Instagramstatistieken zijn belangrijker dan je denkt. Althans, als je je Instagramaccount wilt blijven verbeteren en wilt blijven groeien. Want alleen door je cijfers in de gaten te houden, kun je leren wat werkt en wat niet. Handig als je wilt groeien. Als je maar weet waar je ze kunt vinden en waar je op moet letten.
Het is niet ieders hobby, statistieken. Tenzij je iedere maand rapportages moet aanleveren is de kans groot dat je ze liever negeert. Of er inderdaad alleen maandelijks naar kijkt. Maar dat is zonde. Want zelfs zonder dure tools en ingewikkelde stappen kun je op Instagram ieder moment zien wat het effect is van je berichten. Sterker nog, zoals je zult zien kun je verbazende dingen leren over wat je doelgroep leuk vindt en wat je meest effectieve berichten waren. Als je maar weet waar je moet kijken.
In dit artikel vind je heel veel informatie over de soorten statistieken die Instagram voor je bijhoudt, waar je ze vindt en wat ze betekenen. Maar vooral natuurlijk: wat kun je er mee?
Omdat het zo’n groot onderwerp is, is dit een behoorlijk uitgebreid artikel. Het behandelt zowel de statistieken van berichten als van stories en zowel de statistieken op van je totale Instagramccount niveau (welk bericht scoorde het best) als statistieken per bericht (hoe scoorde mijn laatste bericht eigenlijk). Je kunt via onderstaande inhoudsopgave ook direct naar een van de onderwerpen gaan.
Inhoudsopgave:
- Welke statistieken zijn belangrijk?
- Hoe weet je welk bericht het succesvolst is geweest?
- Gaan alle statistieken over je volgers?
- Wat is het verschil tussen bereik en weergaven op Instagram?
- Waar komen je weergaven op Instagram vandaan?
- Levert dit bericht me nieuwe volgers op?
- Waar moet ik op letten bij Instagram stories statistieken?
- Statistieken van je IGTVvideo’s
- Waar kun je je Instagramstatistieken downloaden?
- Geen statistieken op Instagram?
- Instagramverkeer zien in Google Analytics
- Welke statistieken vind je NIET in je Instagram insights?
Welke statistieken op Instagram zijn nou echt belangrijk?
Zodra je een business of creator account hebt op Instagram, krijg je toegang tot je statistieken. Handig om in de gaten te houden wat werkt. Maar ook een beetje overweldigend.
Ga je je er wel in verdiepen, dan is het makkelijk om jezelf te verliezen in al die cijfers. Maar eigenlijk zijn maar drie vragen belangrijk:
- Draagt Instagram bij aan mijn doelstellingen als bedrijf? En hoe meet ik dat?
- Blijf ik groeien in aantal volgers en bereik? Is er vooruitgang?
- Welke berichten hebben het meeste succes?
Aan die laatste vraag heb je natuurlijk niet genoeg. Het gaat er om waarom of waarom niet. Maar net als bij alle online cijfers is dat nu eenmaal niet iets waar je antwoord op krijgt. Want cijfers vertellen je wel wát er gebeurd is, maar niet wáárom. Dat is iets waar je je brein op los moet laten 🙂
Cijfers vertellen je wel het wat, maar niet het waarom.
De kunst is te proberen om een verklaring te krijgen voor de cijfers. Want cijfers zeggen op zichzelf niets. Alleen in relatie tot elkaar (hoe was het vorige maand?) en als ze je helpen om je bedrijfsdoelstellingen te verwezenlijken en te verbeteren.
1 Draagt Instagram bij aan mijn bedrijfsdoelstellingen?
De belangrijkste vraag is of Instagram je helpt bij het bereiken van jouw doelen. Wat die doelen zijn, weet ik natuurlijk niet. Misschien wil je producten of diensten verkopen. Of een specifieke doelgroep bereiken. Of verkeer naar je website genereren (niet het beste doel voor Instagram, want daar is het niet echt voor gemaakt). Of een community bouwen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: heel veel van die doelstellingen kun je niet goed meten. Heel veel bedrijven gaan dan maar focussen op clicks naar de website. Maar dat is het gevaarlijkste dat je kunt doen. Enerzijds omdat een click naar de website vaak niet gelijk staat aan het bereiken van je doelstelling. En anderzijds omdat Instagram veel lastiger converteert dan andere kanalen. Je gebruikt het dan ook grotendeels voor andere doelstellingen: community, bereik, specifieke doelgroep bereiken, merkbekendheid, etc.
