Iedere dag bloggen: 10 conclusies

Op 23 december 2011 begon ik er mee, iedere dag bloggen. Een opwelling, maar wel een die voortkwam uit een diepere behoefte (dat zal altijd wel zo zijn, met opwellingen?). Sindsdien heeft een aantal mensen besloten om mee te doen – een overwacht maar erg leuk effect. En ik ben inmiddels al een maand onderweg met mijn iedere-dag-bloggen-voornemen.

Maar wat doet het nou met je, iedere dag bloggen? Wat doet het met je, niet: wat doet het voor je. Want daar zou deze post natuurlijk ook over kunnen gaan. Over page views, bereik en statistieken. Maar dat is nooit mijn motivatie geweest en ook het minst interessant aan de nieuwe passie in mijn leven.

Hieronder tien manieren waarop iedere dag bloggen impact heeft gehad op mijn dagelijkse leven.

1. Van zakelijk bloggen naar persoonlijk bloggen

Bloggen was altijd een hobby. Maar het grensde aan werk. Ik blogde toch ‘zakelijk’ hier op eljadaae.nl, op blogpraat.com en af en toe op frankwatching.com. Er was weinig persoonlijks aan.

Iedere dag bloggen heeft dat veranderd. Als je iedere dag iets MOET schrijven van jezelf (omdat je dat graag wilt, natuurlijk, er is geen externe dwang), wordt je vanzelf persoonlijker. Je kunt niet urenlang nadenken over je blog. En je gaat al snel grijpen naar dingen die je die dag hebt gezien, die je bezig houden, die je tegenkwam. Dat brengt me op onverwacht neveneffect nummer 2:

2. Iedere dag bloggen zorgt dat ik bewuster met dingen bezig ben

Sommige dagelijkse bezigheden hebben een nieuwe context gekregen, een grotere context. De context van: dit ga ik met de wereld delen.

Ik lees de hele dag artikelen, zie tweets, zie dingen op Facebook, maak dingen mee in mijn werk, zie dingen als ik boodschappen doen. En al die dingen hebben nu een continue context, die van het bloggen. “Zou het interessant zijn voor mijn blog?” “Misschien kan ik hier over schrijven.” “Hoe zit dat eigenlijk, qua marketing?” “Wat zou het effect zijn van deze reclame?” “Waarom doet bedrijf X dit eigenlijk zo?” “Waarom doet bedrijf Y dat eigenlijk niet zo?” Etc.

3. Ik wil steeds meer delen

Ik ben bewuster bezig met zoeken naar interessante informatie. Delen op mijn blog voelt goed, dus dat wil ik nog veel meer doen. Ik plaats meer updates op mijn fanpagina. Ik twitter meer links. Ik verwijs regelmatig naar mijn favoriete links op Diigo. Ik deel mijn Instagramfoto’s (deed ik daarvoor niet). Ik ben meer publieke updates aan het doen op mijn persoonlijke facebookprofiel. Ik heb een review achtergelaten op amazon.com, uit mijn eigen naam. Ik reageer op andere blogs.

Ik deel meer wat me bezig houdt. Binnen een bepaald kader, dat wel. Maar toch.

4. Ik ga beter schrijven

Ik ga beter schrijven, en makkelijker. Althans, dat denk ik. Beter, want persoonlijker, en vrijer van allerlei dwangbuizen en vormen. Zo vaak lees je dat schrijven iets is dat je beter kunt naarmate je het meer oefent. En dat blijkt waar (hoewel de echte beoordeling daarvan natuurlijk bij jou, de lezer, ligt, en niet bij mij).

Ik schrijf ook in een andere vorm. Andere interpunctie. Free format. Met veel alinea’s, of juist niet. Net wat goed voelt op dat moment voor die bepaalde tekst.

5. Ik leg meer contacten

Waar moet ik beginnen? Andere bloggers laten comments achter, andere iedere-dag-bloggers laten comments achter, ik heb op Twitter telkens contact met andere bloggers, … Er is openheid, enthousiasme, warmte. Het straalt uit naar hoe ik me gedraag op Twitter, op Facebook.

Ik ga meer reageren op updates, van wie dan ook, waar dan ook, omdat ik nu ervaar hoe leuk het is om reacties te krijgen. Ik stap meer af van de ‘like’-knop, en kies de ‘reageer’-knop.

Ik ben ook weer begonnen om actief deel te nemen aan twitterchat #blogchat. Meer dan een jaar niet gedaan! Gewoon zin in. Meer leren over bloggen, meer contacten leggen, gelijkgestemden ontmoeten.

