Hobby: context geven

Foto’s zijn interessante dingen. Want je kunt ze op twee manieren zien. Of drie, eigenlijk.

Je kunt ze zien als op zichzelf staande beelden, die interessant genoeg moeten zijn zonder context. Je kunt ze zien als niet meer dan de context voor een verhaal in tekst (of een tweet, een blogartikel, een Facebookupdate). Of je kunt ze zien als onderdeel van een serie, zodat ze als individuele uiting niet perse van betekenis hoeven te zijn maar vooral in combinatie met anderen betekenis krijgen.

Het zijn die series die ik zo interessant vind.

Ik ben me gaan realiseren dat het de series zijn waar ik op moet focussen, niet de individuele foto’s. Dat het de ontwikkeling is die interessant is. En de overeenkomsten. Wat ik in Istanboel of Italië fotografeerde, past dat bij wat ik in Chicago of Utrecht fotografeerde?

Die realisatie komt enerzijds omdat ik tijdens de fotografieworkshop die ik het afgelopen weekend volgde enorm zoekende was.

Wat wil ik? Waarom doe ik dit? Wat is mijn doel?

En anderzijds omdat ik zonder nadenken een foto maakte waarvan ik me later realiseerde dat hij me deed denken aan een andere foto, van jaren daarvoor. Die van dit weekend, februari 2017, staat hier bovenaan.

Die van februari 2013, genomen tijdens mijn eerste fotografieworkshop, staat hieronder.

Ik had hem destijds zelf nooit uitgekozen, maar Thatcher (de docent) selecteerde hem destijds als een van mijn beste foto’s dat weekend. (inmiddels begin ik aardig goed te worden in het herkennen van ‘goede’ foto’s, ook die van mezelf! ik heb toch wat opgestoken van al die workshops)

Toen ik me realiseerde dat ik misschien wel eens meer kon gaan doen met mijn foto’s, dat ik misschien series of portfolio’s kon gaan samenstellen, werd alles opeens anders.

Ik ga mezelf en mijn foto’s context geven door series te maken.

Nieuwe hobby. 🙂

Ik weet nog niet precies wat de thema’s worden, maar ik heb een aardig idee.

Ik weet ook nog niet precies wat ik er mee ga doen.

Er zijn genoeg mogelijkheden voor een serie foto’s:

  • Een tentoonstelling (aan je eigen muur of prikbord desnoods);
  • Een presentatie van maken;
  • Een online portfolio samenstellen (een website of bijv. een Flickr album);
  • Een boek van maken, met of zonder tekst; of
  • Een Instagram feed cureren.

Voorlopig ben ik alleen excited over het proces van verzamelen, kijken, denken …

Het is toch een beetje alsof je jezelf en je leven analyseert, he? Als je al je foto’s door gaat kijken.

Context geven. Mooie hobby.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.