Risico nemen is aangeboren

IMG_2718

Ik heb het hele weekend spelletjes gedaan met mijn kinderen. We waren een lang weekend weg en er was heel veel tijd om spelletjes te doen.

Ik ben geen spelletjesmens.

Ik weet ook niet waarom dat een woord is, ‘spelletjesmens’. Maar ik ben het niet. Mijn man wel. Gek op spelletjes. Hij wint ook alijd. ALTIJD. En mijn kinderen ook – ze vinden het leuk en vooral de oudste wint ook altijd. Net zijn vader.

Ik maak er het beste van en zoek spelletjes die ik leuk vind.

(kwartet staat bijvoorbeeld niet op mijn lijstje, ontdekte ik zondag, want dan moet je zo goed opletten wie wat vraagt, dat vind ik echt stressvol. Mam: ik denk niet dat het ooit wat gaat worden met mij en bridgen.)

De spelletjes die ik leuk vind, hebben een hoog verrassingselement of eigenlijk meer een element van geluk. Van chance. Yatzee, bijvoorbeeld. Zelfs daar lukt het me doorgaans niet om te winnen Maar ik heb in ieder geval het gevoel dat ik zou kunnen winnen.

Het afgelopen weekend speelde ik met name ‘De schat van de mummie’ met mijn jongste zoontje van vier. En dat was – hoe zal ik het zeggen – een eye opener.

Spelletjes doen met een 4-jarige is heel anders dan met een 40-jarige.

schat van de mummie

De schat van de mummie is een combinatie van Yatzee en Tetris. Je moet een veld zien te vullen met kaartjes in verschillende vormen (T-vorm, rij van drie, vierkantje met vier schatten, etc.). Wie zijn kaartje het eerste vol heeft, wint.

Om de kaartjes met schatten te bemachtigen moet je gooien met dobbelstenen. Het doel is dat je in drie keer gooien dezelfde uitkomst hebt gegooid als een van de kaartjes bovenop de stapel. Eigenlijk net als met Yatzee, dus, alleen zijn er hier minder opties en andere opties (zwarte scarabee, grijs gemummificeerd beestje, gele olielamp).

Na je eerste worp kijk je wat er aan kaartjes ligt en of je denkt die bewuste combinatie te kunnen gooien. Mensen als ik pakken dan de meest veilige keuze. Oh, ik heb twee olielampen? Dan gooi ik door tot ik er drie heb, zodat ik het kaartje van drie olielampen kan pakken.

IMG_2718

Zo niet mijn zoontje.

Ten eerste wil hij altijd de kaartjes met de meeste schatten, dus de hoogste score. Hij gaat niet voor een kaartje met 2 of 3 voorwerpen. Hij wil er 4, het hoogst haalbare waarmee je het snelst je veld vult en dus meer kans hebt om te winnen.

Ten tweede gaat hij voor wat hij leuk vindt.

Drie olielampen? Saaaaiiii. Hij wil het vierkantje met twee rode dingen en twee blauwe.

Ten derde bekijkt hij het hoe het komt en maakt zich er niet druk om.

Hij gooit, hij kijkt of er iets bij zit dat hij leuk vindt. Als dat zo is, gaat hij daar mee door. Als dat niet zo is, gaat hij gewoon alles opnieuw gooien. Dus ook al heeft hij 1 olielamp en zou het logisch zijn om te proberen door te gooien tot hij het kaartje met drie olielampen kan pakken, hij vindt die rode en blauwe leuker dus gaat hij daarvoor.

En tenslotte heeft hij ontzettend veel lol in het proces.

Daar gaat het hem om: het samen pelen. Niet het resultaat. Althans, hij gaat voor het beste resultaat, maar het is het proces waar hij zo’n lol in heeft. Hij vindt het leuk dat hij niet weet of het gaat lukken. Hij vindt het spannend om te zien wat er gaat gebeuren.

IMG_2719

Hij neemt dus heel veel risico. En hij maakt geen veilige, logische keuzes.

Nee, dan zijn moeder. Die kiest de veilige weg.

Af en toe doe ik een poging om hem uit te leggen dat het niet handig is. Dat hij al bijna dat kaartje met de drie olielampen heeft gegooid, qua dobbelstenen. Maar hij luistert niet. Hij vindt het kaartje met blauw en rood veel leuker.

En vaak lukt het hem ook nog om die combinatie te gooien. En dan is hij blij maar niet verbaasd.

IMG_2720

 

Wie risico neemt, zal een keer falen maar ook een keer slagen, is de conclusie die ik trek.

En: niet vergeten lol te hebben in het proces!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Zo simpel is dan gelukantwoord
1 maart 2016 om 14:27

Heerlijk dat kinderen dingen op een heel andere manier kunnen benaderen. En nog op een mooie manier ook als je het mij vraagt. Genieten van het proces is uiteindelijk het belangrijkste.

Elja Daaeantwoord
2 maart 2016 om 12:01
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Heel leerzaam, rondhangen met kids!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.