Betere manieren om succes te meten zijn dan
- het aantal nieuwe volgers,
- het totale bereik
- de engagement (hoeveel mensen reageren op je berichten?)
Een belangrijke statistiek die vaak over het hoofd wordt gezien: profielbezoeken. Hoeveel mensen hebben je profielpagina bezocht? Dat zijn niet alleen volgers. Je hoopt natuurlijk juist dat mensen je profiel bezoeken en besluiten om op die ‘volg’-knop te klikken. Dus ook juist die niet-volgers zijn belangrijk.
Bovendien is het nog steeds een van de weinige plekken op Instagram waar je een link kunt plaatsen. Als het goed is, heb je in de link in je bio een link gebruikt die voor jou belangrijk is. Naar een verkooppagina of een andere pagina op je website. Als niemand je profiel bezoekt, kunnen ze ook niet op je link klikken.
Dus let op dat cijfer. Je vindt het onder ‘activiteit’.
Je kunt in je Instagramstatistieken ook zien welk bericht van de afgelopen periode de meeste profielbezoeken heeft opgeleverd. Verderop lees je hoe je dat doet.
2 Groeien op Instagram: ga je vooruit?
Een ander belangrijk cijfer is groei. En daarmee bedoel ik eigenlijk vooral kwalitatieve groei. Want een paar duizend Instagramvolgers heb je zo gekocht. En het weggeven van een nieuwe ipad levert vast nieuwe volgers op. Maar de vraag is of je daar iets aan hebt. Helaas kun je aan de cijfers niet zien wie je gevolgd heeft. Maar wel of je nieuwe volgers hebt gekregen.
Ik kijk naar 2 belangrijke cijfers:
- Je totale aantal volgers per week (gemiddeld)
- Je totale bereik per bericht (gemiddeld)
Als je op ‘statistieken’ klikt, krijg je op de pagina meteen een overzicht:
Als je nu doorklikt op bijvoorbeeld ’totaal aantal volgers’ krijg je wat meer details te zien.
Zoals je ziet ging het de afgelopen week bij niet zo goed. Dat komt omdat ik al een paar maanden weinig actief ben. En als je niets plaatst, kun je ook niet echt groeien 🙂
Als je voor jezelf een doel wil stellen, is dat vooral dat je volgers toenemen. Nieuwe volgers betekenen ook dat je meer bereik kunt krijgen. En bereik daar gaat het uiteindelijk om (lees hier meer over bereik en algoritmes).
Naast het totale aantal volgers en het bereik per week of gemiddeld per bericht, zou je ook nog kunnen kijken naar groei op andere vlakken. Het aantal likes en reacties bijvoorbeeld. Nog beter is het als je die getallen deelt op het aantal volgers. Want als je verdubbeld bent in volgers maar je hebt maar een paar reacties er bij, heb je eigenlijk geen solide basis voor echte groei.
NB: Als je collega’s neerbuigend doen over die paarhonderd volgers die je hebt, gebruik dan de aloude truc en laat ze de relatieve groei zien. Want 10 volgers lijkt niet veel. Maar als je er maar 100 had is het een enorme toename. Rapporteer dus ook altijd het percentage.
3 Welke berichten hebben het meeste succes?
En dan tot slot: je berichtstatistieken. Die zijn heel belangrijk als je bezig bent met het maken van content. Want iedere week vertellen ze je wat mensen leuk vinden en wat niet. Hebben ze iets gehad aan je bericht? Hebben ze het gedeeld met anderen? Reageerden ze op je stories?
Er zijn twee manieren om naar de statistieken van je berichten te kijken: je kunt kijken naar de berichten die het best of het slechtst scoren over een periode. Of je kunt kijken naar de statistieken van ieder bericht zelf.
Ik heb het nu over dat eerste: een overzicht van je meest succesvolle berichten, gesorteerd naar de doelstelling die je hebt met je berichten. Hoe je dat doet, zie je in de afbeelding hierboven:
- Ga naar je profiel
- Klik op ‘Statistieken’
- Blijf bij ‘Inhoud’ en klik op ‘Alles weergeven’
- Bovenin selecteer je het type bericht, de periode en het doel.
Bovenin selecteer je:
- Het type bericht (helaas staan Reels hier nog niet bij)
- Wat je wilt weten (het hoogste bereik, de meeste likes, de meeste reacties etc.)
- De periode (het afgelopen jaar, de afgelopen 30 dagen …)
De volgende stap is dus om echt eens in die berichten te duiken en te analyseren wat er nou zo goed werkte. Waarom je dat effect nou wel of niet haalde. Maar ik merk dat mensen die veel met Instagram bezig zijn vaak al heel snel begrijpen waarom een bericht zo goed werkte.
