Een klein blog-design-wensenlijstje

In #blogpraat vandaag discussies over het design van blogs. Is het nou belangrijk? Wat is dan zo belangrijk (of niet)? En wat is absoluut af te raden?

Mij interesseerde vooral de vraag wat bloggers nou denken dat lezers willen (antwoord: maakt niet uit?!). En als alles nou mogelijk was, wat ze dan zouden willen. Ongehinderd door budgetten en techniek.

De eisen waren niet hoog. Beetje functioneel, graag, leuk opgemaakt, dat soort dingen. Responsive, dat ook, dat je blog zich aanpast aan het apparaat dat je gebruikt om het te bekijken (dat kan overigens vrij eenvoudig, met responsive WordPress thema’s bijvoorbeeld). Maar ik zou graag iets anders willen. Ik zoek naar meer.

Ik zou willen dat:

  • We allemaal ECHT iets anders deden. Dus niet variaties op het bekende WordPress thema met de header en de side bar en de kolommen.
  • Dat mijn blog wel mijn sfeer ademde maar verder deed wat voor de lezer optimaal was
  • Ik wist wat nou precies optimaal is voor de gemiddelde lezer. Het moet wel anders, maar het moet wel goed zijn voor de lezer zeg maar.
  • Je minder hoefde te scrollen
  • Alles supergemakkelijk werkte met andere dingen. Dus comments achterlaten, artikelen tweeten, artikelen bewaren, etc. Dat het vrijwel automatisch ging. Aanklikken en go.
  • Dat mijn blog net als  de site van de New York Times zou onthouden wat jij als bezoeker leuk vond en je bij een volgend bezoek de dingen aan zou bieden die bij jou passen. In een lay-out die jij prettig vindt. Alleen zou ik dan willen dat jij mij geen toegang hoeft te geven tot al jouw data, zoals dat gebeurt bij de Facebook-integratie die de NYT gebruikt voor die dienst, maar dat jij zelf de baas bent over die info i.p.v. dat ik zicht heb op jouw gegevens.
    (snap je?)
  • Dat het heel makkelijk was om visuals toe te voegen op de plek die ik wil, in het format dat ik wil (qua grootte). Zonder gedoe met lay-out en geknutsel om alles op de goede plek te krijgen.
  • Dat het dus echt mijn sfeer was. Alsof je bij mij thuis was. Niet alleen een header. Iets met visuals en kleuren. Gewoon. Iets heel anders dan hoe we nu denken over een blog/website. Dat je echt een gevoel kreeg. Een Elja-gevoel (Elja op een topdag, dan). Precies zoals in de screenshots hieronder gezegd wordt.

Screen Shot 2013-03-11 at 10.51.13 PM Screen Shot 2013-03-11 at 10.51.32 PM blog design

 

Dat dus. Bescheiden lijstje, toch? Iemand die het eventjes kan verwezenlijken? Graag.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

lindakwakernaatantwoord
12 maart 2013 om 20:28

Jaja gaat tie lekker?
Ach er zal best iemand zij die voor je wil knutselen 😉
We zij helaas niet allemaal even creatief!

Elja Daaeantwoord
12 maart 2013 om 19:09

Een van jullie mailde mij. Dat mijn kolom minder breed zou mogen en meer visuals ook leuk zouden zijn. Hoe leuk is dat? Dat mensen bij zo’n onderwerp denken: als je toch bezig bent, Daae, dan hier mijn wensen? 

Vind ik dus leuk. Dat mensen dat doen. 

PS Zie mooie post van Peter over dat ‘thuisvoelen’ op een blog: http://www.petepel.nl/2013/03/11/thuisvoelen

Liesbethantwoord
12 maart 2013 om 19:18
– Antwoord aan: Elja Daae

 Hej Elja, mijn moeder zou gezegd hebben “als de hemel naar beneden valt heb je een blauwe hoed” of te wel je kan niet alles hebben.
Maar wat is het leuk om dat wel te wensen! Je weet per slot nooit wat er van komt.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.