Over thuiswerkende moeders die (virtueel) garnalen pellen

schaarste is een marketingkeuze

“Thuiswerker”. Ik vind het geen leuk, positief woord.

Bij dat woord ‘thuiswerker’ moet ik altijd denken aan garnalenpellers. Weet je wel? Van dat schandaal ooit (toen ik klein was) dat garnalen met name door huisvrouwen werden gepeld, thuis, en er een heel gedoe was rondom hygiene of bederf of iets dergelijks.

Toevallig kan ik heel goed garnalen pellen (van mijn moeder geleerd, bergen kleine grijs-rose Hollandse, die zijn nergens ter wereld zo lekker, en een stuk goedkoper als je zelf pelt). En toevallig is er helemaal niets mis met garnalen pellen als beroep, thuis of in een bedrijf.

Die negatieve associatie met ‘thuiswerker’ zit dus volledig in mijn hoofd.

Thuiswerken rocks!

En dat is gek. Want het feit dat ik vanuit huis werk heeft voor mij een geweldige, positieve, fantastische impact. Want thuis- en virtueel werken betekent

  • Dat ik waar ik ook woon in de wereld geld kan verdienen en een loopbaan heb die me enorm veel voldoening geeft
  • Dat ik mijn eigen tijd in kan delen
  • Dat ik het eerste jaar van mijn jongste zoontje met hem thuis heb kunnen zijn, en het eerste jaar van mijn tweede zoontje, en het tweede jaar van mijn oudste zoontje ook
  • Dat ik nu iedere dag, de hele dag, op de achtergrond het gegiechel en gelach van mijn jongste zoontje hoor terwijl hij met de oppas speelt
  • Dat ik weg kan wanneer ik wil, boodschappen kan doen als het uitkomt, en onder werktijd koffie drink  met vrienden als ik dat wil
  • Dat ik flexibel ben, savonds kan werken, in het weekend, of juist heel vroeg in de ochtend. Mijn kantoor is altijd open, of niet, dat bepaal ik zelf
  • Dat ik iedere dag mijn kinderen naar de schoolbus kan brengen, en weer op kan halen en dat ik ze in de VS iedere dag naar school bracht en ophaalde
  • Lekkere koffie! Lekkere lunch!
  • Dat ik gewoon kan bloggen, Facebooken en Twitteren wanneer ik wil. Er is geen ‘in de baas zijn tijd’.
  • Dat het mogelijk is voor mijn partner om een baan te hebben waarvoor hij veel, vaak en plotseling moet reizen (“Schatje, kan ik morgen even naar Bulgarije?”).

Maar is dat dan niet eenzaam, thuiswerken?

Voor mij niet.

Dat komt omdat het uitgangspunt van mij als expatpartner is dat ik niet werk terwijl ik in het buitenland woon. Zo makkelijk is het niet om iets op je eigen niveau te vinden als je de lokale taal niet spreekt, en de omstandigheden (werktijden, reistijden, juridische consequenties, arbeidsvoorwaarden, salaris) kunnen zodanig anders zijn dat werk gewoon geen (goede) optie is.

In plaats daarvan heb ik collega’s, contacten, klanten, partners, leveranciers, volgers, bloggers en vele anderen waarmee ik dagelijks in contact kan staan. Nog even los van het feit dat ik de kans heb gekregen om me helemaal onder te dompelen in de online wereld.

Het is me wat moois, die techniek. De thuiswerkende moeder anno nu hoeft geen garnalen meer te pellen. Ze kan die lekkere Hollandse garnaaltjes gewoon online inkopen, de verwerking uitbesteden, en de boel vermarkten en verkopen. Als ze dat zou willen. Zou best nog eens een gat in de markt kunnen zijn…

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jacob Jan Voermanantwoord
5 maart 2013 om 21:37

ik ben net begonnen met thuiswerken.

vandaag en gisteren hier schitterend lenteweer (heb je vast gezien op twitter), dus een mooie start.Ben benieuwd hoe ik om ga met dat gevoel van: ‘moet ik eigenlijk niet iets?’

lindakwakernaatantwoord
5 maart 2013 om 21:08

Ik werk weer op een hele andere manier thuis!
Het  voordeel is, dat er altijd iemand thuis is als mijn moppies thuiskomen.
En zelfs als ze ziek zijn, ben ik er,
Al kan ik mijn tijd niet zo vrijelijk beheren ivm afspraken
Lol, hoe klinkt dat?

Lottyantwoord
5 maart 2013 om 11:13

Shake hands! Helaas zit ik wel te werken vanuit een kamertje in een buitenwijk van Breda. Maar de rest is wel zo’n beetje hetzelfde! Zo veel voordelen. Je moet wel wat discipline hebben anders ben je elke avond tot laat aan het pellen 😉

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.