Heeft het nog zin om een website te beginnen, als het je doel is om hoog te scoren in Google en goed vindbaar te zijn? Of is het starten van een nieuw blog in de hoop verkeer te trekken gewoon onbegonnen werk?
Van de week hielp ik Flap (mijn man) om een website te maken. Steel Synergies heet zijn bedrijf en een website was zo gemaakt. De site heeft maar 4 pagina’s, dus no big deal*.
Maar toen hij vroeg waarom hij nog niet zichtbaar was in Google ging ik twijfelen. Want dat duurt natuurlijk even. Maar kan hij überhaupt wel vindbaar worden met die website?
Bloggers hebben het moeilijk
Kitty deelde dit artikel op Twitter: The Incentives to Publish No Longer Reward the Web’s Creators. Het is een aanklacht tegen de poortwachters van het internet – Google, Facebook, Instagram, Twitter … etc. etc.
Dat is een beetje ironisch, hoor. Want de auteur is Rand Fishkin, de beroemde oprichter van MOZ. MOZ is een SEO tool, een (duur) softwareproduct dat websiteeigenaren en bloggers helpt om beter vindbaar te worden in Google. Dus als hij zegt:
Sadly, a lot of SEO work has shifted to helping already-established brands optimize what they’ve got, move up a few positions in an already-competitive set of results, and fix technical issues rather than helping new players get traction
Rand Fishkin, Sparktoro blog
… dan vind ik dat een klein beetje ironisch. MOZ kost minimaal 99 dollar per maand. Misschien vinden veel mensen dat wel meevallen voor een goede SEO-tool, maar het zijn geen bedragen die zzp-ers als ik zich makkelijk kunnen veroorloven. Maar goed, MKB-ers kunnen dat natuurlijk wel degelijk.
En hij heeft gelijk: websites als de mijne, die al zo lang bestaan en zoveel pagina’s bevatten waarvan op een groot percentage goede, gewilde content staat, die versla je niet zo maar even.
Websiteverkeer is duur geworden
Het is niet meer zo makkelijk om mensen naar je website te krijgen. Ten eerste moet je eigenlijk goed scoren in Google, op de woorden die belangrijk zijn voor je klanten en dus je business. Om dat te doen moet je ofwel een grote, geoptimaliseerde site hebben met geweldige, waardevolle content. Of je moet er keihard voor betalen.
Er zijn genoeg mensen, ondernemers en bureaus die niets anders doen websites en domeinen opkopen, die volzetten met tekst die volledig geoptimaliseerd is voor bepaalde zoekwoorden en die hun domeinen dan allemaal naar elkaar laten linken. Want dat is een van de manieren die Google gebruikt om te bepalen of een webpagina relevant en populair is: in- en uitgaande links. Dus als je maar veel websites hebt over een bepaald onderwerp, kun je eindeloos gaan doorverwijzen naar elkaar. Dat helpt. Helaas.
Niet voor niets krijg ik dagelijks emails van internetbureaus (nou ja, van hun stagiaires vooral, die tijdens hun stages kennelijk niets anders doen dan het internet afstruinen en websitebeheerders mailtjes sturen) die graag willen dat ik een linkje opneem naar de websites van hun klanten, eventueel tegen betaling. Maar daar heb ik geen zin in. Online casino’s en uitvaartverzekeringen hebben niets met de onderwerpen van mijn blog te maken, namelijk 🙂
Dat betekent dat je moet adverteren in Google OF zo’n bureau in de arm moet nemen, zodat je positie in Google stelselmatig wordt opgekrikt. Vooral als er op je zoekwoorden veel concurrentie is.
Maar toch heeft het nog zin, een website of een blog
Jammer wel, dat gedoe. Het is toch niet helemaal eerlijk. Het gaat niet meer om de inhoud en of de informatie correct is, lijkt het, maar om het geld.
En toch.
Deze website scoort al jaren en jaren en jaren heel hoog op sommige zoektermen. Dit artikel bijvoorbeeld. Ik publiceerde het in een opwelling op 12 april 2012. En sindsdien krijg ik mailtjes van mensen die graag een link willen vanaf die pagina. Het lukt ze kennelijk niet om die pagina te verslaan. Google leek vanaf het eerste moment dat ik het publiceerde door te hebben dat het echt en authentiek was, gemeend en goed. Dat het is wat mensen willen lezen.
Het is waar dat de concurrentie op sommige zoektermen enorm is. Op producten en op commerciële termen. Op merknamen en op dingen die geld opleveren en waar veel concurrentie op is.
Maar er IS NOG ZOVEEL OVER. Er zijn nog zoveel hoekjes van het internet waar mensen wel naar zoeken, maar waar nog niemand een gedegen webpagina over heeft gemaakt die aansluit op wat mensen willen weten.
Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor jouw eigen naam. Of voor de naam van je nieuwe bedrijf of product.
Schrijven voor Google is een kwestie van details
Hetzelfde geldt waarschijnlijk ook voor zoektermen die langer zijn, meer uitgebreid. ‘social media tips’ zal vast veel concurrentie hebben:
Maar als je het iets verder verfijnt (je concurreert tenslotte ook met alle Engelstalige websites met deze term) krijg je al minder resultaten:
En als je dan slimme woorden kiest die op dit moment nog niet zo populair zijn, neemt de concurrentie razendsnel af:
En dat is nog niet alles: lang niet al deze resultaten gaan over ‘social media tips voor bedrijven 2022’. De meeste heten waarschijnlijk niet zo en vrijwel niemand zal deze exacte zin een of meerdere keren hebben opgenomen op hun webpagina. Omdat ze allemaal feitelijk niet over dit onderwerp gaan.
Maak jij daarentegen wél een pagina over dit specifieke onderwerp, besteed je er wél echt aandacht aan, zorg jij wél dat je dit in je titel gebruikt en je eerste alinea en in je meta-description en in je tekst; ben jij wél bezig om de vraag te beantwoorden die mensen hebben als ze dit intypen … dan ga je echt wel scoren.
(nou ja, tot alle grote marketingblogs wakker worden, zo eind oktober, en massaal ’trendlijstjes’ gaan schrijven. Maar hee … niet geschoten is altijd mis).
Het gaat helemaal niet om Google
Het punt is: het gaat helemaal niet om Google. Het gaat om je doelgroep. En die wil informatie. Als je mensen iets wilt verkopen of ergens van wilt overtuigen, kun je niet zonder website. Niemand wil toch afhankelijk zijn van LinkedIn of Instagram voor het delen van informatie? Brrr!
Bovendien, zoals Rand zegt in zijn artikel zijn er andere manieren om mensen naar je site te krijgen die geïnteresseerd zijn in wat jij te zeggen, bieden of te verkopen hebt.
Nee, je krijgt nauwelijks verkeer uit Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram (om van YouTube en TikTok maar te zwijgen). En Google is een uitdaging. Maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen.
Het betekent alleen dat je gerichter te werk moet gaan. Strategischer. Dat je moet bouwen aan je bestand van nieuwsbrieflezers en podcastluisteraars. Dat je je socials slim inzet om volgers en vooral autoriteit te bouwen. Dat je probeert om al die volgers regelmatig naar je nieuwsbrief te krijgen. Dat je je RSS-lezers omarmt (*I see you!*) (of eerst leert wat dat is, een RSS-reader!). Dat je zelf actief mee gaat praten en mee gaat lezen met andere bloggers in je veld. Dat je je bekendheid vergroot met gastpublicaties op andermans website.
En dat je door blijft zetten.
Just start/keep blogging
Ik kan de aantallen gestopte blogs niet meer bijhouden. Toen ik de derde druk van Bloggen als een Pro maakte, moest ik hard zoeken naar bloggers die het vol hadden gehouden. Maar die bloggers zijn beloond met enorme aantallen lezers, abonnees en, jawel, Google-bezoekers.
Als het om websites en blogs gaat, is het adagium ‘De aanhouder wint’ steekhoudender dan ooit tevoren.
En als je vandaag niet begint, heb je volgend jaar nog steeds geen positie. Niet in Google. En niet in het hoofd van je doelgroep.
Het is de hoogste tijd om te beginnen!
* OK, OK, ik geef toe: ik was er best weer een tijdje mee bezig. Je moet ook nooit in de code zitten knoeien want dan verlies je belangrijke functies en moet je weer opnieuw beginnen. Ik leer het nooit! PS Ik geef hem nog een keer een linkje want hij verdient het en waar heb ik anders zo’n hoge ranking in Google voor?!?!
- Ik schrijf nog steeds - 1 december 2023
- Verliefd op je AI - 24 oktober 2023
- Blog je nog? - 2 oktober 2023
Dank je wel voor dit artikel, ik wil ook graag een website beginnen en daarmee uiteindelijk geld verdienen. Het is de bedoeling een website te beginnen over voeding, zelfde opzet zoals deze website https://www.flinndal.nl/blog en dan met reviews over verschillende producten. Is dit een goed idee?
Je hebt helemaal gelijk over Fishkin, van Moz, Elja. En zijn huidige bedrijf, Sparktoro, probeert ook de weg naar online invloed te vinden:
‘Audience Intelligence at Your Fingertips. Get previously impossible-to-get data about any online audience’s attributes, behavior, & sources of influence.’
Maar omdat hij de markt goed kent, en iedereen kent, heeft hij vaak inzichten die je elders niet vindt. Naast een boel foto’s van hem en zijn vrouw/vrienmdin, daar wil ik afwezen. En gastoptredens in podcasts en gewoon heel veel simpele marketing.