6. Mijn ideeën op scherp

Hoe meer ik schrijf, hoe meer ik lees, hoe meer ik reageer, hoe meer ik deel, hoe meer mijn ideeën scherper worden en vorm krijgen. Als zelfstandige zoek je altijd naar de juiste weg, en naar nieuwe wegen, nieuwe kansen. Iedere dag bloggen helpt me om alle puzzelstukjes op hun plek te krijgen. Nieuwe stappen te maken. Heeft ook te maken met punt 8: creativiteit.

7. Iedere dag bloggen is een cadeau – aan mezelf

Iedere dag bloggen betekent iedere dag de tijd nemen om je eigen ding te doen. Als moeder van drie kleine kinderen en zelfstandig ondernemer (d.w.z.: het is altijd werktijd) is dat heerlijk. Ik heb het me voorgenomen, ik moet het doen, dus ik ga het doen. Geen TV, even geen werk, even niet bezig met andere gezinsleden of het huishouden of de administratie of… al die dingen die iedere dag gedaan moeten worden. Bloggen is nu een cadeautje aan mezelf geworden.

8. Meer creativiteit

Ook andere ideeen komen sneller en makkelijker. Toch die creativiteit die het nodig is iedere dag te schrijven en vooral te MOETEN schrijven, denk ik. Het is heerlijk om iedere dag creatief uitgedaagd te worden tot het schrijven. Voor mij is dat het schrijven binnen het kader van marketing/business development/bloggen/community. Dat geeft mij ruimte voor creativiteit. Maar er zijn veel iedere-dag-bloggers die geen kaders hebben en zichzelf totale vrijheid geven qua onderwerpen. Zelfs fictiebloggen.

Misschien valt het je op: al die dingen gaan over mij, en niet over jou, mijn lezer. Heel gek, en niet iets waar ik als marketer en als mens erg in geloof. Maar het is waar: het gaat over mij.

9. Ik blog voor mezelf

Ik blogde altijd met het idee dat ik anderen kon helpen met tips. Arrogant, maar waar. Nu blog ik voor mezelf. Ik vind het leuk om mijn mening te geven, mijn ideeen te delen, mijn kennis. De pretentie dat ik het doe voor anderen, heb ik losgelaten. Want daar zaten allerlei zaken aan vast: ieder artikel moest vol tips zitten, vol plaatjes, goed opgemaakt. Alles moest heel veel waarde toevoegen.

Los komen van dat kader, is lekker. Ik moet niets. Want ik blog voor mezelf.

Ik ben er achter dat gewoon voor jezelf bloggen ook waarde kan toevoegen voor je lezer. Natuurlijk wil je graag bereik, wil je dat mensen wat je schrijft leuk vinden, of nuttig. Maar ook als niemand dat vindt…ik blog vrolijk door. En er is altijd wel iemand, die daar iets aan heeft of daardoor geraakt wordt, blijkt.

10. Weg met perfectionisme

Ik ben helemaal niet zo’n perfectionist, zoals echtgenoot, kinderen en collega’s zullen kunnen beamen. Maar als het om bloggen ging, was het nooit goed genoeg. Ik kon eindeloos schaven aan artikelen. Ik weet niet hoeveel ongepubliceerde concepten ik her en der heb staan op mijn blogs. Veel! De meeste daarvan zullen het daglicht nooit zien. Die zijn al lang weer outdated.

Keer op keer kwam het naar voren in #blogpraat: doe het nou gewoon! En keer op keer nam ik me voor om ‘gewoon’ op publish te klikken. Maar ik kon het niet. Nu moet ik wel. Eergisteren nog had ik een mooi idee voor een uitgebreid artikel. Maar ik was moe, ik kreeg het niet voor elkaar, ik zou het normaal gesproken in concept hebben gezet.

Niet gedaan. Helft er uit gehaald, en gewoon op publish geklikt. Jammer dan.

Dus zijn mijn artikelen altijd goed? Nee, niet echt. Maar meestal wel goed genoeg. En dat is prima. Weg met perfectionisme!

Ook iedere dag bloggen?

Ik vind het een aanrader, zoals je merkt, iedere dag bloggen. Als je twijfelt over zoiets, vragen hebt, kun je die altijd kwijt. Bij mij, of bij de andere mensen die de afgelopen tijd iedere dag zijn gaan bloggen (hier vind je een lijst die ik bij houdt op Twitter). We gebruiken ook regelmatig de hastag #iederedagbloggen op Twitter. Veel van ons vind je ook iedere donderdag in de #WOT, zie onder. En ik ben bezig met een iederedagbloggen.com om een soort podium te bieden voor iedereen die zichzelf op deze manier wil uitdagen.

