Je kunt wel dansen al is het niet met de bruid

Ik heb mijn oma van moederszijde nooit gekend. Maar ik weet wel dingen over haar. Ik ken haar bijvoorbeeld van de uitspraak: ‘Alles dat een man mooier is dan een aap is mooi meegenomen’. Vooral te gebruiken als jongensbaby’s na 12 maanden nog geen haar hebben. Of je broertje een litteken op heeft gelopen (het is allemaal flink bijgetrokken hoor, geen zorgen). Maar vandaag kwam mijn moeder met een andere uitspraak van haar moeder. In verband met badkamers.

Badkamerjacht

Badkamers? Ja, badkamers. In ons hele volwassen leven hebben F. en ik nog nooit verbouwd. En nog nooit een badkamer of keuken uitgezocht. Ons eerste koophuis vonden we prima zoals het was. En daarna woonden we als expats jarenlang in huizen en appartementen waar alles op en aan zat. Maar nu hebben we weer een eigen huis en wordt het hoog tijd om er wat aan te gaan doen.

We hadden geen enkel idee waar je nou naar toe moet voor zoiets. Maar mijn vader vertelde dat er in een dorp in de buurt een goede winkel scheen te zitten.

Het was inderdaad een leuke zaak. Kleine ondernemer, paar mensen in dienst, mooie spullen en gewend aan het bouwen van vrij bescheiden badkamers. Althans, zijn gemiddelde badkamerprijs kwam overeen met ons budget. Tijd met hem staan praten, goed gevoel over. Hij komt maandag langs om hem op te meten zodat we verder kunnen praten. Top.

Toen we net weer in de auto zaten, appte iemand de naam van een andere zaak, in hetzelfde dorp. We gingen er nog even kijken, al had de eerste badkamerman al gezegd dat het een vrij prijzige zaak was.

Superdeluxe

Het was inderdaad een prachtige, grote zaak, met enorm veel showroombadkamers. De een nog mooier dan de ander. En, heel handig, bij iedere badkamer een blaadje met de prijzen van ieder onderdeel.

Vanaf het eerste blaadje stonden we vol verbazing te lezen. De prijzen van de tegels alleen al waren minimaal twee keer zo hoog als de gemiddelde prijs waar de eerste badkamerman rekening mee hield bij een gemiddelde badkamerofferte. En dat waren dan de goedkopere tegels. Een snelle rekensom deed ons realiseren dat een badkamer bij deze zaak ruim 2,5 – 3 keer ons budget zou zijn.

Ik kreeg opeens ook iets beter door waarom de meneer van de receptie niet echt heel happig leek om ons aan een verkoper te koppelen. Ik denk dat hij al aan ons zag wat voor badkamerbudget we hadden. En ik begreep opeens ook waarom F. dat prima leek te vinden. Hij had een blik op het gebouw geworpen en wist al hoe laat het was.

Ik was eigenlijk heel blij dat we daar niet als eerste waren geweest. Want dan hadden we natuurlijk al snel gedacht dat ons budget onvoldoende was. Het leek me eigenlijk onmogelijk, toen ik in de eerste badkamerzaak was, dat het allemaal duurder en mooier en bijzonderder kon – ik vond het allemaal al zo mooi.

Zoals je wellicht merkt is inrichting echt iets dat me totaal niet interesseert. En waar ik dan ook helemaal geen verstand van heb. Maar ja, verstand of niet, je hebt toch nog steeds een eigen smaak. En een eigen budget.

Niet dansen met de bruid?!

Toen ik het hele verhaal aan mijn moeder vertelde, blij dat de eerste badkamer zaak hadden gevonden, zei ze: “Mijn moeder zei altijd: Je kunt wel dansen, al is het niet met de bruid.” Oftewel, je hoeft niet altijd de beste optie te kiezen om toch nog iets moois te krijgen.

Zo zie je maar. Oma’s wijsheden blijven van toepassing.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.