De focus op succes is niet het belangrijkste

Ik zag vorige week een prachtige video met een prachtige boodschap. Hieronder kun je hem zelf ook bekijken. Ik heb hem op meerdere social media kanalen gedeeld. Maar toch had ik bijna besloten om de video NIET te delen. Omdat er ook een boodschap in zit die ik niet onderschrijf.

Wie Percy, de man in de video, volgt, kent hem als een enorme doorzetter.

Hij maakt van beperkingen zijn kracht. Hij gaat vol energie aan de slag om zijn doelen te bereiken. Hij werkt gestructureerd en gemotiveerd toe naar dingen. Hij bewijst dat het kan, je dromen waarmaken.

Wat Percy doet, wat hij uitdraagt, is ongelofelijk motiverend. Hij bewijst dat kwetsbaarheid een kracht is, net als eigenheid en authenticiteit. Hij heeft inspiratie en antwoorden gezocht en gevonden in mensen en boeken en methodieken die heel goed voor hem gewerkt hebben. En dat is geweldig.

Maar het is niet zaligmakend.

Het is niet dat ik niet geloof in doelen stellen, in dromen najagen en dat soort dingen. In tegendeel. Ik geloof dat het mogelijk is.

Maar ik geloof ook dat het moeilijk is. Dat er mensen zijn als Percy, die zich een boodschap eigen maken, die lessen weten toe te passen en die ‘succes’ hebben.

En dat er ook mensen zijn die dat niet lukt. Of voor wie dat niet de goede methode is.

Ik geloof gewoon niet in methodes die beloven dat ze de oplossing zijn.

Niet alleen omdat het onmogelijk is om een oplossing te verzinnen die voor iedereen werkt. Maar ook omdat het gevaar van het uitdragen van zo’n methode is dat mensen die hem proberen toe te passen maar zonder succes, denken dat het aan hen ligt.

Helpen en delen is altijd goed. Maar hoe meer we focussen op succes, hoe meer we zeggen: als je geen succes hebt, ligt het aan jou.

En zo is het natuurlijk niet. We zijn allemaal anders. We denken anders, voelen anders, raken verliefd op andere mensen, hebben andere achtergronden, andere manieren van leren, andere omstandigheden.

Ik denk in het bijzonder dat programma’s die je beloven dat je financiële doelstellingen zult behalen, vooral hele grote financiële doelstellingen, gevaarlijk zijn.

Vandaar mijn twijfel bij het delen.

Ik geloof niet zo in die focus op ‘succes’. Vrijwel altijd heeft ‘succes’ in die setting iets te maken met aanzien, macht of geld. En dat is voor mij de verkeerde focus. Noch de definitie van succes zoals ik die zelf invul.

Het inspirerende aan het verhaal van Percy is voor mij – anders dan misschien voor anderen – niet dat Percy zich losmaakt van een uitkering. Steeds meer bekendheid krijgt, zijn doelen behaalt. ‘Succes’ heeft.

Het inspirerende aan het verhaal van Percy is dat hij zoveel geeft, zoveel doet, zoveel deelt, zoveel energie de wereld inslingert. En dat hij dat bovendien allemaal doet met alle beperkingen die hij heeft.

De video duurt ongeveer een half uur. Bij mij kwam de boodschap pas echt aan bij 25:00.

Meer over Percy vind je op zijn blog. Hij maakt mooie en motiverende videos. En hij is ook op Twitter een fijne tweep. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.