Fake news

fake nieuws labelIk zit nog een beetje na te denken over het onderwerp van gisteren. Ik kwam vandaag een artikel tegen dat ik er alsnog aan heb toegevoegd. Het is een groot en belangrijk onderwerp, dat vind ik duidelijk niet als enige.

[Ik kwam net ook Tadek’s artikel tegen over fake news, leugens en contentmarketing. Het deed me meteen bij mezelf nagaan of ik ooit blog met andere bedoelingen dan te delen en te informeren. Maar ik geloof dat ik dat niet echt doe. Ik geloof niet dat een blogartikel klanten oplevert. Ik geloof dat het totaal misschien klanten oplevert. Maar misschien niet eens als je het alleen daarom doet.]

Gewoon om het geheel eens door te denken vroeg ik me af hoe je als overheid misinformatie zou kunnen verslaan (of als niet-overheid. als good guy. Al betekent dat automatisch ook: als bad guy). Ik denk dat het lastig is.

Het vraagt niet alleen om het maken van heel veel content rondom een beperkt onderwerp. Je moet bijna wel een soort van fake pagina’s gaan creëren, met informatie die hetzelfde is als op andere pagina’s maar in andere bewoordingen. Het heeft iets, nou ja, oneerlijks. Onlogisch. Ik ziet het de good guys niet zo snel doen. Helaas.

Bovendien moet je ook veel persoonlijker gaan schrijven. Zoals de mevrouw die ik quote onderaan het artikel van gisteren bevestigt: People like me who were hesitant, who were confused, who froze, we can be reached if people use the right approach.“.(bron)

Ik denk dat ze dit bedoelt: je moet niet alleen voldoende informatie online zetten. Je moet het ook nog zo persoonlijk maken, zo in de taal van de mensen die je wilt bereiken, dat het aanslaat.

Uitdaging…maar niet onmogelijk!

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
25 november 2016 om 22:03

Sorry, het is wat off-topic maar het kopje ‘Fake news’ triggerde me om het artikel van Rob Wijnberg op De Correspondent te delen:
https://decorrespondent.nl/5717/stel-heel-nederland-kijkt-tot-de-verkiezingen-geen-nieuws-wat-dan/51636012604-c20846fc

Zijn insteek:
Nepnieuws zou ertoe hebben geleid dat een verkeerd geïnformeerd electoraat op Donald Trump heeft gestemd. Wie dat denkt, ziet het werkelijke probleem van de moderne mediacratie over het hoofd: het échte nieuws.

Elja Daaeantwoord
27 november 2016 om 13:49
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Dank voor het delen, Peter. Ik denk dat hij gelijk heeft. Het heeft me vanaf mijn terugkomst in Nederland verbaast hoe hier in de ‘serieuze’ media over moslims wordt gesproken. Het is soms net alsof heel Nederland gek is geworden. Of ik, zei de gek. Nu ben ik die 1) geen Facebook meer gebruikt voor privé-doeleinden en 2) geen krant leest en 3) geen nieuws kijkt op TV. Dus dat heeft er misschien iets mee te maken.

De vraag is: wat doen we er aan? Hoe zorgen we dat de mensheid wakker wordt uit die nieuwscoma?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.