DELEN DELEN DELEN, Elja

Kreeg DM van Henk Jan (@punkmedia). Of ik eigenlijk niet op Instagram zat?

DM teruggestuurd: Ja, ik zit er wel op, maar ik heb de instellingen niet op ‘delen’ staan, Henk Jan.

Antwoord Henk Jan, in DM:

WAAAAAAT niet op delen? WTF. Delen Elja. DELEN DELEN DELEN.

(ik heb toestemming van Henk Jan om deze DM te delen DELEN DELEN DELEN, no worries)

Iedere keer dat ik die DM zie in mijn inbox , moet ik hardop lachen. Hard. Betrapt!

Henk Jan deelt echt alles, qua foto’s. Zijn vrouw, zijn kinderen, zichzelf, zijn vakantie, je ziet iedereen terugkomen. Gewoon, hop, op internet. Met naam en toenaam. Geen angst voor veiligheid en privacy etc bij Henk Jan, niets daarvan. Hop. DELEN. Kijk maar eens

Voor mij zijn mijn Instagramfoto’s iets heel persoonlijks. Iets helemaal voor mezelf. Meestal ziet niemand anders ze ook. Alleen ik. Genieten, op mijn computer, op mijn iPhone, beetje bladeren, beetje kijken… Zijn echt niet alleen foto’s van de kinderen hoor. Ook van favoriete producten. Eten. Omgeving. Sfeer.

Instagram is voor mij een stukje poezie. Een stukje expressie. Iets waar ik gelukkig van wordt. In het kader van: #dingendiejenognietwistoverelja.

Ik zet ze wel vaak op Facebook, maar dan zijn ze meestal alleen toegankelijk voor vrienden.

Ik zou ze best kunnen delen met de rest van de wereld, natuurlijk. Ik weet niet waarom ik het niet doe. Het lijkt me zo, ik weet niet, opschepperig. Zo ‘het draait om mij’, zo ‘ohohoh wat is mijn leven toch belangrijk en interessant’.

Niet dat ik dat gevoel heb als Henk Jan zijn foto’s deelt, dat hij zichzelf belangrijk maakt! Helemaal niet. Vind ik juist leuk. Geeft gevoel voor wat hij doet, wie hij is, waar hij mee bezig is.

Ik zou jullie graag naar zijn Instagramstream verwijzen, maar heb geen idee hoe (omdat ik het alleen voor mezelf gebruik dus). Ik geloof dat Henk Jan jullie dan naar www.ink361.com verwijst. Bij mij laadt’ie niet, maar zal ongetwijfeld aan die internetverbinding van mij liggen…

En, nu ik zo tegen jullie praat, een stukje is het ook wel het gevoel dat anderen aan de haal gaan met mijn creatieve, emotionele werk. Vind ik eng. Brrr. Stel je voor? Dat iemand mijn Instagramfoto’s gaat gebruiken?

Maar ja, dat is een stukje problematiek waar fotografen als Henk Jan al heel lang mee leven, natuurlijk.

Anyway. Ik ga het gewoon proberen. Wie niet waagt, die niet wint… Als ik weer wifi c.q. een mobiel dataabonnement + iPhone heb, zijn jullie de eersten die het weten!

(check vooral ook Henk Jan’s blog, vol prachtige foto’s, videos, en gedachten)

(*even niet eerder gepubliceerd instagramfotootje zoekt voor erbij*)

(*’internet wil niet…kan plaatje niet uploaden…nou ja…komt wel’ denkt*

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Goodbye Instagram, hello Flickr | Elja Daaeantwoord
3 januari 2013 om 15:37

[…] maak van mijn kinderen, en die wil ik niet op het internet hebben rondzwerven (dat doet Henk-Jan bijvoorbeeld heel anders, en dat vind ik ook prachtig! Maar dat voelde voor mij niet […]

Runyantwoord
21 september 2012 om 14:02

Henk Jan maakt van z’n leven een Truman’s show.

Zijn kids hebben ook een leven. Heeft hij ze ook gevraagd of ze later blij zijn als heel hun leven op het internet staat? Oh, weet je nog toen we in die auto zaten toen we naar Frankrijk reden? Je liet je ijsje vallen op je zusje.

Het kind, inmiddels volwassen kan dit niet tegenspreken, maar kan de wildvreemde man voor zich nergens van herrinneren.