Twijfel over iedere dag bloggen? Waarom dan niet iedere week? Doe bijvoorbeeld mee aan #WOT (Write On Thursday). Geef er iedere donderdag je eigen draai aan, en maak deel uit van een actieve en leuke blogcommunity…

Tenslotte: op maandagavond in twitterchat #blogpraat, tussen 20:00 en 21:00, vind je altijd een enthousiaste en gemotiveerde groep bloggers om je vragen of ideeën mee te bespreken.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

27 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Tessaantwoord
8 mei 2017 om 14:11

Ik blog niet iedere dag, maar ben recent van 3 keer per week naar 5 keer per week gegaan. Wel een stuk vaker dus. Problemen waar ik toen mee liep (ik vond het bijvoorbeeld heel moeilijk om persoonlijkheid in mijn artikelen te krijgen) zijn nu ineens een stuk makkelijk. De artikelen rollen uit mijn vingers, en waar ik toen moeite had met 3 artikelen per week online krijgen, heb ik nu veel te veel artikelen klaar!

Elja Daaeantwoord
8 mei 2017 om 21:17
– Antwoord aan: Tessa

Gek he, dat het zo werkt?! Maar leuk om te lezen dat jij dat ook ervaart!

8 manieren om te blijven bloggen #1to31 | Elja Daaeantwoord
9 februari 2012 om 05:38

[…] met anderen. Dat heeft heel veel voordelen, dat iedere dag bloggen, veel daarvan onverwacht (zie hier mijn ervaringen). Maar een daarvan is dat je door de blogs van anderen actief te volgen, altijd […]

Bloggen met je eigen stem, en niet die van een ander | Elja Daaeantwoord
31 januari 2012 om 10:42

[…] zei het al eerder, ik blog eigenlijk gewoon voor mezelf. Natuurlijk heb ik wel een doelgroep in gedachten. Maar toch – die heeft vast geen behoefte […]

Meer business door (veel) te bloggen | Elja Daaeantwoord
27 januari 2012 om 17:17

[…] heeft er zo’n 130. Aan het einde van dit jaar zou ik over de 400 moeten zijn gekomen met dat #iederedagbloggen… we zullen zien. Er ligt volgens Hubspot ook een breekpunt bij 1.000 pagina’s. Ga maar […]

Iedere dag bloggenantwoord
26 januari 2012 om 13:41

[…] toen las ik het blog van Elja Deaa waarin ze vertelde dat ze vanaf december 2011 iedere dag een blog aan het schrijven is. Hoe […]

Henk038antwoord
25 januari 2012 om 11:51

Mooi cadeau aan jezelf Elja!

…en wij genieten mee. Ook fijn 🙂

Henk

Lauraantwoord
24 januari 2012 om 22:56

Nice! Herkenbaar! Weg met het perfectionisme! Iedere dag bloggen is geweldig! Dankjewel voor dit supergoede initiatief, ik word er ook heel gelukkig van! Liefs Laura

Elja Daaeantwoord
24 januari 2012 om 20:54

Hier de link naar de lijst die ik op Twitter heb aangelegd van #iederedagbloggers: https://twitter.com/#!/Elja1op1/iederedagbloggen

Carolien Geurtsenantwoord
24 januari 2012 om 12:49

Heel heel heel herkenbaar, alle tien en verschrikkelijk leuk om ze zo geformuleerd te zien. Dank je wel!

Carel de Mariantwoord
24 januari 2012 om 12:06

Heel herkenbaar. Ik heb overigens wel een paar verhaaltjes achter de hand voor het geval er eens een dag niets van komt.

Elja Daaeantwoord
24 januari 2012 om 21:01
– Antwoord aan: Carel de Mari

Als ik de tijd had om ze te schrijven, had ik er ook een paar achter de hand! Ik ben geen het-moet-iedere-dag-opnieuw-purist hoor. Ga denk ik wel zoiets doen voor vakanties en zo.

Jacob Jan Voermanantwoord
24 januari 2012 om 11:42

Mooi om te lezen.
Ik herken veel. Ben ook losser geworden, en persoonlijker.
Ben vooral blij met de mede-bloggers met wie ik me verbonden ben gaan voelen.
Ik heb het idee dat jij, en wie jij bent daar mee te maken heeft.
dank!

Elja Daaeantwoord
24 januari 2012 om 21:00
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Je hebt me enorm geraakt met je blog Jacob Jan (http://jacobjanvoerman.wordpress.com/2012/01/24/echt-waar/). Echt waar. 🙂 Het is gek dat je iets kunt doen en dan opeens het niet meer alleen hoeft te doen.
Ik kwam net iets dergelijks als onze #iederedagbloggen tegen, via de hashtag #12in12 geloof ik.

Jacob Jan Voerman
25 januari 2012 om 16:17
– Antwoord aan: Elja Daae

ere wie ere toe komt.

ben benieuwd waar dit naar toe gaat, en help graag mee.

Sharp Benantwoord
24 januari 2012 om 09:55

Leuke neveneffecten, dat dagelijks bloggen! 

