De instagramdroom

lampenMooi artikel las ik vandaag. Over fotografen die hun geld verdienen dankzij Instagram. Want ja. Ik ben weer terug bij Instagram. Ik kon het niet laten. Flickr-filters waren niet hetzelfde.

En nu pas krijg ik door, nu mijn profiel niet meer op ‘private’ staat, hoe leuk instagram is. Hoe sociaal het is. Tuurlijk is er ook wel een vrij hoog kijk-mij-nou-een-gaaf-leven-hebben (en een erg, erg hoog gehalte ik-strooi-met-diepzinnige-quotes) maar toch. Als je van foto’s houdt, zoals ik, is het geweldig.

Stel je voor dat je daar je geld mee kunt verdienen…

mall istinye parkHeel veel anders dan geld verdienen met je blog is het niet, eigenlijk. Content creeeren die een doelgroep aanspreekt en partijen vinden die bereid zijn te betalen om die doelgroep te bereiken.

En, hoe langer ik op instagram zit, hoe meer ik het zie, die gesponsorde foto’s en slimme ‘samenwerkingen’.

In het artikel wordt precies dat fenomeen beschreven. Hoe die instagramfotografen nu precies geld verdienen. Met hun honderdduizenden volgers zijn zij zo invloedrijk dat bedrijven hen graag betalen.

Wat geweldig.

De instagramdroom.

Je hoeft alleen een beetje foto’s te maken en je krijgt er voor betaald.

Hoe ideaal is dat?

Of?

molenWie het artikel leest, tussen de regels door, pakt andere boodschappen op:

 • Het gaat allemaal niet vanzelf. Ze moeten wel blijven posten. Hun streams zijn ge-edit, geperfectioneerd. Er hangt veel van af. Ze moeten presteren.
 • Veel reizen en op pad ook. Want er moeten mooie plaatjes komen! Kan leuk zijn natuurlijk. Maar niet voor iedereen.
 • Heel veel van de aanbiedingen die ze krijgen bestaan maar uit een paar honderd dollar. Die slaan ze af, zeggen ze. Als toppers zijnde kan dat natuurlijk.
  Maar voor wie dat niet is/doet: van een paar honderd dollar kun je niet leven.
  Zoals bij veel online fenomenen zijn de bedragen voor advertenties/sponsors/advertorials lang niet zo hoog als buitenstaanders hopen en verwachten.
 • Ze houden stringente regels aan voor zichzelf en communiceren die. Wie sponsort hen, wat mag van hen worden verwacht, wat mogen volgers verwachten.
 • Het echte geld zit niet in gesponsorde foto’s, zelfs niet in campagnes, maar veel meer in consultancywerk of andere diensten. Een van de geinterviewden ondersteunt Apple bij het ontwerpen van een campagne. Een ander begint een netwerk om andere instagrammers te helpen sponsors te krijgen. Over weer een ander wordt verteld dat ze een ‘social media adviesbedrijf’ heeft.
 • Zoals bij veel online fenomenen, hebben de first movers een groot voordeel gehad. Zij waren de eersten die zo groot werden, reden op de eerste grote golf. Wie na hen komt, moet hele nieuwe, bijzondere dingen doen om dit ook te bereiken.
 • Het is niet makkelijk om volgers op te bouwen. Weliswaar neemt de omvang van je mogelijke doelgroep toe. Maar er is ook veel concurrentie. Veel mensen liken maar niet terugvolgen, zo veel mogelijk hashtags in de omschrijving zodat je vindbaar bent, het helpt wel maar misschien niet genoeg.

Ahhhh. De droom.

Een keer iets delen en daar voor betaald krijgen. Doen wat je leuk vindt .

Ik geloof wel in die droom. Dat je geld kunt verdienen met het delen van content en het opbouwen van iets moois.

Ik zie er iedere dag de voorbeelden en bewijzen van, tenslotte.

Maar alles heeft zijn prijs.

De prijs van hard werken. Consessies doen. Altijd actief zijn, opletten, voldoen aan voorwaarden, bij blijven, presteren. Actueel zijn.

Passief inkomen bestaat niet.

Nu weet ik het zeker.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Agnes Swartantwoord
28 augustus 2013 om 12:03

Grappig, ik ben ook gestopt met Instagram (volgens mij ongeveer zelfde moment als jij, ik weet nog je blogpost erover) maar al een paar keer de neiging gehad om weer te beginnen. En ja je droom volgen is idd, constant focussen, actief zijn, actie ondernemen ‘nee heb je, ja kun je krijgen’ deze fotograaf streeft ook naar een (actief) inkomen! 😉

Elja Daaeantwoord
28 augustus 2013 om 19:55
– Antwoord aan: Agnes Swart

Ah! Dan moet je (helaas toch) op instagram zijn, joh! That’s where it’s at… Dat komt dan wel goed met jouw houding, lijkt me zo 🙂

Hendrik-Janantwoord
28 augustus 2013 om 09:16

Klinkt wel heel mooi. Er is online dus veel geld te verdienen met een beetje creativiteit en reislust. Dat laatste vooral. Ik zie ook dat bewerkte foto’s goed scoren. Het is dus wel wat meer dan zomaar rondlopen en willekeurig foto’s schieten. Overigens heb ik vorige week mijn eerste opdracht binnengekregen voor het schrijven van een gedicht. Zo zie je dat er best kansen en mogelijkheden liggen, zelfs met een gedichtenblog.

Elja Daaeantwoord
28 augustus 2013 om 19:56
– Antwoord aan: Hendrik-Jan

Wat gaaf van die opdracht!! Wauw. Ik denk dat het inderdaad meer is dan maar een beetje iets doen. Wel je eigen creativiteit blijven volgen maar wel doorzetten en er voor blijven werken…zoiets?

Johannaantwoord
27 augustus 2013 om 20:43

Ik weet een Nederlandse Instagrammer die meer dan 200.000 volgers heeft met prachtige reisfoto’s. Hij reist inmiddels de hele wereld over. Weet niet of hij betaal krijgt (lijkt me wel), maar hij maakt in ieder geval prachtige reizen dankzij Instagram.

Elja Daaeantwoord
28 augustus 2013 om 09:15
– Antwoord aan: Johanna

Als het je lukt, is het natuurlijk geweldig! En dan vind je het denk ik ook niet erg om er hard voor te werken. Als je je werk leuk vindt, is hard werkend geen probleem is mijn ervaring.

Linda Rosalinde Markusantwoord
27 augustus 2013 om 20:40

Mooie blog! Ik denk ook dat passief inkomen niet bestaat. Je kunt wel geld verdienen met je passie of iets dat je ontzettend leuk vindt (en dan nog lukt het helaas niet iedereen), maar je moet er altijd hard voor werken en jezelf 100% of zelfs 1000% inzetten bij wijze van spreken (bij wijze van schrijven?).

Wel gaaf dat het kan, als fotograaf geld verdienen met je foto’s delen via Instagram. Ik had er nog nooit van gehoord! Maar eigenlijk klinkt het heel logisch.

Elja Daaeantwoord
28 augustus 2013 om 09:15
– Antwoord aan: Linda Rosalinde Markus

Ja, grappig he? Eigenlijk gewoon een soort microbloggen.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.