De leegte, de stilte en het niet-reageren

leegteSoms gaat het vooral om wat je niet zegt.

Dat geldt ook voor online communicatie.

Ik bedoel de leegtes, de leemtes, de stiltes, de niet-reacties.

Chatcollega’s

Ik spreek mijn collega’s het meeste via de chat. We werken met Google apps en iedereen werkt vanuit huis. Dus chat is makkelijk, snel en leuk.

Er zijn collega’s met wie ik zoveel chatuurtjes heb doorgebracht dat zelfs wat ze niet doen en zeggen iets betekent.  Dat ik weet dat ze hard moeten nadenken over iets als ze een paar seconden doen over een reactie in de chat.

Die stilte van een paar seconden, zegt mij iets.

Het is de leegte die een signaal geeft, net zo goed als de gevulde ruimte een signaal geeft.

#blogpraatvrienden

Zo is het ook met sommige mensen die ik ken uit twitterchat #blogpraat. Sommige #blogpraatvrienden ken ik zo goed, dat wat ze niet zeggen mij net zoveel vertelt als wat ze wel zeggen.

Waar ze niet op antwoorden zegt mij net zoveel als de antwoorden die ze wel geven.

En ik weet zeker dat mijn niet-antwoorden hen iets zeggen over wat ik ergens van vind. Voor die vrienden lezen mijn stiltes als een open boek.

Grappig, he?

Emailverkeer

Zo is het ook met de email, eigenlijk, als je gewend bent met bepaalde mensen per email te communiceren. Tussen de regels door lees je dingen. Omdat er niets gezegd wordt. Omdat mensen ergens niet op ingaan. Omdat ze kort en to the point reageren in plaats van de wat uitgebreidere stijl die je van ze gewend bent.

Misschien is online communiceren wel net het echte leven?

Al die stiltes lees je alleen goed als je met iemand veel communiceert. Anders weet je niet eens dat iets een stilte is of een leegte of een niet-zeggen.

Maar dat is eigenlijk niet anders dan het echte leven.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

lindakwakernaatantwoord
1 februari 2014 om 18:25

Goed verwoord, al blijf ik het contact, elkaar zien en in de ogen kijken er prettig

Carolien Geurtsenantwoord
31 januari 2014 om 11:36

mooi verwoord

Elja Daaeantwoord
31 januari 2014 om 19:47
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Thanks Caro…

Carolien Geurtsen
1 februari 2014 om 15:18
– Antwoord aan: Elja Daae

komt net je antwoord via de mail binnen (20 uur delay – wel gek hoor) terwijl ik dit net gepost heb 😉

http://caroliengeurtsen.nl/tresholds-dreams-are/

het mag weer even met weinig woorden of misschienw el heel lang – geen idee, maar het wil weer in mij

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.