Elja Daaeantwoord
24 januari 2012 om 20:58
– Antwoord aan: Sharp Ben

Dank voor je prachtige tweet ook nog!

Jacoline Debrotantwoord
24 januari 2012 om 07:49

Elja je ligt een week op me voor. Ik ben begonnen na onze ontmoeting in Utrecht op 2 januari. Heb 2 dagen gemist. Ik probeer het van harte, geniet er ontzettend van, maar ik wil niet in een schrijfkramp terecht komen. Heb net een lange revalidatieperiode nodig gehad om mezelf te verlossen van wat krampachtige patronen en ik wil mezelf behoeden voor weer een zelfopgelegde verplichting. Maar. Waar ik kan doe ik mee en tot nu toe is dat aardig gelukt. Je bent scherper, ziet dingen, wilt delen, hebt echt contact met medebloggers en lezers etc. Ga zo door zou ik zeggen!

Carolien Geurtsenantwoord
24 januari 2012 om 12:56
– Antwoord aan: Jacoline Debrot

voor mij, in de binnenste binnenheid van een vette brunout, heel herkenbaar wat je schrijft, het helpt en hielp mij afgelopen week om de vrijheid te nemen het (#iederedagbloggen) niet te hoeven doen, of alleen een plaatje, foto of stukje gedicht te publiceren, dus lat naar beneden, en toen werd het inene weer minder belastend en eerder ‘even tijd voor mezelf’ zoals Elja treffend schrijft. Geen idee of je er iets aan hebt en geen idee of ik iedere dag blijf posten, we zullen zien.
Groet, Carolien

Elja Daae
24 januari 2012 om 21:02
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Vind ook echt dat het wel leuk moet blijven. ‘Het moet wel leuk blijven’ was een beetje mijn standaarduitspraak vroeger. Stiekem geloof ik er nog steeds wel een beetje in. En waarom niet? Het moet ook gewoon leuk blijven! Ook iedere dag bloggen!

Elja Daaeantwoord
24 januari 2012 om 20:57
– Antwoord aan: Jacoline Debrot

Je moet jezelf ook niet onder druk zetten op een vervelende manier, denk ik. Voor mij voelt het zo niet, anders hield ik het niet vol! En ik vind ook: een dagje missen, of een paar daagjes, of een week, of wat dan ook, dat moet kunnen. Het moet gewoon goed voelen, anders schiet het niet op. Ik ken iemand die na jaren dagelijks (weekdagen) bloggen 1 keer stopte en het nooit meer oppakte. Omdat het te geforceerd voelde. Kan ik me best voorstellen!

Rianneantwoord
24 januari 2012 om 06:36

Leuke blog! Ik publiceer elke dag een blog, maar die zijn vaak van te voren geschreven. Behalve de WOT natuurlijk. Waar kan ik de link vinden met alle blogs die mee doen met elke dag bloggen want ik volg er al wel een aantal, maar niet allemaal. 

Jacoline Debrotantwoord
24 januari 2012 om 07:46
– Antwoord aan: Rianne

Hoi Rianne, er staat in ieder geval een lijst van alle deelnemers op http://www.karinwinters.nl en op http://www.petepel.nl en als je via Twitter zoekt naar de hashtag #iederedagbloggers vind je ze ook. Ik begrijp dat jij al een voorraad hebt liggen? Knap hoor!

Rianne
24 januari 2012 om 19:21
– Antwoord aan: Jacoline Debrot

Ah, ga ik daar eens kijken. Ik heb inderdaad al een voorraadje liggen; ben nu bij 1 februari. Moet er wel bijzeggen dat ik eigenlijk nooit op één dag meerdere blogs publiceer dus dan is een voorraadje al gauw geschreven. Ik vind het juist zo knap dat jullie allemaal écht élke dag bloggen. Dus juist niet vooruit plannen. Dat zou pas een echte uitdaging voor mij zijn =D

Elja Daaeantwoord
24 januari 2012 om 20:56
– Antwoord aan: Rianne

Ach, iedere dag schrijven is voor mij wel het lekkerst, maar of je nu vooruit schrijft of niet, bloggen is bloggen en schrijven is schrijven toch?

Marjolein van Braam Morrisantwoord
24 januari 2012 om 06:01

Ha, ik was net van plan om vandaag terug te blikken op de #iederedagbloggen uitdaging. En ik kom tot de conclusie dat jij alles al hebt gezegd wat ik ook wilde aanhalen (en meer). Mooi he, wat het met je doet…

Elja Daaeantwoord
24 januari 2012 om 20:55
– Antwoord aan: Marjolein van Braam Morris

Misschien moet je het toch gewoon zelf ook nog eens bloggen. Heb je meteen weer een onderwerp! 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.