Do the hustle

laptop

Volgens mij is het een liedje. Toch? “Do the hustle”?

Ik doe ook de hustle. Da’s mijn nieuwe baan. Maar geen dans. Of eigenlijk wel een soort van dans.

The Hustle is een dingetje.

Ik wist eigenlijk niet dat dat was wat ik aan het doen was. Maar het was de onnavolgbare Gary Vaynerchuk die het me duidelijk maakte. Hier.

Hustle = bezig zijn.

Altijd bezig zijn met acties die je dichter bij je doel brengen. Altijd denken over wat je kunt doen om iets werkelijkheid te laten worden.

Hustle = niet stoppen. Doorgaan. Niet verzanden in onproductief gedrag. Jezelf dwingen om te bedenken wat je kunt doen, wie je kunt bellen, wat je kunt opschrijven, wat je kunt opzoeken, met wie je kunt afspreken.

Hustle gaat over hoe je je tijd besteedt. Ik ben niet zo iemand die 24 uur per dag werkt. Of die geen privéleven heeft. Of die vindt dat je pas hard werkt als je de 12 uur aantikt, zoals Gary. Ik sta er anders in dan hij.

Aan de andere kant zijn er heel wat werkdagen geweest de afgelopen jaren dat er weinig uit mijn handen kwam. De grote vraag is waarom. En daar heb ik wel een antwoord op. Maar dat is voor later.

Het is vrij makkelijk, is mijn ervaring, om in je werk in te dutten. Niet meer bezig te zijn met je ambitie. Met wat je energie geeft.

Maar ik ben weer wakker. Ik weet het weer: hustle.

bureauIk hustle de dag door.

Ik zit achter mijn bureau en denk: wat kan ik doen om het te laten gebeuren, dat bedrijf dat ik voor ogen heb? Wat moet ik organiseren? Wat moet ik weten? Wie kan me helpen? Wat is er nodig?

Met iedere afspraak die ik maak, iedere mailtje dat ik stuur, ieder telefoontje dat ik doe schuift een stuk energie het universum in om later in veelvoud terug te komen. Iedere actie brengt me dichter bij mijn doel.

Voor een goede hustle moet je wel een doel hebben.

Je doel moet exciting zijn, motiveren, het vuur aanwakkeren. Het moet je energie geven.

Het mooie is dat je altijd een doel kunt stellen, voor jezelf. Voor mij valt mijn doel samen met geld verdienen en dat geeft een extra spanning. Maar je doel kan ook zijn: een boek schrijven. Een vrijwilligersorganisatie beginnen of je bij een organisatie aansluiten. Een andere tijdsbesteding vinden. Een blog beginnen. Een nieuwe baan vinden.

Ik heb mijn doelen bepaald en opgeschreven. Ik heb bepaald wat ik deze maand wil bereiken, waar ik over drie maanden en over 6 maanden en over 12 maanden wil zijn. Het zijn ambitieuze maar realistische doelen (er zijn natuurlijk mensen die het hebben over unicorns en vinden dat je het onhaalbare moet nastreven, maar ‘haalbaar’ werkt voor mij beter merk ik).

En verder hustle ik in ‘tracks’.

(dat heb ik zelf bedacht, dat tracks. ha!). Tracks zijn doelen waar ik gelijktijdig aan werk. Een soort projecten. Ik noem ze tracks omdat ze allemaal naast elkaar lopen. Maar allemaal hebben ze een ander tijdspad.

weg plus wagen

Sommige tracks hebben te maken met sales. Sommige per industrie, sommige per klant. Sommige tracks gaan over producten die ik nog ga ontwikkelen en maken. Sommige tracks gaan over ideeën voor producten, die zo innovatief zijn dat ze nog niet bestaan. Ik heb ook een track voor mijn marketing en de financiële en juridische inrichting van mijn bedrijf.

Omdat ik op alle tracks actie blijf nemen, ook voor toekomstmuziek-achtige tracks, gaan ze ooit werkelijkheid worden. En als dat niet zo is, geeft het niet. Ik heb meer noten op mijn zang. Ik weet gewoon nog niet waar de bal gaat vallen (in positieve zin).

Ik kan gas geven op tracks die op kortere termijn lijken te gaan lukken. Of tracks waar ik eerder de rekeningen mee kan gaan betalen. Maar omdat ik al mijn tracks in de gaten houdt, vergeet ik niet om actie te blijven nemen op al die andere doelen. Want sommige dingen zijn voor de lange termijn.