Volgens mij is het een creatieve voorloper en een bijzondere man. En een mens kan van gedachten veranderen natuurlijk. Maar het is een klein beetje ironisch natuurlijk om op SEO af te geven 🙂
Ik heb net als jij een goede positie in Google. En ik moet het voor mijn inkomen toch niet hebben van Google, dus wat dat betreft maakt het me ok niet uit. Voor mij is het meer het spel: kan ik scoren op een term?
Dagelijks worden duizenden domeinnamen geregistreerd.
Ik denk dat een groot percentage in de kast gezet wordt omdat iemand een idee voor de toekomst in gedachten heeft, maar nog niet direct gaat gebruiken.
Van de 6 miljoen nl domeinen, lijkt een fractie maar content te bevatten of laat staan wat serieuze bezoekers te mogen ontvangen…
Toch denk ik dat het altijd zin heeft om een website te starten als je serieus van plan bent er iets mee te doen.
Wel is het zinnig om eerst te gaan bedenken hoe je bijvoorbeeld aan je eerste bezoekers wilt gaan komen. Ga er maar van uit dat het ongeveer een jaar KAN duren voordat je überhaupt een eerste bezoeker binnen krijgt via Google….
Het kan sowieso sneller gaan als je weet wat je doet en als je niet meteen wilt concurreren met de ultra competieve niches… Autoverzekering, geld lenen, afvallen (heb ik een paar jaar op 1 geranked trouwens 🙂 ), advocaat, etc.
In plaats daarvan kun je beter proberen bezoekers te krijgen uit zoekwoorden die minder competief zijn, maar wel klanten / sales op kunnen leveren.
Lokale zoekwoorden zijn trouwens vaak nog redelijk te doen…
Google heeft allerlei richtlijnen over linkbuilding. Als je naar backlinkprofielen van grote merken kijkt, dan zie je overduidelijk backlinks van blog netwerken van seo bureau’s met niet zo veel waarde…
Maar goed als je genoeg investeerders krijgt voor jouw zolderkamerwebwinkeltje zoals Zalando… 🙂 … dan maakt het niet zo veel uit dat je backlinkjes een paar duizendjes meer of minder kosten blijkbaar…
Maar goed, als je iets minder budget hebt, scheelt het sowieso als je weet wat je doet.
Handiger kan het zijn als je jouw eerste bezoekers niet via Google binnen kunt krijgen, maar via andere kanalen…
Eigenlijk op dit moment is het meest ideaal, als je gewoon direct kunt gaan adverteren, veel traffic binnen krijgen die genoeg kopen om je advertentiekosten eruit te halen en die dan ook nog jou gaan volgen omdat je zulke goede content creëert en die later alsnog bij je komen kopen…
De hele dag bloggen en hopen dat google meteen verliefd op je wordt en dat ooit iemand alleen via google bij jou iets gaat kopen lijkt me geen aanrader momenteel.
Toevallig ben ik bezig met het opzetten van een nieuwe service/dienst die ik internationaal aan wil bieden in de seo branche… Dit is ook een van de meest pittige niches, dus ik ga niet dag en nacht lopen linkbuilden een bloggen op die site, maar gewoon de site bouwen, bezoekers ernaar toe sturen via een heel specifiek / gericht kanaal en me niet te druk maken om google voorlopig, maar om de sales. Het is leuk meegenomen als mensen dan mijn content leuk vinden.
Dus ja… een website beginnen is prima, maar bedenk vooraf wat je doelen zijn en hoe haalbaar die zijn met jouw nieuwe site.
Het kan nog steeds, Alex. Ik adverteer echt helemaal nooit.
Ja, ik heb wel het voordeel dat ik al 10 jaar besta.
ja dat is echt steeds meer een voordeel, die lange tijd dat je blog bestaat. Maar belangrijker is denk ik dat je altijd door blijft bloggen en altijd zoveel engagement hebt …
Ik voel me nu een soort van betrapt als RSS-lezer 😉 Dat werkt voor mij nog het fijnst voor de website die ik echt wil lezen.
Maar verder handige tips. Ik heb mijn website verhuisd naar een ander domein en dan moet je dus weer helemaal opnieuw beginnen… maar gelukkig is het hobby en ben ik er niet van afhankelijk. Dus ik zet gewoon kleine stapjes. 🙂
Haha I SEE YOU! Nee hoor, ik weet helemaal niet wie mijn RSS-lezers zijn. Of hoeveel ik er heb.
Ik ben gestopt met mijn RSS reader toen ik het drukker en drukker kreeg en meer op LinkedIn ging vertrouwen voor mijn dagelijkse nieuws en een aantal nieuwsbrieven. Maar daardoor mis ik denk eigenlijk wel de leukste blogs, die van mensen zoals jij en ik. Food for thought.