: de Italiaanse supermarktketen Coop probeert palmolie te weren uit haar producten en schijnt een variant te hebben op Nutella, zonder palmolie)

Italië, ik weet het niet. Ik maak me zorgen om dat land.

Het platteland rondom de boerderij van mijn vrienden heeft een prachtig uitzicht. Maar her en der zijn de velden zwart. “Zonnevelden” noemen mijn zoontjes het: velden vol met zonnepanelen in plaats van zonnebloemen. Het levert meer op dat het verbouwen van diezelfde velden met groenten, fruit of voor zaad.

delicousnatureDe meeste boeren in de omgeving zijn oud. Ze maken nauwelijks kosten (de boerderijen zijn al generaties geleden afbetaald), ze eten wat ze verbouwen, maar ze hebben ook niet veel. Jongeren trekken naar de stad. En Italiaanse vrouwen krijgen zo weinig kinderen dat de bevolkingsgroei in Italië negatief was (er schijnt weer een lichte groei te zijn).

Overal waar we komen, staan huizen leeg, boerderijen leeg, hele pittoreske stadjes leeg. Het kost te veel geld om zo’n middeleeuws pand te renoveren. En families, die met tientallen tegelijk de eigendom over de boerderij en het land van hun grootouders hebben gekregen, maken ruzie over de verkoop.

Terwijl rondliepen op het lokale marktje, waar de gemiddelde leeftijd van standhouder en bezoeker boven de 60 ligt, wees vriendin A. op het feit dat de meeste van die stalhouders en bezoekers over 10 of 20 jaar niet meer op die markt zullen staan. En wat dan?

offida

Een hele manier van leven die in gevaar is.

Zie ik ook kansen?

Natuurlijk zie ik kansen.

Ik zie altijd en overal kansen. Dat is mijn werk. 🙂 Dat is nou mijn lifestyle.

Het toerisme gaat hier gigantisch toenemen. In het stadje Offida, waar mijn vrienden woonden voor ze de boerderij in Rotella kochten, struikelden we over de Nederlanders. Dat is goed nieuws.

Er is bovendien wereldwijd een markt voor biologisch, eerlijk voedsel. Er is een markt voor mensen die willen genieten van oude boerderijen en oude stadjes en prachtige wandel- en fietsroutes en oude kerken en heerlijk eten. En daar heb je hier een overvloed aan.

Het is mooier dan Toscane, heeft een kust en is stukken goedkoper. Pizza’s zijn 7 euro, en op de markt betaal je 20 euro voor twee grote boodschappentassen vol fruit en groente.

De Italiaanse lifestyle is zo gek nog niet. De kinderen spelen voetbal op het dorpsplein, de oude mannetjes hangen op bankjes, de vrouwen staan binnen te koken (OK – dat laatste vind ik minder).

rotella

Wij gaan proberen om hem thuis een beetje vast te houden. Biologischer en vegetarischer en lokaler … moet te doen zijn toch?

Alleen die Nutella … oei.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien Geurtsenantwoord
23 juli 2016 om 08:45

Mooi weer om te lezen, ik geniet ook van de foto’s.

Ik dacht, gode zij dank dat ik hazelnoot pasta uit de bio winkel ontdekte voordat ik Nutella ontmoette. 😉
En tegenwoordig hebben ze ook hele lekkere bio choco pasta merkte ik tijdens een bezoekje aan vrienden met kleine kids en zag inene een rijtje schoongemaakte Nutella potten op jullie tafel staan, allemaal gevuld met wat anders, bio dit dat zus zo maar in ieder geval natuurlijk choco pasta 😉 Al weet ik dat er niet persé enig primair doel en of nut van te verwachten valt. Misschien een grappig tijdsverdrijf – welke Nutella wil je leiverd… na ja… even zo wat van die mij meringen van hiero

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.