De kracht van gewoonten

iedere dag bloggenHet blijft een discussiepunt, dat hele idee van ‘iedere dag bloggen’. Of liever, een vraagpunt. Of een dilemma. Of gewoon iets dat mensen die het niet doen niet begrijpen en mensen die het wel doen niet kunnen uitleggen. Vaak krijg ik er vragen over, als ik presentaties geef over bloggen en vertel dat ik iedere dag blog.

Je kunt wel uitleggen dat je het gewoon leuk vindt. Maar je moet dan toch ook verklaren a) waarom je je tijd er aan besteed en niet aan iets anders b) waarom je, als je het doet, er niet iets beters van maakt en c) hoe je zoveel tijd kunt steken in iets dat niet doelgericht is.

(ik laat vaak mijn cijfers zien in mijn presentaties en een screenshot van een search op Google. Om te bewijzen dat het geen frivole bezigheid is??)

Voor jezelf bloggen?!

In het verleden was mijn antwoord altijd dat ik ‘voor mezelf blog’. Ik vond dat afdoende. Maar recentelijk realiseerde ik me dat het niet helemaal klopt. Want de activiteit is weliswaar voor mezelf, maar ik schrijf natuurlijk voor jou. Ik bedoel, ik weet zelf al wat ik vind en denk. Hoef ik niet op te schrijven, althans, niet publiekelijk.

Dus dat ik ‘voor mezelf blog’ vormt steeds minder een goede verklaring voor mijn rare gedrag. Wie doet dat nou, iedere dag bloggen zonder een duidelijk doel na te streven? We mogen niet meer doelloos zijn, in deze maatschappij. Tijd is kostbaar.

Gewoonten zijn trendy

Gelukkig ben ik gered door een nieuwe trend. De trend van ‘gewoonten’. ‘Gewoonten’ zijn een ding. Ze horen een beetje bij de lifehacking-trend en het idee dat alles geoptimaliseerd en doelmatig moet zijn. Overal kom je mensen tegen die uitleggen dat gewoonten de sleutel zijn tot succes. Ik was al fan van zenhabits.com, waar de kracht van gewoonten de basis is van veel van de blogartikelen. Maar ik zie het meer en meer.

(Hier beschrijft de auteur van zenhabits.com, Leo, hoe bloggen voor hem voelt.)

Misschien is het niet zo nieuw, eigenlijk. Toen ik laatst de best verkochte managementboeken van amazon.com bekeek (op zoek naar inspiratie voor mijn nieuwe boek) bleek “7 Habits of highly effective people” nog steeds bij de bestsellers te staan. Het stamt uit 1989!

Heel veel van de andere, nieuwere managementboeken bleken ook over gewoonten te gaan. Veel succesvolle ondernemers en atleten wijden hun succes aan hun gewoonten. En schrijven daarover.

Creativiteit

Toch komt het niet door managementboeken en goeroes maar door mijn vriend Cor dat ik me ben gaan realiseren dat het uiteindelijk de gewoonte is die zo belangrijk is, aan mijn dagelijkse blog. Niet zo zeer het resultaat. Het resultaat is wel heel fijn: relaties met lezers, relaties met andere bloggers, een goede positie in de zoekmachines, beter schrijven, meer klanten, etc. Maar het is de gewoonte die telt.

Cor noemt zelf zijn dagelijkse blog ‘de dagelijkse verbeelding van zijn nieuwsgierigheid’. Hij refereert daarmee aan de elementen van creativiteit:

  • nieuwsgierigheid
  • verbeeldingskracht
  • discipline
  • vasthoudendheid en
  • samenwerken.

Je verwacht het misschien niet, maar heel veel beroemde kunstenaars waren gewoon heel gedisciplineerd. Ze hielden vast aan hun gewoonte om zich creatief te uiten. Iedere dag.

Een gewoonte als deze, waarbij je jezelf iedere dag dwingt om te creëren, is een groot geschenk aan jezelf. Niet alleen omdat je leert en probeert. Ook omdat je iedere dag creaties het universum instuurt.

Gewoon, gewoonten

Ik verdedig mezelf nog steeds, als mensen me vragen waarom ik iedere dag blog.

Maar ik gooi het nu gewoon op de kracht van gewoonten.

Is tegenwoordig een hele acceptabele reden. 🙂

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Nataschaantwoord
25 september 2016 om 18:49

interessant om te lezen. Ik ben zelf aan het bedenken om te gaan bloggen of niet. nu ik dit gelezen heb (Hier beschrijft de auteur van zenhabits.com, Leo, hoe bloggen voor hem voelt. weet ik precies waarom ik nog niet begonnen ben. Ik vind het ook erg spannend om alles in de wereld te gooien, maar ik vind schrijven ook erg leuk.
De creatieve drang overheerst wel. Die drang probeert me elke dag een groter zetje te geven om uiteindelijk de drempel over te gaan.
Dus ja, misschien moet ik er inderdaad maar een gewoonte van maken.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.