Kun jij je klanten vinden?

twitterfail5 Manieren om je tweeps ook zonder Twitter terug te vinden

Ik zat me vorige week af te vragen wat er zou gebeuren als Twitter het opeens niet meer zou doen. Ik ben vrij afhankelijk van Twitter. Niet alleen heb ik vele uren geïnvesteerd in het opbouwen van relaties en (hopelijk) een professioneel imago; Twitter vervult voor mij ook een sociale en educatieve functie. Ik leer iedere dag nieuwe dingen op mijn vakgebied. Ik blijf via Twitter op de hoogte van het reilen en zeilen van de Nederlandse samenleving. En ik communiceer met gelijkgestemden, leg nieuwe contacten, socialize. Best belangrijk, zo vanuit het buitenland.

Voor iedereen die Twitter gebruikt als marketingtool, kan het verlies van functionaliteit zakelijk gezien grote gevolgen hebben.

De fail whale: geen twitter…

De vraag wat er gebeurt als Twitter opeens wegvalt, speelde vandaag weer even door mijn hoofd toen Twitter kuren had. Snel ging ik na of en hoe ik mijn favoriete tweeps nog wel kon vinden, zo zonder Twitter. Gelukkig heb ik daarvoor gezorgd (zie de 5 tips hieronder).

En jij? Hoe kun JIJ de mensen met wie jij iets hebt opgebouwd op Twitter bereiken en terugvinden als Twitter er opeens mee ophoudt (en zij jou)?

5 Manieren om te zorgen dat je niet te afhankelijk bent van Twitter

 • Je eigen website of blog is een MUST
  Zorg voor een website of blog waarop mensen zich via een RSS feed kunnen abonneren. Promoot je website op Twitter. Richt je erop om mensen naar je website te krijgen en zich te laten abonneren op nieuwe artikelen. Twitter zou, vanuit marketingoogpunt, niet je einddoel moeten zijn, maar een stap op weg naar het leiden van potentiële klanten naar je website.
 • Nieuwsbriefabonnees
  Zorg voor een nieuwsbriefmodule op je blog of site. Promoot je nieuwsbrief regelmatig op Twitter. Je hebt met je nieuwsbrief een manier in handen om met je twittervolgers te communiceren, ook buiten Twitter om.
 • Kruisbestuiving
  Wanneer je relaties opbouwt op Twitter, probeer je waar mogelijk ook via andere kanalen contact te krijgen met je tweeps. Zoek mensen ook op LinkedIn, Hyves, Facebook, Ikki, B2BContact of andere relevante sociale netwerken, en leg ook daar contact.
 • Check profielen
  De kans bestaat dat je meest actieve tweeps ook een website hebben, of een blog, of informatie over waar ze werken. Houd de profielen van de mensen met wie je contact hebt in de gaten. Abonneer je op hun blogs, laat er een keer een commentaar achter. Communiceer een keer via email. Of organiseer een tweetup. Kortom, kom meer te weten over je medetwitteraar.
 • Zorg voor back-ups
  Maak af en toe een backup van je twitterdata. Diensten als Tweetake, tweetbackup of lifestream backup helpen je (betaald of onbetaald) om overzichten te dowloaden van je tweets, je volgers en de mensen die jij volgt.

Twitter is een prachtig medium…

Maar wel gratis. En gratis is niet altijd betrouwbaar. Dus tweet vol overgave, maar zorg voor alternatieven!

Image

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.