Cultuurverschillen

Ik zat te luisteren naar (een stukje van) de podcast This American Life van afgelopen week (aflevering 109: “Notes on camp“). Het gaat over het all-american gevoel van zomerkamp. Het is een echte Amerikaanse traditie. Met kampvuren en liederen en sport en spel en avonturen.

Een van de jongens die aan het woord komt zingt een liedje, ter illustratie van de lol van zomerkamp. Het is iets in de trant van ‘Zelfs Hitler had een vriendin, waarom ik dan niet?”.

Het is – toegegeven – een catchy titel en een catchy lied. Maar toch zag ik geschokt te luisteren. Grapjes maken over Hitler?

En ik realiseerde me hoe onwaarschijnlijk het is dat zo’n lied in Europa zou worden bedacht. Vanuit Amerikaans perspectief is het grappig – de bad guy die verslagen is door de Amerikanen. Maar vanuit Europees perspectief is het lang zo grappig niet.

Cultuurverschillen.

Cultuurverschillen zijn overal om je heen. In Nederland, waar je met andere culturen te maken krijgt, en in het buitenland.

Zo waren wij op vakantie in Italië meer dan 2 uur bezig om een restaurant te vinden na 14:00. Maar nee: lunchen doe je tussen 12:00 en 14:00 in Italië. En daarna ga je een tukje doen. Dus onze alternatieve zoektocht – naar een supermarkt voor een brood en een pot nutella – mislukte ook.

Uren lang reden we gefrustreerd rond. Boos op onze planning en boos op de Italianen.

“Ik kan me niet voorstellen dat dit nou een erg productief land is!”, mompelde ik, gepikeerd.

Toen ik mezelf hoorde, realiseerde ik me hoe snel ik mijn hardgeleerde lessen als expat dreigde te vergeten.

Ze zijn niet gek: ze zijn anders, zei een expat ooit tegen mij en mijn reisgenoten, toen we discusieerden over ‘die rare Amerikanen’.

En zo is het.

Het zijn gewoon …

cultuurverschillen…

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Marthaantwoord
17 juli 2017 om 00:15

Jij ziet het vanuit je expat verleden. Ik kijk vanuit mijn ervaring als nt2 docent. Ik leer iedere week weer nieuwe dingen uit andere culturen en als je er open voor staat, dan verbreedt het je wereldbeeld met kilometers. Ik vind dat een mooi gegeven. Ik ben nieuwsgierig naar andere cultuurverschillen die je tegenkomt en hoe jij ze beleeft. Dit vind ik je leukste blogs. ?

Elja Daaeantwoord
19 juli 2017 om 09:26
– Antwoord aan: Martha

Dankjewel Martha! Ik wist niet dat je die lessen gaf.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.