Ik stop er mee.

Het is zo ver. Echt. Ik stop er mee. Na 6 jaar stop ik met iedere dag bloggen.

December 2011 was de maat vol en wilde ik het anders gaan doen. Meer, vooral. Dat is me goed bevallen. En het is me aardig gelukt:

2012: 354

2013: 358

2014: 355

2015: 350

2016: 334

2017: 276

Een beetje een neergaande lijn, het afgelopen jaar. Maar al met al meer dan 2.000 blog posts. Phew. Inclusief twee internationale verhuizingen en allerlei hoogte- en dieptepunten. Bijna alles is hier terug te lezen.

Tandje lager

Vandaag zat ik een beetje te peinzen over wat ik wilde met mijn blog en wat er allemaal op staat. Het leek me wel leuk om mezelf uit te dagen om 1 keer per week een echt goed artikel te schrijven, bijvoorbeeld. Of gewoon meer te bloggen over zakelijke onderwerpen die ik al heel lang wat verder wil uitdiepen. Of mijn oude artikelen wat meer boven water te halen. Dat soort dingen.

Daar komt bij dat er thuis veel gebeurt en dat ik dat allemaal niet kan delen. Dat maakt iedere dag bloggen lastiger, want als je iedere dag blogt ga je al snel over je privéleven bloggen. Die neergaande lijn is er niet voor niets.

Ik merkte al langer dat ik soms meerdere dagen aan een artikel schreef voor ik het publiceerde. Het lukte me gewoon niet altijd om het af te maken.

Maar ook dingen als vloggen zijn lastig als je iedere dag ook blogt. Geen tijd meer voor! Terwijl het me leuk lijkt om meer met video te doen en ik daar graag meer tijd voor zou willen maken. Het kan in ieder geval niet allebei, merk ik.

Voor die paar superaardige mensen die me al zo lang lezen en waarvan ik weet dat ze juist de persoonlijke verhalen waarderen: ik blijf wel bloggen natuurlijk. En er zit vast ook nog veel persoonlijks tussen. Dus ik hoop dat je me blijft volgen. Als ik wat langer de tijd kan nemen, wordt het alleen maar beter, toch?

En nu …?

Wie weet ga ik het enorm missen.

Wie weet komt er niets meer uit mijn pen!

Wie weet, is het wel een enorme opluchting. 😀

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

19 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Petraantwoord
19 januari 2018 om 19:22

Ik vond je blogs altijd fijn om te lezen, al merkte ik ook de afgelopen jaren dat ik hier meer terechtkwam door linkjes in je nieuwsbrief (die ik wel meestal lees), dan dat ik zelf nog tijd heb om blogs af te struinen. Minder vaak bloggen is uiteraard ook helemaal prima zolang jij je er goed bij voelt. Fijn dat je jezelf deze vrijheid hebt gegeven. En succes met de thuissituatie.

Saskiaantwoord
16 januari 2018 om 16:16

Wijze beslissing denk ik! Ik ben helemaal voor kwaliteit boven kwantiteit (maar dat wist je al wel van me denk ik haha). Dus graag die wat meer diepgaandere blogs met écht goede tips en inspiratie (of zielenroerselen, dat mag ook). Ik hoop dat het je rust geeft en dat je inspiratie er niet door opdroogt ;-).

Elja Daaeantwoord
17 januari 2018 om 11:37
– Antwoord aan: Saskia

Dank Sas! Ik vond het heerlijk, dat iedere dag bloggen. Vooral omdat ik aan niemand anders dan mezelf iets verplicht was. Maar dit is nu al een stuk rustiger!

Mindelantwoord
13 januari 2018 om 00:48

Eigenlijk ben ik een voorstander van minder bloggen dan dagelijks al snap ik niet waar je de tijd en inspiratie vandaan haalde. Chapeau! Toi toi toi!

Elja Daaeantwoord
14 januari 2018 om 12:21
– Antwoord aan: Mindel

Dankjewel! Je moet doen wat je leuk vindt, denk ik altijd. Voor mij was dat dagelijks bloggen. Hoe meer je blogt, hoe meer inspiratie je hebt, dat is het geheim kennelijk. En die tijd, tsja, het is meer prioriteit dan tijd denk ik. Maar in ieder geval is het heerlijk om wat meer ruimte te hebben. En op zondag niet te hoeven bloggen van mezelf 😀

Peter Pellenaarsantwoord
12 januari 2018 om 22:56

Dat zal wennen zijn (voor blogster en lezers). Maar wie weet vormt het wegvallen van dit dagelijks ritme tot een andere blog/vlog/podcastinvulling die voor net zoveel voldoening bij jou en je vele volgers zorgt.
Hoe dan ook, ik blijf je lezen/bekijken/beluisteren.
Take care en heel veel minder druk gewenst.

evert van wijkantwoord
12 januari 2018 om 14:44

Jij gaat dat missen… Read my lips!

