Facing the Beast

Ik lees wel eens iets over de worsteling van kunstenaars, schrijver in het bijzonder. Ik herinner me ook films waarin met name de worsteling van schrijvers me bij is gebleven (is dat in Love Actually, dat die schrijver ergens in Portugal gaat zitten om te schrijven en dan verliefd wordt op het meisje dat zijn huishouden helpt runnen?).

Komt natuurlijk omdat ik al van kleins af aan schrijfster heb willen worden.

Ik volg dan ook met interesse het prachtige blog Brain Pickings (link gaat naar hun fanpagina op Facebook), waar regelmatig quotes voorbij komen van beroemde schrijvers over hoe zij dat creatieve proces ervaren. Zoals dit artikel, over de aanpak van bekende schrijvers.

En recentelijk begon ik in Do The Work. En las ik dit prachtige artikel over de kracht van creativiteit (waardoor ik tot tranen bewogen was!), en wat die creativiteit in de weg staat.

Allemaal zijn ze het eens: vroeger of later moet je de strijd aan met The Beast. De angst. Dat het niet goed genoeg is, dat je dit beter niet aan de wereld kan laten zien, dat je afgewezen zult worden.

Ik heb hem gezien hoor, The Beast.

Het is me wat, dat twijfelen aan je creatieve product. Het schijnt inderdaad normaal te zijn voor schrijvers, en voor musici (iemand die ik ken staat op het punt om een CD uit te brengen en liet in onomwonden termen weten dat The Beast enorm is en lastig terug in zijn hol te krijgen).

Je kunt maar 1 ding doen, denk ik, doorzetten. 🙂

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

C Geurtsenantwoord
2 december 2012 om 22:55

Bijzonder, vandaag nog gesprek met vriendin over precies hetzelfde. zij zei, zonder twijfel is er zelfs geen creativiteit, het hoort erbij, anders wordt het stilstaand water van uiteindelijk zelfgenoegzaamheid…

Carel Demantwoord
2 december 2012 om 21:16

en voor schilders en tekenaars, voor architecten, voor beeldhouwers. Je moet het lef hebben the Beast te begeren.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.