De keuze die je zelf niet kon maken

IstanboeluitzichtIk kreeg een lange email van een vriendin, vanavond. Ze is ontslagen.

Na 32 jaar keihard werken, is ze in een reorganisatie weggereorganiseerd. Het was de zoveelste reorganisatie. Ze had al ontzettend veel mensen die ze goed kende, haar interne netwerk, zien vertrekken. Dus in die zin was het geen verrassing.

En gezien het feit dat ze een goede regeling kreeg, is ze eigenlijk best blij. Ze klinkt alsof ze daar zelf ook verbaasd over is. Maar ze is een wijze vrouw. Ze realiseert zich heel goed dat ze zich steeds minder thuis voelde in de nieuwe bedrijfscultuur. Sinds de oprichter en CEO een paar jaar geleden vertrok, veranderde de koers maar ook het gevoel.

“Mijn ontslag was, hoewel een verrassing, niet helemaal onwelkom.” zegt ze in haar email.

Ik weet precies wat ze bedoelt, want ik ben ook een keer ontslagen. Weggereorganiseerd. In mijn functiegroep, die maar bestond uit 4 mensen, was ik de laatste en de jongste. Aangezien ik daar niet op mijn plek zat, kwam het de organisatie niet slecht uit (denk ik).

Toch was het een enorme schok voor me. Ik zag het helemaal niet aankomen. Ik weet nog hoe ik de kamer van mijn manager uitliep in een waas van emotie. Ik kon mijn tranen nog net inhouden tot de deur van de fietsenstalling dichtviel en ik op de fiets naar huis zat.

Ik kwam thuis en belde mijn moeder, helemaal overstuur.

Ze was heel rustig. En toen zei ze: Elja, soms nemen andere mensen de beslissing voor je die je eigenlijk zelf had moeten nemen.

En toen was het over, mijn verdriet. Ze had volkomen gelijk, realiseerde ik me. Ik was klaar bij dat bedrijf. En opeens lachte de toekomst me toe. Vrij en licht. Op naar een volgend avontuur.

Zo is het voor die vriendin ook. Dus nu probeer ik haar over te halen om een tijdje te komen logeren (ze woont in het buitenland). Kunnen we mooi het glas heffen op haar ex-werkgever. Want die werkgever maakte de keuze die mijn vriendin zelf al heel lang wilde maken, maar niet durfde.

Proost! The future is looking bright.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ximaarantwoord
12 september 2016 om 13:48

Mazzelaars. Ik heb steeds zelf ontslag moeten nemen en kon daar anderen niet de schuld van geven. 😉

Elja Daaeantwoord
12 september 2016 om 22:46
– Antwoord aan: Ximaar

Ja da’s de moedigere versie! 🙂

12 september 2016 om 09:02

Herkenbaar, heb het zelf ook gehad, achteraf gezien beste wat ik in jaren heb gedaan. Ik werd gedwongen wat anders te zoeken. Heerlijk!

Elja Daaeantwoord
12 september 2016 om 22:47
– Antwoord aan: Ali

Dat roep ik nu altijd tegen mensen die het overkomt!

Zo simpel is dan gelukantwoord
11 september 2016 om 22:16

Wanneer je niet helemaal op je plek zit kan het inderdaad positief uitpakken. Mooi dat jullie het zo kunnen zien!

Elja Daaeantwoord
12 september 2016 om 22:47
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Je moet altijd maar vertrouwen dat er goede dingen uit gaan komen, he? Maar soms heeft het natuurlijk wel veel tijd nodig. En een ontslag kan dan wel heel erg ingrijpend zijn.

Lennekeantwoord
11 september 2016 om 21:55

Wat pakken jullie dat mooi op.

Elja Daaeantwoord
12 september 2016 om 22:48
– Antwoord aan: Lenneke

Ze mailde vandaag dat ze af en toe echt overvallen wordt door onzekerheid. Maar dat ze dat opzij probeert te zetten en enorm geniet van haar vrijheid.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.