Logische verklaringen voor een succesvol bericht zijn bijvoorbeeld:
- Je bericht haakte in op de actualiteit
- Een influencer of iemand met veel volgers heeft je bericht gedeeld in de stories
- Je bent op de ‘Explore’ page te zien geweest
- Je had een opvallende video of foto of een bijzonder verhaal.
Wat het ook was, het is belangrijk om te achterhalen. Door de tijd heen ga je vanzelf zien welke onderwerpen meer opleveren.
NB: deze statistieken vind je niet in de Facebook Creator Studio. Daar vind je wel de specifieke statistieken per bericht.
Welke statistieken ga jij in de gaten houden?
Statistieken zijn overweldigend. Maar het heeft ook helemaal geen zin om alles in de gaten te houden. Het gaat er om wat jij belangrijk vindt.
Daarom raad ik je aan om voor jezelf te bepalen welke cijfers je gaat bijhouden en hoe vaak je dat gaat doen. Kies bijvoorbeeld een vast moment in de week. Ga de voor jou belangrijke statistieken langs en zet die in een spreadsheet zodat je ook de voortgang blijft zien (helaas kun je de cijfers niet downloaden).
Als ik je een tip mag geven zou ik kiezen voor een wekelijks rondje. En ik zou dan in ieder geval deze cijfers meenemen:
- Totaal aantal volgers
- Aantal nieuwe volgers
- Aantal ontvolgers
- Aantal berichten
- Totaal bereikte accounts
- Totaal aantal weergaven (dit zijn verhalen + berichten)
- Totaal aantal interacties
- Profielbezoeken
- Klikken naar website
Dat lijkt veel, maar dat valt echt mee. Al deze cijfers vind je heel eenvoudig als je naar je statistieken op Instagram gaat (hier staat hoe je dat doet).
Was je Instagrambericht succesvol?
Het kan ook goed zijn om per Instagrambericht de statistieken te bekijken. Het overzichtsniveau is handig om in een oogopslag te zien welk bericht het succesvolst was, het meeste bereik had, de meeste profielbezoeken of wat het ook was. Maar ik vind het ook leuk om per bericht te kijken wat er gebeurde. Bovendien krijg je bij ieder bericht veel meer informatie, bijvoorbeeld of je niet-volgers hebt bereikt.
Om die cijfers goed te analyseren zijn een paar basisdingen belangrijk: het verschil tussen bereik en weergaven; en het feit dat het natuurlijk niet alleen om bereik onder volgers gaat.
Je bekijkt de statistieken van een individueel bericht door naar het bericht te gaan en onder het bericht te klikken op ‘Statistieken bekijken’.
Een andere manier om de statistieken per bericht te bekijken is door naar je Facebook Creator Studio te gaan en daar op het betreffende bericht te klikken. Je krijgt dan dezelfde cijfers te zien.
Wat is het verschil tussen bereik en weergaven op Instagram?
Als je je gaat verdiepen in Instagram analytics kom je al snel de termen bereik en impressies tegen. Het lijken dezelfde dingen, maar ze zijn echt anders.
- Bereik: het aantal Instagramaccounts/gebruikers dat je berichten of stories in het scherm heeft gekregen
- Weergaven: het aantal keer dat je Instagrambericht getoond is in een scherm.
Het ene gaat over het aantal mensen dat je bereikt. Het ander over het aantal keren dat die mensen je bericht hebben bekeken.
De reden dat ze afwijken is dat het zou kunnen dat iemand je bericht meerdere keren bekijkt. Bijvoorbeeld omdat ze nogmaals via je profiel naar je bericht gaan. Of omdat ze het hebben opgeslagen voor later en het op die manier nog een keer bekijken. Of omdat je het hebt gedeeld in je stories en ze het daar nog een keer bekijken.
Gaan al die statistieken over je volgers?
Voordat we verder gaan is het ook nog belangrijk om je te realiseren dat niet alle statistieken over je volgers gaan. En dat is ook het leuke! Cijfers als bereik, weergaven en views gaan over alle gebruikers van Instagram. Het kan dus gaan om volgers maar ook om niet-volgers. Goed om je te realiseren.
De enige plek waar je wel te zien krijgt wat het verschil tussen volgers en niet-volgers is in het statistiekenoverzicht als je op de statistieken van een specifiek bericht bekijkt:
Zoals je ziet krijg je te zien hoeveel procent van je bereik bestaat uit niet-volgers. Bij alle andere statistieken gaat het om zowel volgers als niet-volgers.
