Het geheim van social media marketing

positiviteit marketingSocial media content maken die scoort is niet makkelijk. Dat merk je als je het een beetje uitprobeert. Mijn eigen pogingen als uitgangspunt nemend weet ik dat het zorgen voor bereik met Facebookvideo’s of Instagramfoto’s helemaal niet zo makkelijk is. Toch zijn er bedrijven en individuen die het lukt. Hun geheim? Positiviteit.

Don’t worry, be happy

Ik zat rustig een beetje online rond te kijken, toen ik opeens mijn buurvrouw tegenkwam. Op de website van RTL. Ze werkt bij het Adelbert College in Wassenaar. En daar hebben ze een muziekvideo gemaakt om brugklassers welkom te heten.

Ik heb hem al vier keer gekeken. Ik word er supervrolijk van. Dat je de staf en docenten van een hele middelbare school zo ver krijgt dat ze meewerken aan een muziekvideo! Dat moet wel een leuke school moet zijn, toch?

Omdat ik toch een beetje aan het rondhangen was op YouTube, klikte ik op een aanbeveling voor een andere video. Met als onderwerp Jimmy Fallon, de Amerikaanse talkshow host.

Ik keek deze versie – van een toevallige voorbijganger?? Veel leuker dan de officiële versie, hieronder:

Het bijzondere aan talk show hosts als Jimmy is niet alleen dat ze getalenteerd zijn, creatief zijn en humor hebben. Maar ook dat ze zoveel positiviteit uitstralen.

Tuurlijk kijken we met zijn allen gefascineerd naar het ongeluk van een ander en veroorzaken we files omdat we niet kunnen wegkijken bij een ongeluk op de andere rijbaan. Maar de meeste mensen voelen zich liever blij dan verdrietig, geshockeerd of aangedaan.

Positieve boodschappen werken het beste

Entertainende content is de content die mensen graag delen met hun vrienden, familie en kennissen. En als je content weet te maken die mensen graag delen, dan gaat je bereik pas echt groeien.

Toevallig luisterde ik van de week naar een podcast over de vraag waarom mensen content delen op social media. Daarin werd precies hetzelfde geconstateerd.

Van alle emoties die er voor zorgen dat we dingen gaan delen op social media, zeggen de presentatoren naar aanleiding van onderzoek, scoort ‘amusement’ het hoogste. De verzorgers van de podcast, Buffer, zeggen dat hun eigen content in die categorie zelfs 10 keer betere resultaten oplevert dan andere content.

Het is simpel: positiviteit is besmettelijk. Wat een goed gevoel geeft, delen we graag met anderen.

Positiviteit leidt tot actie

Terwijl ik me zat af te vragen of dat klopt, dat we positieve content graag delen, dacht ik even terug aan de afgelopen 60 minuten. En of mijn eigen acties bevestigen wat al deze bronnen beweren.

Ik heb naar aanleiding van de video van het Adelbert:

  • al meer dan 4 keer gekeken naar de video
  • ook de andere video’s van de school bekeken
  • me geabonneerd op het youtubekanaal van de maker van de video
  • de video een ‘like’ gegeven op YouTube
  • mijn buurvrouw een appje gestuurd om haar te feliciteren dat ze in een viral video te zien is; en
  • de video hier op mijn blog gedeeld.

Positiviteit is besmettelijk!

En dat geldt niet alleen voor social media content. ?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.