Energievraag

lampen

Lieve lezer!

Jij, ja.

Ik heb een vraag aan je. Over energie.

Nee, niet over die mevrouw van EnergieDirect die tijdens het gezinsspitsuur aan de deur kwam, goedenavond zei en op mijn antwoord ‘Goedenavond! We hebben al energie, bedankt!’ begon over dat ik vast elektriciteit bedoelde maar dat zij het over andere energie wilde hebben.

(spitsuur mensen. ik ben er niet bij. dankjewel & tot ziens!)

Nee, mijn energievraag gaat over de energie die je geeft. Aan groepen mensen. In workshops, vergaderingen, bij presentaties, in trainingen.

Mijn vraag aan jou, als je wel eens presentaties of trainingen geeft, is:

  1. Kost het je energie? (geven/kosten…what’s in a name)
  2. Zo ja, zie je dat als positief of negatief?

Er zijn namelijk, ontdekte ik, twee zienswijzen.

  1. Als je moe bent na een workshop of training heb je je deelnemers niet genoeg laten werken en zelf te veel gegeven.
  2. Als je niet moe bent na een workshop of training heb je onvoldoende energie gegeven aan je deelnemers en mogelijk ook te weinig van jezelf gevraagd.

Dus, lieve lezer. Kom op: laat me weten hoe jij dat ziet. Als je ze niet geeft, trainingen en presentaties, maar er wel aan deelneemt, ben ik net zo benieuwd: in welke mate is de energie van de presentator een factor voor succes?

(antwoorden kun je hieronder zetten of via Twitter of op Facebook…email…alles mag en kan)

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Fietsles. Of: vol inzetten op verandering – Elja Daaeantwoord
14 april 2016 om 21:04

[…] Daarmee heb ik ook het antwoord gegeven op mijn eigen vraag, een tijdje geleden op dit blog. […]

Zo simpel is dan gelukantwoord
18 maart 2016 om 21:52

Alles kost mij altijd heel erg veel energie (daar ben je immers chronisch ziek voor ?), dus ik kan je niet heel goed helpen.

Elja Daaeantwoord
21 maart 2016 om 12:29
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

:((

Grietjeantwoord
18 maart 2016 om 09:31

Leuk vraag! in het verleden heb ik heel vaak trainingen en lessen gegeven over diversiteit. (Van kleuters tot en met professoren, alle leeftijden heb ik wel voor mijn neus gehad). Mijn ervaring is dat als een training goed is gegaan je aan de ene kant heel moe bent (omdat het gewoon veel energie kost om continu alert te zijn en te reageren op de interactie in de groep) en aan de andere kant je juist heel actief voelt. Vol nieuwe ideeen, enthousiasme en een fijn voldaan gevoel. Na een goede training kun je dus juist nog van alles doen maar heb je wel eerst even tijd nodig om uit de flow van die training te stappen.

Elja Daaeantwoord
21 maart 2016 om 12:30
– Antwoord aan: Grietje

kan ik wat mee Grietje….dankjewel

Carolien Geurtsenantwoord
16 maart 2016 om 08:15

Mooie vraag. Vruggah toen ik nog heel veel trainingen gaf, hebben we het daar met de collega’s onderling veel over gehad,dus ook zelf veel over nagedacht.
Uitputting na een training kwam bijna altijd omdat ik/we ons op een energie slurpende manier met eventueel aanwezige weerstand bezig hadden gehouden (denk aan mensen die in een training zitten omdat hun baas het wil en ze het zelf maar onzin vinden), in plaats van die weerstand als aanwezig factor te accepteren zonder ze persoonlijk ijkpunt te nemen.

Heel erg vaak was ik,zeker na weekend trainingen, wel fysiek moe maar ik zeg maar even zo,energetisch opgeladen, doordat ik aldoor trouw had kunnen zijn en blijven aan kapitein op een schip zijn én wel naar de getijden luisteren, go with the flow and ride it. Dus zowle de regie hebben als de structuur los kunnen laten

Als ik me ging wagen aan een schip bevaren/sturen waarin er teveel mentaal van mij verwacht werd in plaats van intu|itief, dan trok ik (bijna) altijd aan het kortste eind, omdat daar mijn kracht niet ligt.

Dus samengevat denk ik als je je eigen manier van trainen en lesgeven vind, in materie waar je oprecht enthousiast over bent (dus niet iets geadopteerd hebt waar je denkt dat goed geld mee te verdienen is maar niet bij je past bijvoorbeeld) als je goed voorbereid bent, tegelijk perfectionisme en structuur óók los kunt laten tijdens het trainen, dat je dan over het algemeen energetisch opgeladen uit een sessie/workshop/training/weekend/week komt, wat niet wil zeggen dat je daar niet gezond moe van kunt zijn, downtime nodig hebt.

Mijn partner zei altijd als ik thuiskwam na een training en uitgeput was, wat zeker in het begin best vaak voorkwam: ‘heb je degene met de meeste weerstand weer als ijkpunt genomen voor je succesgevoel over de training? Dan heb je jouw zelf voortdurend op een niet bij jou passende manier gemeten en jezelf te licht bevonden, dat slurpt energie.

Dit zijn zo een mijn eerste gedachten bij de eerste koffie
xxc

Elja Daaeantwoord
16 maart 2016 om 10:26
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Dank voor de input Caro, stof tot nadenken… Ik voel me ook altijd energetisch opgeladen zoals jij dat zo mooi zegt, maar fysiek moe!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.