Met Foursquare ben je (bijna) nooit alleen (in Turkije)

foursquare checkin vliegveld locatieVanwege mijn boek over locatiemarketing ben ik enthousiast aan het Foursquar-en geslagen. En een beetje verslaafd geraakt. Want het leuke is: met Foursquare ben je nooit alleen.

Al check je in met mensen die je niet kent, je weet: ik ben niet de enige die het leuk vindt om in te checken. Het is een ‘social’ medium pur sang.

Ik heb daarmee ook flinke mazzel, wonend in Turkije, want Turken zijn fanatieke gebruikers van Foursquare.

Ik wist wel dat sociale media een hele hoge adoptiegraad hebben in Turkije.

foursquare swarm badge locatieMaar omdat ik geen Turks spreek, gaan het Turkse gebruik van Twitter en Facebook een beetje aan me voorbij. Los van calamiteiten en politieke ontwikkelingen, als ik net als anderen grijp naar mijn iPhone om via mijn speciale Engelstalige twitterlijst met Turkse twitteraars te kijken wat er aan de hand is.

Maar Turken zijn ook superactief op andere kanalen, merk ik.Waaronder Instagram en Foursquare, kanalen waar ik zelf ook vrij fanatiek aanwezig ben.

Ik was laatst in Canakkele, vlakbij Troje. Het is een studentenstad en er komen veel toeristen, dus het is vrij levendig, maar het voelt toch echt als een Turkse provinciestad als je het vergelijkt met Istanbul. Minder trendy. Een plek waar veel families komen.

Langs de boulevard vind je daarom heel veel typisch Turkse café’s. In zulke restaurants/cafés wordt geen alcohol geschonken maar des te meer heerlijke zoetigheden, koffie, thee en vruchtensappen. Je ziet er veel families en groepen vrienden en vriendinnen die lekker even een ijsje gaan eten of samen uit ontbijten gaan (Turks ontbijt! Heerlijk!).

Ik checkte in op Foursquare.

foursquare canakkeleGeheel in het kader van onderzoek, dat begrijp je. Tot mijn verbazing zag ik dat ik niet de enige was: 17.000 mensen hadden er ooit ingecheckt. 17.000!

Later gingen we wat eten in een soort café/bar/restaurant waarvan Foursquare aangaf dat het family friendly was. Het bleek een soort kroeg te zijn (wel alcohol), bruin, rock, hamburgers en heel veel gefrituurde en met tomatensaus overgoten snacks. Inderdaad perfect voor ons gezin. 🙂

Toen ik incheckte op Foursquare kreeg ik de melding dat ik niet de enige was. 64 mensen waren tegelijkertijd met mij ingecheckt.

64! Terwijl die tent misschien 200 mensen kwijt kon! Op Foursquare krijg je dan een speciale badge: de swarm badge. Want zo vaak gebeurt het niet dat zo veel mensen tegelijk inchecken op Foursquare, schijnbaar.

foursquare super swarm badget locatieToen ik een paar weken geleden incheckte op het vliegveld, om 05:57, was ik ook niet de enige. 193 mensen waren net als ik ingecheckt. Nog voor 6 uur ‘sochtends.

Wat bezielt ons 194-en? Om half wakker in te checken op Foursquare?

Geen idee.

Het is gewoon gezellig, Foursquare. Want door in te checken op een locatie via Foursquare, voel je je nooit alleen!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
29 mei 2014 om 09:40

Wat denk je? Iets voor mij? 🙂

Elja Daaeantwoord
1 juni 2014 om 08:33
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Haha. Wat denk je zelf??

Peter Pellenaars
4 juni 2014 om 20:40
– Antwoord aan: Elja Daae

Ik ben het al een weekje aan het uitproberen. Tot nu toe ben ik bij de kapper en bij de chinees geweest…

Elja Daae
6 juni 2014 om 14:22
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ik zie niets gebeuren mnr P. Kom op! Ik wil meer check-ins!

Peter Pellenaars
9 juni 2014 om 06:58
– Antwoord aan: Elja Daae

Rustig, rustig. Ik doe mijn best. Heb inmiddels al een eerste badge binnen: Shutterbug!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.