NB Nu Instagram ‘voorgestelde berichten’ toont aan gebruikers, van accounts die ze niet volgen, kan het zijn dat je veel meer niet-volgers gaat bereiken.
Als je niet-volgers hebt weten te bereiken, heb je precies gedaan wat je moet doen om te groeien. De vraag is dan nu: hoe? Is je bericht gedeeld door mensen in hun stories of specifiek door een invloedrijke Instagrammer? Heb je een hashtag gebruikt waarmee mensen je hebben kunnen vinden omdat je bovenaan in het overzicht kwam te staan? Of is het misschien zelfs zo dat je op de explore-page stond (‘zoeken en ontdekken’, het vergrootglasje onder in het scherm)?
Wat het ook was, het is fijn als je weet hoe het komt. Maar dat lukt niet altijd. Het kan best zijn dat iemand naar je doorverwezen heeft zonder dat je het weet. Maar als je wel weet hoe het komt, kun je proberen om dat succes te herhalen.
Weergaven in je Instagramstatistieken: waar komen ze vandaan?
Veel van de statistieken die je ziet als je naar Instagramstatistieken gaat, zie je op overzichtniveau. Je krijgt een overzicht van de trends. Maar soms is het interessanter om te weten hoe dat ene bericht, een story of die Reel het heeft gedaan. Daarbij is de herkomst van de weergaven, oftewel: waar heeft een gebruiker je bericht te zien gekregen, belangrijke informatie.
Klik onder het bericht op ‘Statistieken’ om te zien wat er over dat bericht te zeggen valt. Swipe omhoog voor uitgebreide cijfers. En naar beneden om via ‘ontdekking’ meer te weten te komen over hoe mensen je hebben weten te vinden:
Ik kijk graag naar het laatste setje cijfers: ‘Weergaven’. Want daaruit kan ik opmaken hoe mensen in contact zijn gekomen met mijn bericht en waar ze het liefste zitten. Helaas zijn dit niet cijfers die je ergens kunt downloaden. Maar het zou best zinvol kunnen zijn om bij te houden.
- Via Startpagina: dit betekent dat mensen het bericht in hun feed hebben gekregen
- Via profiel: mensen zijn via je profiel op je bericht uitgekomen
- Via hashtags: mensen hebben je bericht ontdekt toen ze op een hashtag kliken
- Via ander kanaal: zie hieronder
- Via de explore tab (‘Zoeken en verkennen’): als mensen je bericht in de explore tab te zien hebben gekregen.
‘Via ander kanaal’ is een beetje een gekke categorie omdat hij niet uitgesplitst is. Bij ‘ander kanaal’ moet je denken aan bijvoorbeeld:
- Andere mensen hebben je bericht gedeeld in hun stories of via DM
- Ze hebben je bericht bewaard en kijken er later nog eens naar
- Je bericht is ergens anders, buiten Instagram, gedeeld als embedded bericht of met een directe link.
Is dit belangrijke informatie? Ja!. Bijvoorbeeld als je wilt weten of je hashtags zin hebben. Goed om in de gaten te houden dus. En let op: externe diensten zoals Later kunnen deze informatie niet voor je verzamelen, omdat de Instagram API (waarmee ze verbinding maken) dit niet toestaat. Dus het is iets dat je echt uit Instagram zelf moet halen.
Statistieken van je Instagram Stories bekijken
Om de statistieken van je Instagram stories te bekijken, swipe je omhoog in je eigen story. Klik daarna op het kleine statistiekicoontje (hij staat standaard op het oogje, waar je kunt zien wie je story heeft bekeken).
Dit kan alleen als je story nog ‘live’ is, de eerste 24 uur. Daarna kun je nog steeds statistieken bekijken, maar minder uitgebreide.
Statistieken van je Instagram Reels bekijken
De statistieken van je Instagram Reels zitten verstopt, helaas. Ga naar je Reel en klik onderaan op de drie puntjes. Kies uit het lange menu voor ‘Statistieken’.
Levert dit bericht me nieuwe volgers op?
We doen het allemaal om te groeien, al die Instagramposts. En je kunt op Instagram letterlijk zien of een bericht je nieuwe volgers heeft opgeleverd. Dat wil zeggen dat Instagram ziet dat mensen vanuit dat bericht doorklikken naar je profiel en je volgen. Je vindt het cijfer als je naar je berichtstatistieken gaat, onder ‘Ontdekking’. Zie hieronder een screenshot van een bericht dat mij 20 nieuwe volgers opleverde:
Bij ‘Volgers’ staat 20. Normaal gesproken staat daar bij mij meestal 0, helaas ? (hopelijk doe jij het beter!).
