Heb je cultuurschok?

dog washHeb je cultuurschok? vroeg F. me vandaag.

Hij vroeg het een beetje als iemand die zich afvraagt wat hij nou precies ziet. Zo van: is dit nou de beroemde bijna-uitgestorven middeleeuwse drietonige vijfvoetige draaksalamander hier in het gras voor mijn voeten?

Hij heeft er zelf (nog) geen last van, geloof ik. Nog te weinig hier geweest.

Ik heb inderdaad Cultuurschok. Niet zo zeer vanwege de cultuur. Maar meer vanwege het gevoel van vervreemding en ontheemding. Een gevoel van: waarheen? Waarvoor? En nu?

Geen lolletje. Het nestelt zich in je maag en je spieren. Je wordt er moe van. En je hebt moeite om vrolijk te blijven. Een beetje die grijze wolk boven je hoofd.

Ik was er voor gewaarschuwd. Sterker nog, ik heb anderen er wel eens voor gewaarschuwd. Zelfs hier op dit blog. Maar toch herkende ik het niet.

Ik wist niet waar het aan lag, dat gevoel. Alles gaat goed, alles is leuk, alles is OK. Dus waarom dat gevoel?

Maar F. heeft gelijk.

Volgens mij is de oplossing om gewoon lief te zijn voor jezelf, rustig aan te doen, veel chocolade te eten en veel te slapen. Allemaal vrij onhaalbare zaken maar wie weet. Volgende week fotocursus in het Rijksmuseum en de week daarna 5 dagen fotograferen in Istanboel = lief zijn voor jezelf…!

PS de foto leek me toepasselijk. Een doe-het-zelf-hondenwassalon? Hoe kom je er op? Of eigenlijk toch niet zo gek? Wat is eigenlijk gek? Zie daar het gevoel van cultuurschok.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Aleidantwoord
6 januari 2015 om 21:23

Chocolade eten is best haalbaar, toch? Hang in there…..

Elja Daaeantwoord
8 januari 2015 om 20:55
– Antwoord aan: Aleid

Yes. Ijs ook. !

Jacob Jan Voermanantwoord
6 januari 2015 om 11:42

ik probeer me er iets bij voor te stellen, en dan kom ik op het volgende: zou het er mee te maken hebben dat je als expat een soort voortdurende staat van aanpas-stress hebt, omdat je weet dat je overal maar tijdelijk bent? En dat nu dat stuk weg valt, en dat heel onwennig is? Soort ongeloof ook, die voortdurende waakzame energie die niet meer nodig is? Misschien zit ik er wel helemaal naast hoor. Probeer deze eens uit: http://jacobjanvoerman.nl/het-is-al-goed/

Elja Daaeantwoord
8 januari 2015 om 21:03
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Oh ja! Mooi stuk is dat toch. Ik weet niet precies wat het is. Het is denk ik een combinatie van wat jij beschrijft, van het ophemelen van het thuiskomen en de desillusie die er op volgt, het doen van een stap terug financieel, het moeten zoeken naar een modus in je oude leven met familie en vrienden, het verlangen naar de opwinding en het ‘bijzonder zijn’, het opnieuw moeten wortelen… alles tegelijk…

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.