Achter slot & grendel

flesvoeding slot en grendelIk ging vandaag even langs de Wallgreens (kruising tussen avondwinkel & Kruidvat) om flesvoeding voor Jamie te halen. [ik wilde het eerst babypoeder noemen! Ik heb maar zo kort met baby in Nederland gewoond dat ik het Nederlandse woord eerst op moest zoeken op internet…].

De Wallgreens waar ik was, is maar 5 minuten rijden van mijn huis. 15 minuten lopen, maar een totaal andere wereld. Met een hele andere, veel armere, populatie dan aan mijn kant van het kanaal. Segregatie is nog gaande, in de VS, wat ze ook beweren.

Slot & grendel

In de Wallgreens kun je de flesvoeding niet zo maar pakken. De babyvoeding ligt namelijk achter slot en grendel. Sterker nog, zelfs als je een medewerker hebt gevonden die het slot er voor je afhaalt, mag je het niet in je mandje leggen. De medewerker neemt het mee naar de kassa. En als je daar gaat afrekenen, krijg je het pas.

Wat wil je je klant vertellen?

Zo’n reeks producten achter slot en grendel heeft, om het zachtjes uit te drukken, een nogal onaardig uitstraling. Ten eerste, je vertrouwt je klanten niet. Ten tweede, het gaat om BABIES die misschien NIET TE ETEN HEBBEN. Ten derde, de ouder die daar voor de schappen staat denkt aan die andere ouder die zich genoodzaakt ziet om flesvoeding te stelen. Ten vierde, er is gezien de wijk een element dat te maken heeft met bevolkingsgroepen en vooroordelen.

Zo’n pak voeding kost 25 dollar (20 euro). Duur dus. Je kindje eet/drinkt zo twee pakken per week. En je hebt natuurlijk ook niet echt een alternatief.

Maar heel begrijpelijk dat je als bedrijf niet wilt dat er van je gestolen wordt. Er zijn heel wat ondernemers die er aan onderdoor gaan, denk ik, diefstal. En stelen is fout.

Maar toch. Iedere keer dat ik er sta, gaan al die gedachten door me heen. Het is de confrontatie met het gegeven dat andere ouders geen geld hebben om hun babietjes eten te geven. En de confrontatie met het feit dat vlakbij mijn prachtige, luxe wijk een hele andere wereld is. En het gevoel dat ik weliswaar 40 dollar uit kom geven maar bij voorbaat al behandeld wordt als mogelijke dief. De reden dat ik er nog wel kom, is dat ze open zijn op tijden dat andere winkels dicht zijn.

De grens tussen goed en slecht

Ik heb het overigens eerder gezien. Ik was laatst in San Franciso, en ik ging bij de Wallgreens in het centrum een deodorant kopen. Alle deodorant zat achter slot en grendel! Niet alle producten. Maar wel de deodorant. De medewerker daar vertelde dat zakenmensen die in de stad werken op vrijdag voordat ze gaan borrelen graag even langs de deo’s lopen om zich even op te frissen. In plaats van er een te kopen voor 5 dollar.

Wallgreens richt zich op het lagere segment in de markt, goedkopere producten dan concurrenten, en daarmee trekken ze soms ook een bepaalde problematiek aan.

Maar de flesvoeding achter slot en grendel? Wat voor boodschap geef je je klanten daarmee?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Schok | Elja Daaeantwoord
31 mei 2012 om 05:12

[…] te maken. Sytze woont net als ik in de VS, dus het komt nogal eens ter sprake. Hij vertelde n.a.v. mijn artikel over het babypoeder bij de Wallgreens dat hij het heel raar vond om flessenvoeding toegestuurd te krijgen, terwijl hij geen enkel bedrijf […]

Rianneantwoord
28 mei 2012 om 09:54

Jeetje; wat een prijzen voor een voeding! Ik kan winkeliers wel begrijpen dat ze zoiets achter slot en grendel zetten. En ze zullen er vast goede redenen voor hebben; ondanks dat het voor de overige klanten helemaal niet zo prettig winkelen is.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.