Iedereen kan vloggen

vloggenIk ben gaan vloggen. Mocht het je ontgaan zijn. 🙂 Het is de reden dat ik niet meer iedere dag hier te vinden ben. Die andere dagen vind je me op YouTube.

En wat blijkt?

Iedereen kan vloggen. Jij en ik ook.

Dat vloggen, daar ben ik langzaam in gerold.

Vloggen is – letterlijk – videobloggen. En bloggen heb ik aardig in de vingers. Maar video nauwelijks.

Ik zag het gewoon niet zitten. Ik dacht dat ik niet visueel was ingesteld. Nou ja, behalve mijn fotografie dan. Duh.

Maar het videovirus heeft me toch langzaam gegrepen. Eerst omdat ik met Snapchat begon en ontdekte hoe je videoverhalen maakt.

En toen omdat ik online trainingen ging maken. Die online trainingsvideo’s worden door mij bedacht maar door echte videoprofessionals opgenomen en ge-edit. En ook al edit ik ze niet zelf, ik heb er wel uren en uren en uren nadenken over en kijken naar video’s op zitten.

Tel daarbij op mijn totale verslaving aan vloggers Casey Neistat (do what you can’t!) en GaryVee (hustle!). Ik geef het toe – ik heb het afgelopen jaar uren en uren video gekeken.

En rond dat af met de realisatie dat ik het in al mijn presentaties en lezingen en trainingen over het belang van videomarketing heb, maar zelf geen video’s maak.

Ik moest gewoon gaan vloggen. Maar ik wist niet hoe.

Daarom ging ik de online training ‘make films‘ ging volgen. Want ik had wel een beetje zitten rotzooien in iMovie, een editing programma. En vroeger, met mijn Flip camera. Maar ik wist niet hoe dingen moesten.

Zo zat het me al tijden dwars dat ik niet wist hoe je zo’n afbeelding kon laten bewegen (het heet het Ken Burns effect, weet ik nu). En in de cursus wordt alles uitgelegd. Het bleek allemaal eenvoudiger dan ik dacht.

Editing is geen magische skill die alleen uitverkorenen bezitten. Tuurlijk, echt goede editors (ik ken er inmiddels aardig wat) hebben wel degelijk een speciale touch en vooral een oog voor wat werkt en veel ervaring en kennis van/toegang tot de slimste tools.

Maar dat wil niet zeggen dat jij en ik het niet kunnen. In tegendeel. Ha. Het kost alleen even wat tijd. Een beetje proberen.

Vloggen moet je gewoon doen.

ondertiteling youtube bewerkenHet is wat dat betreft net als bloggen. Je moet gewoon beginnen en het ervaren.

Het maakt niet uit of het perfect is. Althans, bij mij maakt het niet uit. Ik begrijp dat KPN, Philips, T-Mobile en Marco Borsato (willekeurig gekozen namen) alleen iets willen posten dat bij hun imago past. Maar bij mij maakt het niet uit.

Alleen door het te doen, kun je kan ik de lol gaan zien.

Kun je het creative gaan ontdekken.

Iedereen is een creator! Jij ook.

En het leuke is: je kunt lekker doen wat je wil. Ha.

In een van mijn eerste pogingen heb ik bijvoorbeeld het geluid uitgezet. Ik had genoeg van mijn eigen gelul tegen de camera. WHATEVER. Ik vond de muziek die ik gevonden had veel mooier. Het geeft wel een grappig effect, moet ik zeggen.

Dit weekend zag ik opeens het gedicht op het glas van de lokale parkeergarage-entree. Ik dacht, ik neem het op en doe de andere videootjes van vandaag erbij. En toen heb ik een uur lang zitten puzzelen hoe ik alle clipjes op de muziek kon afstemmen. Leuk toch?

DO WHAT YOU CAN’T!

All you need is LEF

Het is net bloggen, ik zei het al. Een kwestie van durven en doen. Op je eigen manier.

Gewoon met je smartphone en een bewerkings app.

All you need is creativity.

En een beetje lef.

GO.

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jeanineantwoord
21 maart 2017 om 21:28

Inspirerende post. Ik vind mezelf ook niet echt een vlogger maar toch heb ik steeds meer het gevoel dat ik het wil proberen. Nu alleen nog een beetje lef zien te vinden.

Elja Daaeantwoord
22 maart 2017 om 23:38
– Antwoord aan: Jeanine

Had ik precies hetzelfde. Het is moeilijk om dat gevoel van ‘waarom zou ik nou interessant zijn?’ te overwinnen. Maar ach – wat hebben jij en ik te verliezen?? 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.