Immers de grens tussen het publieke en het private

Elja Daaeantwoord
21 september 2012 om 21:08
– Antwoord aan: Runy

Dit is natuurlijk het argument dat heel vaak gebruikt wordt om foto’s van o.a. kinderen niet te delen. Begrijp dat argument ook, voel het zelf ook wel zo. Maar de foto’s die Henk Jan deelt zijn altijd mooi, positief, vol liefde. Dus moeilijk voor te stellen dat zijn kinderen daar ooit moeite mee zouden hebben. Dat is wel wat mij weerhoudt om foto’s van mijn kinderen te delen. Maar is (bij mij) ook een stukje Amerikaanse hypersensitviteit rondom veiligheid misschien? Je wordt daar zo bang gemaakt.

Jeroen Mirck
28 december 2012 om 13:23
– Antwoord aan: Elja Daae

Het leuke van keuzes maken is dat er meerdere opties zijn. Henk-Jan veroordelen omdat ie ‘van zijn leven een Truman Show maakt’ vind ik te kort door de bocht. Wie integer is in wat hij maakt en deelt, belast daarmee niemand. We hangen ook slingers op als er een kind is geboren, zetten advertenties in de krant als er iemand dood is. Heeft die kind of die dode daarom gevraagd? Openheid is mooi. Je moet er hooguit slim mee omgaan.

Carolien Geurtsenantwoord
21 september 2012 om 12:35

Leuk, ik druk op de knop #leuk en daar vraagt ie gelijk: WIl je dit #DELEN?
nou ja dus, gelijk maar doen dan.

Vanmorgen vroeg ik me ‘toevallig af’ of jij ook op instagram zat zit ,  vanwege een Istanbul foto van mezlef die ik zag.

Mijn foto’s zijn mijn eigen medicijn tot mooiheid en verdragen van pijnlijkheid, voeding voor mezelf en ook zeker poezie, maar ja, ik deel het/ze ook erg graag, en naast dat ze op mijn laptopscherm staan en op mijn mobiel, zet ik ze inderdaad ook op mijn blog en af en toe op twitter als ik er erg blij mee ben, en op facebook gaan ze volgens mij vanzelf.

Volgens mij ben je, in ieder geval als je zelf instagram hebt, ook op je naam vindbaar, en nu je blijkt vindbaar te willen zijn, ga ik je opzoeken 😉

laatst zei een vriend/fotograaf tegen mij : jouw (instagram) stilevens zijn te gek, daar moet je iets mee doen!
Nou daar heb ik dus weer echt geen flauwe idee van wat dat dan zou kunnen zijn, behalve dat dat en ook de stillevens zelf, van fruit notabene mij erg blij maken, maar het was heel erg leuk om dat terug te horen. 
dus ja Delen delen delen..

Door jouw ogen jouw Istanbul zien, lijkt me bijvoorbeeld echt fantastisch
Het lijkt me enig en gedurft om een Instagramwalk in Istanbul te organiseren
van een weekje ofzo 😉

Groet Caro

en over engheid des dingen gesproken, fijn als je mijn blog van vandaag wil lezen
 you know the way, want ik vind het me een partij eng dat ik op de publish knop gedrukt heb…#bibbers #persoonlijk

liefs en groet
en heerlijk dat je internet het doet!

Elja Daaeantwoord
21 september 2012 om 21:12
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Die over verlegen zijn?

Agnes Swartantwoord
21 september 2012 om 10:15

Grappig hoe verschillend het kan zijn, ik heb dat helemaal niet met foto’s maar juist meer met geluid of video, dat ik dat nog best eng vind en soms ook nog weleens met woorden. Maar je maakt me wel nieuwsgierig naar je Instagram-poezie!

Elja Daaeantwoord
21 september 2012 om 21:09
– Antwoord aan: Agnes Swart

Ja grappig waar ieders grens ligt he? Ik vind beeld eng, geluid tegenwoordig wat minder (soundcloud ontdekt).

Jacob Jan Voermanantwoord
20 september 2012 om 20:53

leuk, wil ik zien

maar ook . . .

goed om een paar dingen voor jezelf te houden toch?

vind ik helemaal niet verkeerd

kun je kiezen? wat wel / wat niet ?

of is het dan meteen alles?

Elja Daaeantwoord
21 september 2012 om 21:09
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Volgens mij kun je ook standaard op ‘nee’ zetten, maar dan per foto op ‘ja’….?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.