Wat opvalt is ook het aantal keren dat het bericht gedeeld is, zoals je ziet helemaal bovenaan aan het vliegtuigje. Het gaat daarbij zowel om berichten die gedeeld zijn via DM als via stories.
Als je verder naar beneden gaat, zie je ook dat het aandeel weergaven ‘Via ander kanaal’ heel hoog is (zie een stukje terug over weergaven). Waarschijnlijk omdat veel van de views via een bevriende Instagrammer komen die dit bericht in haar stories had gedeeld.
Het ultieme doel is om content te maken die mensen willen delen. Op Instagram, maar eigenlijk op ieder kanaal. Het is de snelste weg naar succes. Maar ook de moeilijkste … (lees meer over het bereiken van je doelgroep op Instagram).
Wil je je verder verdiepen in Instagram en de volgende stappen zetten? In mijn online training Instagram voor bedrijven (die net zo geschikt is voor mensen in grote organisaties als voor zelfstandigen) leer je er meer over.
Instagram stories statistieken: waar moet je op letten?
Net als je andere Instagramcontent zijn je Instagramstatistieken een belangrijke manier om je Instagram stories te blijven verbeteren. Door ze in de gaten te houden ga je vanzelf zien wat werkt en wat niet, waar mensen afhaken en hoe je zorgt voor meer engagement (en dus voor meer bereik).
Maar let op: je kunt niet alle Instagram story statistieken blijvend inzien!
Waar vind ik de statistieken van mijn Instagram stories?
Er zijn vier plekken waar je de analytics van je Instagram stories kunt inzien. Maar let op: ze zijn niet allemaal langer dan 24 uur beschikbaar!
- Via de story zelf, 24 uur lang. Swipe omhoog om de details van je story te bekijken. Switch tussen de cijfers en de lijst met kijkers door op het cijfertje naast het grafiekicoontje te klikken.
NB De kijkerslijst is maar 48 beschikbaar na plaatsing. - Via je Instagramstatistieken. Je vindt ze onder ‘Inhoud’ als je naar beneden scrollt. Deze statistieken zijn 14 dagen beschikbaar. Net als je gewone berichten kun je de stories selecteren op bereikte doelstelling, een mogelijkheid die je in Facebook Creator Studio niet hebt. Nadeel is dat je je stories hier niet chronologisch kunt bekijken of terugzoeken.
- Via Facebook Creator Studio. Het voordeel is dat al je stories hier bewaard blijven en dat je de statistieken per story kunt bekijken. De nadelen van Facebook Creator Studio zijn:
- Je kunt er geen antwoorden op vraagstickers, polluitslagen etc. bekijken
- Je kunt de verhalen alleen selecteren op datum, niet op bereik of andere doelstellingen
- Je kunt niet makkelijk door de verschillende onderdelen van je verhaal scrollen. Je moet ze stuk voor stuk openklikken en bekijken.
- Via je archief (met dank aan @moderaad voor deze tip!), waar al je verhalen bewaard worden. Zelfs als je er niet voor kiest om ze actief op te slaan. En – bonustip – van waaruit je ze zelfs nog aan uitgelichte stories kunt toevoegen. Je vindt ze zo:
- Ga naar je profiel
- Klik op het hamburgermenu bovenin rechts
- Archief
- Als je geen verhalen ziet, klik dan bovenin op het dropdownpijltje naast ‘Archiveren’ en selecteer ‘Verhalen’
- Scroll naar het betreffende verhaal en swipe omhoog voor de cijfers.
NB Je krijgt via je archief niets anders te zien dan via statistieken, wat de cijfers betreft. Maar het grote verschil is dat het ‘archief’ van je verhalen compleet is, dat je het chronologisch kunt bekijken en doorzoeken én dat je hier wél de uitslagen van je polls, vraagstickers en dergelijk nogmaals kunt bekijken.
Welke Instagram stories statistieken zijn belangrijk?
In de eerste 24 uur van je stories krijg je de meest interessante statistieken. Ze zijn verdeeld in twee onderdelen: Interacties en Ontdekking.
Bij interacties vind je dingen als hoeveel mensen gereageerd hebben op je story met een DM, hoeveel mensen door hebben geklikt naar je profiel en hoeveel mensen hebben geklikt op de hashtags of mentions die je hebt gebruikt.
Handig dus om te zien of je echt interactie hebt weten te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld omdat je hebt opgeroepen om naar de link in je profiel te gaan. Of om te weten wat het effect is van een hashtag of het taggen van andere Instagrammers.
