Ik heb een paar hele belangrijke verbeteringen uitgevoerd aan mijn website de afgelopen weken. Ja: die zelfde website waar jij NU op zit te kijken! Al opgevallen?? Nee?? Het is ook iets kleins voor jou als gebruiker. Maar iets groots voor mij.
Advertenties op je WordPress website…
(waarschuwing: als je geen wordpress website hebt, is dit geen interessant verhaal)
Ik heb namelijk banners gemaakt. Advertenties. En het mooiste is nog wel dat ik in Google Analytics precies kan zien hoe ze het doen. Via een handige plugin. Ik geef toe dat ik me echt een semi-professional voel, opeens.
Het rare aan deze website is dat vrijwel alle bezoekers geen interesse hebben in mijn huidige producten. Want die bestaan uit in company lezingen en trainingen. Dus voor bedrijven. Op maat.
Vrijwel al mijn opdrachtgevers vinden mijn via-via. Dan kijken ze misschien wel even op mijn website om te zien wie ik ben en wat ik te vertellen heb. Maar dan hebben ze me al gevonden. Dus daarvoor hoeft het eigenlijk niet.
Maar toch leek het me goed om mijn producten/diensten eens wat meer in the spotlight te zetten. Al was het maar om eens uit te proberen wat er dan gebeurt.
Ik heb daarom in Canva een paar banners gemaakt. Voor iedere productpagina 1 banner. Ik heb ze vervolgens met een handige WordPress plugin, Advanced Ads, gekoppeld aan een pagina.
Advanced Ads voor WordPress
Je kunt kiezen voor AdWords advertenties (gekoppeld aan Google advertenties) maar ook gewoon voor ‘image ad’: een afbeelding met een link er achter.
En vervolgens verschijnt er in het overzicht van widgets de mogelijkheid om een Advanced Ads widget te installeren.
Je hoeft de widget alleen nog in je sidebar te slepen. Superhandig. Helemaal omdat je je advertenties in groepen kunt verdelen. En dan per widget kunt aangeven welke groep advertenties er moeten komen te staan.
Een kind kan de was doen. Elja kan de was doen!
En het leukste: de cijfers
Maar het mooiste is nog dat ik alles in Google Analytics kan bijhouden. Dat komt omdat ik voor 30 euro een extra plugin heb gekocht, een add-on om de statistieken te krijgen. Die heeft een automatische koppeling met Google Analytics gemaakt. Daar kan ik precies zien of er geklikt is op de banners en op welke.
(er wordt niet veel geklikt 🙂 maar dat verwachtte ik ook niet)
Je vindt het overzicht in Google Analytics onder Gedrag, Gebeurtenissen en dan Gebeurtenislabel.
Als het goed is, worden ze allemaal ongeveer evenveel getoond natuurlijk. Je kunt wel instellen dat bepaalde advertenties op bepaalde momenten worden getoond of bij bepaalde artikelen of voor bepaalde apparaten. Dus je kunt het helemaal instellen zoals je wilt. Zelfs geografisch.
Het is me wat. Een professionele website maken zonder dat je hoeft te coderen wordt steeds makkelijker. En leuker.
Voer voor nerds. 🙂
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
Natuurlijk mag een blog commercieel zijn, Elja!
Maar er zijn natuurlijk meerdere manieren om geld te verdienen. Ik vind dit een vrij platte methode.
Ik wil graag een relatie opbouwen met de gebruiker. Je kunt deze gebruiker alsnog later laten converteren, via commerciële E-mail campagne..
Of je maakt een inlog-omgeving voor blog abonnees, bijvoorbeeld gericht op je E-learnings.
Er wordt totaal niet op doorgeklikt, zag ik. Dus dat bevestigt wellicht jouw punt! :))
Als het zulke passieve kleine dingetjes zijn, dan stoort het mij als bezoeker totaal niet. En ik ben nogal storinggevoelig. Ik block niet voor niets de meeste reclames. Na het uitzetten van de blocker veranderde er niet veel, allen kwam nu van links iets met facebookknop in beeld schuiven.
De irritatie komt vooral door flitsende of knipperende onzin. Dat werkt bij mij averrechts.
Ter info. M’n adblocker blokkeert wel de scrpts van Google-Analitics, Mailmunch, Gravatar, Sharethis en Sumome. Je hebt dus kans dat ik als bezoeker niet wordt gezien als ik op zo’n ‘reclame’ klik.
Hoi! Ja goed om even te benoemen! Er zit in die advanced ads een instelling die er voor zorgt dat de afbeelding niet herkend wordt door adblockers, zeggen ze, maar of dat klopt … geen idee. Weet niet of jij hem zag? En weet je, ik vind dat ook totaal niet erg. Groot gelijk als je zo’n ding aanzet natuurlijk en als je niet gemeten wilt worden in GA! Die cijfers zijn altijd maar de halve waarheid. Maar ze zijn een aardige indicatie.
die facebookknop moet ik even uitzoeken – weet niet wat dat is? Oh wacht – die ‘deel’-knoppen van sumo (plugin) denk ik. Is experimentje van me, kijken of daar nou op geklikt wordt. Beetje testen of zoiets nou uitmaakt. Omdat het beweegt is het denk ik voor jou juist heel irritant. En verder groot gelijk als je het allemaal blockt en tegenhoudt!!
Leuke tip, Elja.
Vraag: denk je niet dat deze Advanced Ads een negatieve impact hebben op de gebruikerservaring van je blog?
Dat is één van de redenen waarom ik voorzichtig ben met dergelijke promotie technieken.
Hoi Gerard! Dank nog voor de andere tip ook 🙂
Tsja, die gebruikservaring. Ik weet het niet. Ik denk dat het voor de ervaring van het lezen van de artikelen niet veel uitmaakt? Althans daar ga ik van uit. En mijn indruk is dat (vaste) lezers het niet storend vinden dat ik mijn eigen diensten promoot. Ik merk dat mensen over het algemeen blij zijn met wat ik gratis bied en dat ze me gewoon gunnen dat ik geld verdien!
Ik heb jaren een banner met mijn boek gehad. Ik denk dat de meeste mensen er gewoon niet op klikken. En die paar die zich aangesproken voelen, die krijgen dan de informatie die ze zoeken.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik vind dat het ook gewoon moet kunnen – ik deel zoveel, dan zou een commerciëlere boodschap ook moeten kunnen lijkt me. Ik val mensen er verder zelden mee lastig.
Ik weet het eigenlijk dus niet. Wat denk jij? Negatieve impact?
Ik denk persoonlijk van wel. Nu mix je namelijk de content met een nieuwsbrief-inschrijving/trainingen/workshops op maat.
Zo kan je blog vrij onrustig worden, kijk maar naar FrankWatching.
Maar alles staat of valt natuurlijk met je doelen. Indien een belangrijk doel van je is om Workshop en training aanvragen binnen te slepen, dan is het natuurlijk wel een mooi platform om leads binnen te halen.
Ik begrijp wat je bedoelt, Gerard! Maar in zekere zin is het ook onzin om al die tijd te investeren in een blog, tienduizenden bezoekers te trekken, en nergens duidelijk kenbaar te maken wat je te verkopen hebt, toch? Waarom mag een blog niet commercieel zijn?