En ik ga het trouwens ook missen…

Elja Daaeantwoord
14 januari 2018 om 12:22
– Antwoord aan: evert van wijk

Wat aardig, Evert. Ja ik ga het ook missen. Maar nu geef ik mezelf de ruimte om langer aan 1 artikel te werken en ik merk nu al dat dat heerlijk is! Het geeft echt ruimte. Ik heb nu al weer een paar dingen gepubliceerd maar daar heb ik telkens opnieuw aan kunnen werken!

Sytse – Het Groene Broertjeantwoord
12 januari 2018 om 10:17

Je hebt helemaal gelijk! Ik denk dat het je veel rust zal geven. Ik blog 3-4 keer per week en dat bevalt mij heel goed. Maar het komt ook wel eens voor dat ik maar 2 artikelen online zet. Puur omdat het echte leven voorrang heeft. Het niet ‘moeten’ maar ‘mogen’ werkt bij mij echt heel goed. Ook voor mijn creatieve proces. Zet ‘m op!!

Elja Daaeantwoord
14 januari 2018 om 12:23
– Antwoord aan: Sytse - Het Groene Broertje

Ik ben benieuwd hoe het voelt! Ik heb nu al het idee dat het lekker is. Ik vind het wel heel goed van jou dat je ondanks de mogelijke druk als blogger/influencer niet toegeeft aan publiceren als het niet uitkomt!!

Noortjeantwoord
12 januari 2018 om 09:47

Ik ga je nu al missen! Dank voor al jouw inspirerende blogs tot nu toe. Sterkte op het thuisfront (en elders).

Elja Daaeantwoord
14 januari 2018 om 12:24
– Antwoord aan: Noortje

Dankjewel Noortje!! Wat lief. Ik blijf gewoon bloggen maar ik kan er nu wat rustiger over nadenken. En zoals gisteravond dacht ik: ik hoef niet te bloggen! Wat een rust! Maar toen bedacht ik dat ik die dag al iets gepubliceerd had, haha. Zo zie je maar.

Liesbethantwoord
12 januari 2018 om 01:36

Wat zal ik je missen Elja! Juist je persoonlijke verhalen want eerlijk is eerlijk, als #happypensionada ben ik geen fanatieke lezer van je artikelen.
Al die jaren dat ik je volg (vanaf 2012) heb ik me verbaasd over je ongelooflijke energie en begreep ik niet waar je de tijd vandaan haalde – heb blind respect voor je!
Goed om nu een keus te maken en een stukje los te laten. Volg je gevoel, dat is het enige dat telt.

Ximaarantwoord
11 januari 2018 om 23:06

Doe wat je zelf het beste vindt. Als hobbyblogger schrijf ik een paar keer per week. Dagelijks is niets voor mij, dan wordt het meer een soort Twitter. OBA is gestopt en dat leek me lastiger. Inmiddels heb ik daar een alternatief voor gemaakt, waar je in staat. Anne Maria zou er ook in kunnen, maar dan moet ze wel frequenter blogger zoals haar schoonvader. https://xiwel.blogspot.nl/

11 januari 2018 om 22:27

Ik ga je missen, als ik een Elja tegen kwam in mijn Twitter feed las ik dat altijd meteen. Gelukkig hebben we nog wel je nieuwsbrief ???

Joitske hulseboschantwoord
11 januari 2018 om 22:24

WoW elke dag is ook superintensief!,

Elja Daaeantwoord
12 januari 2018 om 07:37
– Antwoord aan: Joitske hulsebosch

Ja maar het was ook heerlijk. Echt een momentje voor mezelf.

Marthaantwoord
11 januari 2018 om 22:17

Wat!!!! Ik ga je missen in mijn feedly hoor!

Elja Daaeantwoord
12 januari 2018 om 07:36
– Antwoord aan: Martha

Ik blijf bloggen natuurlijk maar het haalt de druk er een beetje af. ?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.