Bij ‘Ondekking’ gaat het enerzijds om de totaal aantallen: het aantal accounts dat je hebt bereikt en hoeveel keer je story in totaal is bekeken. Dat aantal kan hoger liggen dan het aantal bereikte accounts, omdat mensen meerdere keren hetzelfde verhaal bekijken.
Verder vind je hier een ander belangrijk overzicht: de navigatie. Daarmee wordt bedoeld of mensen al je stories (de verschillende onderdelen van een story) bekijken en hoe ze dat doen. Klikken ze snel door naar het volgende verhaal? Klikken ze wel eens terug naar je vorige story? Of hebben ze er snel genoeg van en gaan ze naar het volgende verhaal, van iemand anders?
- Terug: iemand heeft links op het scherm getikt om terug te gaan naar je vorige story
Dit is positief. Je hebt iemand een reden gegeven om nog eens te kijken. - Volgende: iemand heeft rechts op het scherm getikt om jouw volgende story te bekijken
Dit is ook positief. Mensen hebben weinig geduld met stories en houden er van om snel door een verhaal heen te klikken. - Volgend verhaal: iemand heeft naar links geswipet om naar het volgende verhaal – van iemand anders – te gaan
Dit is een negatief signaal. Je story heeft niet de aandacht van de kijker kunnen vasthouden en hij of zij heeft besloten om voortijdig te stoppen met je story. De kijker heeft niet gewacht tot je story afgelopen was. - Verlaten: iemand heeft tijdens je story besloten om helemaal uit stories te gaan.
Dit hoeft niet negatief te zijn. Het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld op je profielfoto heeft geklikt, of op de naam van iemand die je getagd hebt.
De kunst van stories is om ze interactief en engaging te maken, om de aandacht vast te houden. Meer informatie over Stories maken vind je hier. En hier vind je ideeën voor goede stories.
Waar zie ik of mijn Instagram story te zien is geweest in het verhaal van een hashtag of locatietag?
Als je een hashtag of locatietag gebruikt in je story, bestaat de kans dat je story getoond wordt in het verhaal van die hashtag of die locatietag. Hoe je story daarvoor in aanmerking komt, is niet helemaal duidelijk. Het lijkt er op dat ook daarvoor een algoritme wordt gebruikt. Niet alle stories met een hashtag of locatietag worden getoond in zo’n overzichtsverhaal.
Die overzichtsverhalen vind je op de pagina van de hashtag of locatietag:
Als je story vertoond is in de story van een locatie of een hashtag, zie je dat in de kijkerslijst:
Gaaf natuurlijk! Helaas is de kans op nieuwe volgers niet zo groot, want zo makkelijk is het niet om door te klikken op zo’n geaggregeerde story. Probeer maar eens.
De statistieken van je IGTV-video’s
Video is belangrijk op Instagram. Althans, dat zou Instagram graag willen. Voor de mensen die experimenteren met video is het vooral belangrijk om te weten of de video ‘het goed doet’. Of hij de aandacht van kijkers kan vasthouden.
Alles over het maken van IGTV-video’s vind je hier. En ideeën voor Instagramvideo’s vind je hier. Maar ik wil het vooral even over de statistieken hebben met je.
Je kunt je IGTV statistieken bekijken door naar je IGTV video te gaan in het IGTV-deel van je Instagramaccount en daar op de puntjes te klikken. Je krijgt een menu waarin je ook voor ‘Statistieken’ kunt kiezen:
Een andere manier is om ze via Facebook Creator Studio te bekijken:
Het fijne aan IGTV-videostatistieken is dat je kunt zien hoe het zit met het ‘Doelgroepbehoud’. Een term die je misschien kent van Facebook’s videostatistieken. Heel belangrijk, want daar zie je op welk moment mensen gingen afhaken. En zo weet je meteen wat je de volgende keer moet verbeteren.
Helaas kun je niet, zoals met Facebookvideo’s, met je muis over de video gaan om precies te zien op welk moment in de video mensen afhaken. Maar je kunt wel met behulp van de timestamp kijken waar het mis ging.
Helaas hebben je gewone Instagramvideo’s (korter dan een minuut) geen cijfers over doelgroepbehoud en gemiddeld kijkpercentage.
IGTV-statistieken vs berichtstatisieken
Let op: als je je IGTV-video ook als ‘voorbeeldweergave’ hebt geplaatst – de belachelijke term die Instagram hanteert om aan te geven dat je de eerste minuut van een IGTV-video kunt plaatsen als gewoon bericht in de feed van je volgers – krijg je ook de gewone berichtstatistieken die je anders ziet, waaronder weergaven en het aantal keren datj e bericht is opgelsagen. Het gaat daarbij om de weergaven van het bericht, niet de hele video.
