Echte magie is een kwestie van geloven (en wat niet eigenlijk??)

Kennen jullie David Blaine? De magician?

Jaren, echt jaaa-ren geleden zag ik per toeval een documentaire over hem. Een van zijn ‘street magic’ documentaires. Daarin ging hij de straat op (New York was het, denk ik). Magic tricks doen. Hij doet dingen met kaarten die fysiek niet kunnen. Zo moest iemand in die documentaire een kaart kiezen uit een pak kaarten en er aan denken etc. En vervolgens zat die kaart AAN DE ANDERE KANT VAN DE WINKELRUIT waar ze voor stonden. [update: ik had het bijna goed – video]

Als ik het me goed herinner maakte hij zelfs een dode vogel in het park weer levend [update: gevonden! video]. Het is alsof hij de moleculen beheerst zoals de yogi’s (of hoe ze heten?) in India die boven hun bed zweven [update: gevonden… video] of hoog op een rechtopstaand touw zitten.

Het is pure magie, op alle vlakken.

Die man goochelt niet. Hij is een magiër. Ik weet niet hoe hij het doet en ik wil dat ook niet weten. Sommige dingen GELOOF je gewoon.

Nu zag ik op TV een serie waar hij in voorbij kwam. Hij is (net als ik…) wat ouder geworden.

En nu zag ik ook meteen wat het mooie is aan die David Blaine. Namelijk niet die stunts waarin hij onder water/in een plastic kubus/in ijs verblijft, langer dan een normaal mens kan, a la Houdini. Die stunts vind ik eerlijk gezegd niet zo leuk. Word ik zenuwachtig van.

Wat zo bijzonder is aan die man is de absolute compassie en bescheidenheid die hij uitstraalt. Hoe hij met iedereen, wie je ook bent, wat je ook doet, kan opschieten. Hij is bijna onwerelds aardig en accepterend.

In dit filmpje zie je dat een beetje, vind ik.


Een Amerikaanse gevangenis. Een nare, vijandige, agressieve en moedeloze omgeving. Maar Blaine weet het vertrouwen te winnen van die mannen en ze tegelijkertijd ook te inspireren. “Er is meer mogelijk dan ik voor mogelijk hield.” Dat idee.

Er zijn nog veel meer videos. En dit is zijn website. Die focust iets meer op de grote stunts. Maar die stunts zijn niet wat ik zo inspirerend vind aan die man.

Het is alsof hij je iets probeert te vertellen.

Alsof hij je probeert te laten zien dat je er alleen maar in hoeft te geloven om het waar te laten zijn.

Mensen gaan gillen, lachen, lopen weg, of ze staan stomverbaasd en vol verwondering te kijken. Het is ook eng. Als wat hij doet, waar is, is alles anders dan je dacht. Is alles eigenlijk mogelijk.

Stel je voor.

Humbling, dat is het.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

6 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Peter Pellenaarsreply
juni 15, 2013 at 12:06 PM

Ik had nog nooit eerder van de man gehoord totdat ik vorig jaar het boek Willpower – Rediscovering the greatest human strength las. Daarin een compleet hoofdstuk over David Blaine. Wat een geweldenaar!

Elja Daaereply
juni 17, 2013 at 10:06 AM
– In reply to: Peter Pellenaars

Ken ik niet! Hij is echt ongelofelijk. Ik geloof eigenlijk niet (meer) dat het trucjes zijn. Al mag je dat eigenlijk niet zeggen… 🙂

Jacob Jan Voermanreply
juni 13, 2013 at 10:06 PM

dank. big smile.
(jij kunt het dus ook )

Elja Daaereply
juni 15, 2013 at 09:06 AM
– In reply to: Jacob Jan Voerman

🙂

Elja Daaereply
juni 17, 2013 at 10:06 AM
– In reply to: Jacob Jan Voerman

:))

harry hopsa
april 27, 2014 at 09:04 PM
– In reply to: Elja Daae

Is geen magie haha echt dom als je daar in geloof ga een leven zoeken kijk naar dynamo enzenz allemaal ontmaskerd zoals deze man ook ontmaskerd is keep dreaming

Leave a reply