Of toch niet?

Ik ben bijna in Istanboel. Nog 14 minuten, om precies te zijn.

De stad waar ik niet kon aarden maar me toch thuis voel en op mijn gemak.

Het is een stad als andere wereldsteden. Met vooral mensen als jij en ik bezig met hun leven as best they can. En een paar kwaadwillende.

Maar ja. Die heb je overal: De Bozen.

Zo stond ik gisteren stil op de stoep in Wassenaar om 22:30 om een foto te maken van de stoplichten die zo mooi groen en rood schenen.

Het is echt het stilste plekje waar ik ooit heb gewoond, Wassenaar. Na 20:00 is het op straat gewoon leeg.

Toch leidde mijn stilstaan tot grote irritatie van het enige andere levende wezen in de hele (lange!) straat (haar hond en mijn echtgenoot niet meegerekend), dat mij even moest ontwijken. Lopend, he. Op de stoep.

“U staat stil! Midden op straat!”, zei ze, met een smalend lachje en een naar toontje dat zei: mensen zijn geschift, van god los en klootzakken.

Wat een agressie. Gewoon. Van een keurige mevrouw van middelbare leeftijd met een hondje. Hoe durf ik stil te staan zonder te kijken? Op de stoep?

Ik was er een beetje ontdaan door.

Ik bedoel maar.

Verstoorden, radelozen, vertwijfelden, bozen, egoïsten en verwarden heb je overal. Maar alleen omdat je iemands achtergrond niet begrijpt en iemand anders is, alleen omdat iemand voor je plots stil staat op de lege stoep, hoef je ze nog niet tot die categorie te rekenen en te veroordelen.

Nog even los van de vraag of die categorie je woede en angst moet doen voelen, of hele andere emoties. Compassie. Vraagtekens. Zelfanalyse. Herkenning. Vriendelijke standvastigheid. Weet ik veel.

Misschien moeten we wél echt bang zijn voor die keurige mevrouw met haar onverholen passieve agressie.

Ik ben bijna in Istanboel. Waar alles anders is dan Wassenaar, Den Bosch of Amsterdam.

Of toch niet?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Investeren in geluk – Invest in happynessMijmeringen – Van fotografie in Istanboel naar IS en hoop – Investeren in geluk – Invest in happynessantwoord
19 januari 2015 om 13:00

[…] ook via een omweggetje naar Wassenaar hier (over de ‘rudeness’= ja kom maar door Nederlands woord!@ – […]

Carolien Geurtsenantwoord
19 januari 2015 om 11:33

doet me zo herinneren aan mijn ‘marketing onderzoek’ (wil ik weer in nederland wonen) toen ik nog in Turkije woonde en in Utrecht met dikke buik in de bus stapte, en ik a) geen stoel aangeboden kreeg (dat zou in Turkije onmiddelijk het geval zijn geweest en b) iemand uitermate lomp tegen die dikke buik aanliep – c) zonder sorry te zeggen. datzelfde (b dan) zou in Turkije eventueel, heel eventueel ook gebeurt kunnen zijn – dat bumpen dus, maar dan c) zonder verontschuldiging in de bus doorgaan met doorwurmen, nee, absoluut niet denkbaar, althans niet voor mij na tien jaar daar gewoond te hebben. Ik heb mijn komst naar Nederland mede door de ervaringen in die weken, nog 4 jaar uitgesteld.
Dus ja en nee, volksaard, volseigen, locatie afhankelijk, stresslevels, bevolkingsdichtheid, levensstijl, arm rijk? mentaliteit, stad/dorp – eruit ben ik zeker niet,

Elja Daaeantwoord
22 januari 2015 om 21:44
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Tsja dat kan ik me goed voorstellen. Hoewel de Turkse cultuur ook zo zijn mindere kanten heeft. Maar ja, dat geldt eigenlijk voor IEDERE cultuur!

Peter Pellenaarsantwoord
17 januari 2015 om 11:44

Ja, er zijn vele culturele verschillen. Maar toch heb ik het gevoel elke keer opnieuw wanneer ik in het buitenland ben dat daaronder overal diezelfde laag van menselijkheid zit (met alle leuke, eigenaardige, onaardige en onhebbelijkheden vandien) die je overal ziet.

Veel (foto)plezier in Istanboel. Ik kijk uit naar je nieuwe ‘kiekjes’ met de karakteristieke Elja-touch 🙂

Elja Daaeantwoord
18 januari 2015 om 07:55
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ja, dat is mijn gevoel ook. Verschillen zijn er zeker maar daaronder is de basis hetzelfde.

Dankjewel!!

Aleidantwoord
17 januari 2015 om 08:22

Ah, fijn staaltje ouderwetse Nederlandse onbeleefdheid, altijd fijn!

Elja Daaeantwoord
18 januari 2015 om 07:48
– Antwoord aan: Aleid

🙂 ik was toch een beetje in shock…

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.