Wat je in onderstaand overzicht ziet, is dat die twee verschillen. Links zie je de berichtstatistieken van een IGTV-video die ik eerst als bericht in mijn feed heb geplaatst. Het bereik van dat bericht is volgens Instagram 365 mensen, zie de eerste twee screenshots.
In het derde en het vierde screenshot zie je dat de IGTV-video maar 302 weergave heeft. Het verschil kan hem zitten in het feit dat een videoweergave pas meetelt als hij 3 seconden of langer is:
Herhalingen van video’s tellen niet mee voor het aantal weergaven van een video en een weergave wordt alleen meegeteld als de video ten minste drie seconden is bekeken
help.instagram.com
De kans is groot dat een aantal mensen direct weer doorgescrolld is toen de video in hun scherm verscheen.
De andere verklaring is dat het gaat om de mensen die op het moment dat de video ophoudt in de Instagramfeed (bij 1 minuut) en je vraagt om verder te kijken via IGTV niet geklikt hebben. Of misschien is het een combinatie … wie zal het zeggen?
Kan ik mijn Instagramstatistieken ergens downloaden?
Het antwoord is: nee, dat kan niet. Er zijn wel tools, bijvoorbeeld Later of Iconosquare, die een export (in .csv of .xls) mogelijk maken. Maar doorgaans zijn dat betaalde tools.
Zie in het prijsoverzicht het item ‘Instagram analytics report’. Op zich heeft het premium abonnement van Later een heleboel andere voordelen, dus misschien geen gek idee om te overwegen.
Let op: veel gratis tools lijken op het eerste gezicht interessant en zijn misschien de moeite waard om uit te proberen. Maar om echt diepgaande analytics te krijgen, iedere week of maand opnieuw, moet je vaak toch betalen. Als je toch gaat betalen, zou je ook nog Iconosquare kunnen overwegen. Net als Later is dat een tool die vanaf het begin sterk gericht is geweest op Instagram. Als het je vooral om Instagram gaat, raad ik je aan om deze twee eens verder te bestuderen.
Tip: neem een gratis maandabonnement op zo’n betaalde tool om hem uit te proberen. Weet je meteen wat de tool nog meer te bieden heeft.
Waarom zie ik geen statistieken op Instagram?
Er zijn een paar redenen dat je geen statistieken ziet op Instagram:
Je hebt geen bedrijfs- of creatorsaccount
Alleen Instagramaccounts die aangeduid zijn als bedrijven of creators hebben de mogelijkheid om statistieken bekijken. Jammer, maar helaas. Het verschil met een gewone account is onder andere dat er contactknoppen op je profiel verschijnen. Verder valt het mee, qua verschillen.
Je hoeft niet eens meer een Facebookpagina te hebben om een business account te maken, zoals vroeger. Het enige voordeel van zo’n facebookpagina is dat je je stories kunt doorplaatsen, mocht je dat willen, en dat je toegang hebt tot de Facebook Creator Studio. Daar vind je ook weer de statistieken. Leest een stuk makkelijker dan op je telefoon, al kun je je statistieken ook daar niet downloaden.
Je hebt minder dan 100 volgers
Als je minder dan 100 volgers hebt, heb je minder inzicht in de statistieken. Zo kun je bijvoorbeeld geen statistieken zien over je doelgroep:
Heb je meer dan 100 volgers (en een bedrijfspagina), dan krijg op die plek te zien:
- Wat je totale groei is over de afgelopen periode
- Wat de meeste populaire locaties en landen zijn waar je volgers zich bevinden
- Wat de leetijdverdeling is van je volgers en de leeftijdsverdeling voor mannen en voor vrouwen apart
- De verdeling van je volgers in mannen en vrouwen
- Op welke dagen en welke tijden je volgers het meest actief zijn.
Maar goed, die volgers komen vanzelf natuurlijk 🙂
Hoe kan ik mijn Instagramverkeer vinden in Google Analytics?
Je vindt de cijfers over het verkeer vanuit Instagram naar je website gewoon in Google Analytics, als je dat gebruikt. Het zit verstopt onder
- Acquisitie
- Alle verkeer
- Bron/Medium
- Instagram / social
Zie je daar niets, kan het zijn dat je geen clicks ontvangt vanuit Instagram. Vergeet niet dat voor mensen zonder 10.000 volgers of zonder geverifieerd account – oftewel als je de begeerde swipe-up-link niet hebt – de enige manier om clicks te genereren uit de Link in je bio, je profielpagina komt. Tenzij anderen zo aardig zijn om jouw link te delen via hun Instagramaccount (maar die kans is niet zo groot).
