Digitale inbrekers

routerIk ben niet zo panisch over digitale inbrekers. Ik ben voorzichtig, gebruik goede wachtwoorden en neem andere maatregelen. Maar ik maak me niet zo heel erg druk.

Maar vandaag was mijn wifi-netwerk opeens verdwenen.

Ik was al heel snel bang dat iemand ingelogd had op mijn router en de netwerknaam had aangepast. Dat kan, wist ik, omdat ik wel eens ingelogd ben op mijn eigen router om naar de instellingen te kijken. En omdat het niet lukte om in te loggen op mijn eigen router.

De inlognaam en het wachtwoord zijn standaard, bij mijn provider. En ik had al vaak gedacht: die moet ik eens wijzigen. Want als je mijn netwerknaam en wachtwoord kent, kun je inloggen op het modem en van alles uithalen.

Ik zou niet weten hoe mensen achter die netwerknaam en het wachtwoord zijn gekomen. Dat is op zich al zorgelijk genoeg. Maar toen ik niet meer in kon loggen op de router, wist ik wel genoeg. En de jongen van de klantenservice, ook.

Alles is OK, het modem is op afstand gereset, ik heb de router beveiligd. En ik ga het wachtwoord van het netwerk ook maar eens wijzigen. Maar toch.

Brrr.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ximaarantwoord
3 december 2014 om 16:24

Nog nooit last van gehad, maar ik net dan ook nog altijd inter via een draadverbinding. In mijn Wifivrije ADSL-modem heb ik via die weg ook een firewall en een eigen wachtwoord. Mijn provider kan er overigens ook niet meer bij omdat ik een modem heb dat zij niet hebben geleverd. Dat gaat mis als zij het netwerk upgraden en er nieuwe firmware in mijn modem moet. Dat moet ik dan maar zelf doen als het al zo ver komt.

Malwarebytes.org een keer flink laten nakijken of er nog geen malware op je PC is achtergebleven die de deur weer open kan zetten. Bij grc.com kan je via shield’s up nagaan of al je poorten dicht en onvindbaar zijn. Tegenwoordig zit dat meestal wel goed, behalve dat mensen printer en filesharing (en hulp op afstand) vaak nog aan hebben staan. Als dat moet, dan moet het, maar ik heb het niet nodig en zet dat soort zaken dus potdicht. Op mijn laptop heb ik zelfs de WLAN volledig uitgeschakeld. Spaart wat energie en kan dan niet werken als keukenraampje.

Elja Daaeantwoord
3 december 2014 om 21:51
– Antwoord aan: Ximaar

Ga ik even doen…thanks….!

Ruthantwoord
2 december 2014 om 23:31

Getsie zeg! Ik kreeg laatst een melding van fb dat iemand in Polen geprobeerd had in te loggen. Wel fijn dat ze checken of ikhet ben. Dt deden ze ook toen ik op vakantie was in Zeeland. Maar hoe komen ze erachter inderdaad?!

Elja Daaeantwoord
3 december 2014 om 21:48
– Antwoord aan: Ruth

Ja ik heb geen idee…behalve dat ze weten dat alle modems van mijn provider dat password hebben. Alleen dacht ik dat je eerst op het netwerk moet zitten om in te loggen op dat modem. Ik snap er niets meer van.

Michel ten Hooveantwoord
2 december 2014 om 21:40

Nog overwogen aangifte te doen? Staat tegenwoordig 1 jaar gevangenisstraf of een geldboete in de vierde categorie als straf op. Geldboete van max eur 19.000,-

Elja Daaeantwoord
3 december 2014 om 21:48
– Antwoord aan: Michel ten Hoove

Probleem is dat ik niet precies begrijp wat er gebeurd is. En wat iemand er aan gehad heeft. Stom he. Mijn buren zijn het niet geweest, denk ik, maar wie dan wel? En waarom?? En waar vandaan?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.