Het fijne is dat mijn energie en mijn risico gespreid zijn.

En dat ze rustig mogen wijzigen qua inhoud. Ze zijn niet zo vastomlijnd. Het zijn ideeën waar ik achteraan jaag.

Track Toekomstmuziek wordt misschien niets. Misschien ook wel. Het is makkelijk om er niet aan te beginnen omdat het zoiets groots is, zoiets onvoorstelbaars.

Maar alles begint met eerste stappen. En omdat ik mensen ken met wie ik mijn ideeën kan delen en die er ook in (gaan) geloven, kan ik die eerste stappen gewoon gaan zetten.

Sterker nog, vaak ís die eerste stap om er met iemand over te gaan praten, mijn idee. Mijn track.

Voor sommige mensen is het te Amerikaans, Gary’s ‘hustle’.

Maar ik vind het fijn om er een naam aan te geven. Het motiveert me om me te realiseren dat dat is wat ik doe. Het helpt me om, als ik dreig te vertragen en te verzanden, te gaan denken: hoe kan ik dit aanpakken? Wat kan ik NU doen om stappen te zetten? En aan de slag te gaan? Wat is the hustle, vandaag, nu, op dit moment?

‘sAvonds vraagt F. me tegenwoordig: hoe was de hustle vandaag? En dan kan ik zeggen: ik heb die gebeld, die gesproken, ik heb een idee voor dit en ik ga dat zus of zo aanpakken.

Misschien is het ook wel iets voor jou, dat ge-hustle.

Als je rondloopt met een idee, een wens of een droom. Je kunt, zoals Gary zegt, op de bank gaan zitten en TV gaan kijken. Geen doelen. Geen hustle. Maar let op: onderzoek wijst uit dat mensen gelukkiger worden van actieve hobby’s dan van passieve zoals TV kijken! Daarom zit ik nu, om 23:00, te bloggen en niet op de bank Downton Abbey te kijken. (nou goed… misschien zometeen nog 1 afleveringetje dan…).

Ik zou zeggen: denk in doelen. Dan in tracks. En dan in hustle. Dan gaan er vanzelf dingen gebeuren.

1, 2, 3: GO!

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Een kanttekening bij 'hustle' – Elja Daaeantwoord
17 mei 2016 om 09:37

[…] Niet de dans maar de continue strijd om dingen te laten gebeuren die ondernemers nu eenmaal moeten […]

Uit! – Elja Daaeantwoord
31 maart 2016 om 00:49

[…] Die ondernemer die de neiging heeft zich te verliezen in details. Gary geeft mij die schop en de realisatie dat hustle belangrijk is. Werkt als een […]

Blijven proberen is het devies – Elja Daaeantwoord
17 januari 2016 om 21:13

[…] dat betreft is het een lesje in hustle. Want dat moet ik doen, om er een succes van te maken. Hustlen. Ik moet bedenken wie ik ken, wat ik […]

Mariekeantwoord
13 januari 2016 om 14:11

Mooi stuk, net dat schopje wat ik even nodig had!

Elja Daaeantwoord
17 januari 2016 om 20:46
– Antwoord aan: Marieke

Ik gebruik het concept van hustle nu dagelijks om mezelf die schop te geven :))

Heleen Schrijvershofantwoord
12 januari 2016 om 20:43

Gary heeft, zoals wel vaker, een goed punt. Zelf ben ik ook niet zo van het 24/7 plaatje. Het doel heiligt voor mij zeker niet alle middelen en dat zal er vast mee te maken hebben. Maar het is wel goed om je te herinneren dat je meer kunt dan je vaak denkt. Voor mij is dat eigenlijk de essentie van hustle.

Elja Daaeantwoord
13 januari 2016 om 11:11
– Antwoord aan: Heleen Schrijvershof

Voor mij ook, met de toevoeging dat het ook gaat om prioriteiten en eerlijk zijn tegen jezelf over wat je doet om iets te bereiken. Maar voor mij hoeft dat niet op Kerstavond, zeg maar. 🙂

Marthaantwoord
11 januari 2016 om 23:32

Grappig. Ik schreef vandaag ook over dansen… ☺️

Elja Daaeantwoord
13 januari 2016 om 11:14
– Antwoord aan: Martha

Mooi stuk…en belangrijke vraag! http://www.drspee.nl/schaars-en-aantrekkelijk/

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.