Het is ook goed om te weten dat het, zelfs mét swipe-up-link, niet makkelijk is om mensen door te laten klikken vanuit Instagram. Het is gewoon niet echt wat mensen op Instagram doen.
De uitzondering zijn nieuwsorganisaties of accounts waar mensen bewust op zoek zijn naar tips of aanbiedingen (denk: reisblogs). De andere uitzondering zijn webshops. Via de mogelijkheid om producten toe te voegen aan je Facebookpagina of met een dienst als Shopify kun je producten direct taggen in je Instagramberichten. Zo genereer je verkeer naar je webwinkel. Meer over het volgen van dat verkeer vind je hier.
Google Analytics & Later
Als je een tool als Later gebruikt (met hun dienst ‘linkin.bio’) wordt in Google Analytics automatisch een doorlopende campagne bijgehouden. Die vind je (nadat je het juiste tijdvak hebt geselecteerd) onder
- Acquisitie
- Alle campagnes
- Later-linkinbio-[gebruikersnaam]
Overigens kun je door doelen in te stellen ook bijhouden in hoeverre Instagram bijdraagt aan je bedrijfsresultaat, net als bij andere doelen.
Welke cijfers vind je niet in je Instagramstatistieken?
Er zijn heel veel dingen die we wel zouden willen weten, maar niet krijgen van Instagram. Heel irritant, maar helaas. Denk aan dingen als:
- Hoe vaak je profiel zichtbaar is geweest bij het zoeken op een hashtag, locatie of zoekterm;
- Hoeveel van de mensen die je hebt bereikt of die je profiel hebben bezocht bestaande volgers waren en hoeveel mensen je niet volgden;
- Of mensen je profiel hebben gevonden via andere bronnen dan Instagram (dus bijvoorbeeld via een link op je website);
- ‘Doelgroepbehoud’-cijfers voor video’s anders dan IGTV-video’s;
- Cijfers over de afzonderlijke populariteit van onderdelen van een carroussel en of mensen alles hebben afgekekeken;
- Cijfers voor video’s die onderdeel zijn van een carroussel;
- Statistieken voor uitgelichte stories of voor IGTV-video’s; en
- Welke hashtag heeft geleid tot nieuwe bezoekers. NB: je kunt wel zien dat een bericht via hashtags is bekeken, zie hier. Maar je weet niet welke van je hashtags succesvol was.
Zo zijn er nog wel wat meer dingen te verzinnen. Het is iets waar je maar mee zal moeten leven.
En nogmaals, als je je Instagramstatistieken bijhoudt via een (betaalde) tool krijg je altijd minder uitgebreide cijfers dan op Instagram zelf omdat Instagram derde partijen geen toegang geeft tot die data.
Waarom je af en toe naar je statistieken moet kijken
Misschien kijk je nooit naar je Instagramcijfers. Begrijpelijk. Het kan heel saai lijken en vraag ook echt even dat je er met concentratie naar kijkt en over nadenkt. Maar echt, als je ambitieus bent is er heel veel te leren door naar de cijfers te kijken. Te beginnen met groei. En daarna met het verbeteren van je content. Je zult zien dat het steeds leuker wordt!
- Zo verwijder je al je Facebookberichten en opmerkingen (en meer) - 19 april 2025
- Wat blogs leuk maakt - 18 april 2025
- Waarom je blogtitels beter moeten en ook waarom haast geen goed idee is - 15 april 2025
Beste Elja,
Heel erg bedankt voor je overzichtelijke artikel. Weet jij of er een weg mogelijk is om de statistieken te raadplegen verder dan 90 dagen in het verleden?
Groetjes,
Charlotte
Fijn artikel! Prettig om bevestigd te krijgen dat ik naar de juiste cijfers kijk.
Kan ik de statistieken, hoeveel nieuwe volgers, hoeveel weergaven via hashtags, hoeveel profielbezoeken etc ook inzien voor de account van bedrijven waar ik berichten voor maak? Ik werk met de Meta Business Suite of kan dat alleen via de app?
Ik beheer geen andere Instagram accounts via business manager. Maar als jij via business suite op hun accounts kan (en niet alleen op hun advertentieaccounts) dan moet dat kunnen. Als je naar een ander profiel overschakelt, zou je daar ook de statistieken van die andere accounts moeten kunnen zien volgens mij.