Start vandaag nog!

By Dr Seuss

Ik zit een boek te lezen van Seth Godin, ‘Poke the Box’. Het gaat over wat hij het belangrijkste element noemt in de concurrentiestrijd vandaag de dag: het vermogen om te starten, te beginnen, iets nieuws te proberen, verandering teweeg te brengen.

Ik kwam op het boek omdat @ellenfaxion mij nomineerde als veranderaar binnen het bij het boek behorende project. Ze deed dat in verband met de twitterchat voor bloggers die ik organiseer, #blogpraat.

Het is grappig als zoiets gebeurt. Het dwingt je om met andere ogen naar jezelf te kijken. Het klopt dat ik wel eens risico neem en dingen probeer. Misschien niet zo vaak als meneer Godin nodig vindt, maar misschien ook weer meer dan veel andere mensen.

Mijn webwinkel was geen succes, en al mijn spaargeld is eraan opgegaan, maar het was geweldig om te doen, iets te beginnen, iets te creëren. De twitterchat begon heel klein – soms praatte ik een uur lang tegen mezelf. Ook in mijn priveleven vormt dit een thema. Ik verhuisde naar Groningen voor mijn studie en begon daar overnieuw. Ik verhuisde naar Den Haag na mijn studie en begon daar overnieuw. Ik praatte met mensen en regelde stages. Ik schreef me in voor een business course en die veranderde mijn leven. Na een aantal jaren bij een groot bedrijf nam ik ontslag zonder dat ik een nieuwe baan had (heerlijk gevoel!). En inmiddels begon ik al twee keer overnieuw in een ander land.

Starten geeft energie, is mijn ervaring. Het gevoel dat de wereld voor je ligt met alle mogelijkheden nog open, is heerlijk. Een van de redenen dat ik het boek van Dr Seuss, ‘Oh, the Places You’ll Go, zo geweldig vind (zie hier een video met het verhaal) Je weet niet vantevoren wat je gaat doen, maar er zijn altijd nieuwe kansen.

Het is niet altijd makkelijk, meestal niet zelfs. Maar de energie die je krijgt weegt daar tegenop. En soms mislukt iets gewoon (zie mijn webwinkelavontuur). Too bad. Op naar het volgende idee.

In deze tijd van online mogelijkheden geldt dat des te meer. Je kunt vrienden maken op Twitter, een blog beginnen en daar geld mee verdienen, je eigen boek publiceren, werk vinden zonder van je stoel af te komen. Je kunt online seminars gaan geven. Mensen met elkaar in contact brengen. Klanten vinden. Gelijkgestemden.

Vandaag las ik in mijn plaatselijke krant over een vrouw die haar werk heeft gemaakt van het organiseren van dinertjes bij haar thuis. Dagelijks heb ik contact met een vriendin die met een club vrijwilligers een nieuwe bibliotheekvestiging heeft geopend toen de gemeente besloot de lokale vestiging te sluiten. Mijn vader ergerde zich aan de manier waarop pensioenfondsen de uitkeringen korten en riep de Stichting Pensioenbehoud in het leven om daar iets aan te doen. En ik ken iemand die vanuit zijn blog een van de beste blogs van Nederland heeft weten te maken ;-). *

Overal om je heen zijn mensen die iets starten.

Ze hebben een passie, en ze beginnen met iets. Ze zien nieuwe richtingen en slaan die in.

Jij kunt dat ook. Ik spreek bijna wekelijks mensen die al heel lang twijfelen over iets. Een idee hebben maar het niet uitvoeren. Een stap willen nemen maar het niet durven. Volgens Godin moet je het gewoon doen, to hell met het risico. Ik ben meer van de aanpak: ga alvast beginnen met kleine stappen. Als je maar begint. You’ll move mountains…

By Dr Seuss

* OK, ik ben niet geheel objectief! Maar dat hoeft ook niet toch?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

1652 mogelijkheden – Elja Daaeantwoord
2 juni 2016 om 15:24

[…] liet gisteren een commentaar achter bij dit artikel, ‘start vandaag nog’. Als ze dat niet had gedaan, had ik dat artikel nooit meer gelezen. Terwijl het echt een leuk artikel […]

Jasmienantwoord
1 juni 2016 om 18:22

Blij dat deze tussen de aanbevelingen stond vandaag. Wat een positieve boodschap. Zo inspirerend.

Elja Daaeantwoord
2 juni 2016 om 14:46
– Antwoord aan: Jasmien

Wat grappig! Uit 2011?! Gek he. Dat het nog steeds zo relevant is! Wat leuk dat het een aanbevolen stuk was! En dat je een comment achterliet 🙂

Carla Nagelantwoord
22 maart 2011 om 11:38

Hey Elja, energieke blog, helemaal mee eens!

Het leven wordt voornamelijk bepaald door vele onverwachte gebeurtenissen. Maar waar je zelf mee bezig bent en wie je bent en waar je werkt is een keuze van jezelf.

Vol passie met iets bezig bent maakt zóveel los, dat daar als vanzelf andere dingen uit voortkomen. Misschien niet in de richting die je oorspronkelijk denkt, zoals jouw webshop, maar je doet nu met bloggen en FW toch maar mooi iets waar je goed in bent en energie van krijgt (en anderen mee inspireert! Dank!)

Elja Daaeantwoord
22 maart 2011 om 20:31
– Antwoord aan: Carla Nagel

Ik geef toe dat ik aan je zat te denken toen ik deze blog post schreef 🙂

Meikeantwoord
22 maart 2011 om 08:13

Wat je zegt, alleen al eens met een andere bril terug kijken naar je leven geeft energie en het lef om weer een stap(je) te zetten.

Elja Daaeantwoord
22 maart 2011 om 20:33
– Antwoord aan: Meike

Thanks Meike! En omgekeerd geeft het weer energie om mensen als jij bezig te zien. Reacties krijgen en aanmoediging inspireert weer om verder te gaan, nieuwe plannen te maken. Het is een soort oneindige energie die je elkaar zo geeft.

Infoantwoord
22 maart 2011 om 05:33

Precies, die energie die iets starten geeft, iets doen wat jij echt wilt, wat je passie is: daar kan niets of niemand tegenop. Hoe je avontuur ook eindigt.

Mariekeantwoord
22 maart 2011 om 05:36
– Antwoord aan: Info

Oei, dit ging even te snel. Nu met mijn naam erbij 🙂

Elja Daae
22 maart 2011 om 20:33
– Antwoord aan: Marieke

Had al gezien dat jij het was… 😉

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.