Wat ik te danken heb aan #blogpraat

geldIemand vroeg vanavond naar #blogpraat en hoeveel ik daar aan te danken had.

[Dat krijg je he, met al die social media mensen op zo’n event als social media club Groningen (dank Jarno voor de uitnodiging! Wat een professioneel georganiseerd en inspirerend event!).]

Ze nam natuurlijk aan dat ik zakelijk heel veel te danken had aan twitterchat #blogpraat.

En het is zeker zo dat ik @frankjanssen heb ontmoet dankzij #blogpraat en dat die ontmoeting mijn carrière op een ander pad heeft gebracht waar ik erg dankbaar voor ben. En ik geloof ook wel dat het helpt, die bekendheid die je krijgt door zo’n fenomeen.

Toch is het niet het eerste waar ik aan denk bij de vraag ‘wat heeft #blogpraat je opgeleverd?’.

Wat #blogpraat me heeft gebracht, is niet in geld uit te drukken.

(Misschien komt dat nog, nu ik weer in Nederland woon en ook live kan spreken, adviseren en workshops kan geven.?)

Maar tot nu toe was wat het me gaf eerlijk gezegd ook al meer dan genoeg.

Diversiteit in contacten, denkbeelden, dingen om te lezen en bekend mee te worden.

Vrienden.

Kennis.

Ideeën.

Contact.

Die dingen zijn onbetaalbaar.

Dat is ook de reden dat #blogpraat voor mij geen promotietool is.

De keren dat ik links naar mijn eigen blog heb gedeeld in 4,5 jaar #blogpraat zijn op een hand te tellen. Je kunt je afvragen of dat verstandig is. *iemand* zei gisteren al tegen me dat ik niet zo bescheiden moet zijn. En misschien hoort daar ook bij dat je je zelf meer profileert via zo’n chat als #blogpraat.

Maar ik vind dat #blogpraat daar niet om draait, om mijn link of links van anderen. En omdat ik dat niet doe, doen (de meeste) anderen het ook niet.

Het feit dat het om inhoud gaat en niet om zelfpromotie, is denk ik onderdeel van het succes van #blogpraat.

En succes is: hoeveel mensen door de jaren heen lol hebben gehad van #blogpraat. Er vrienden hebben gemaakt. Er hun bedrijf en/of hun imago mede hebben kunnen opbouwen. Er de eenzaamheid een stukje hebben kunnen verjagen. Er gelijkgestemde zielen hebben ontdekt. Er antwoorden hebben gekregen op vragen.

Geloof het of niet, dat is waarom ik het doe, waarom ik het leuk vind.

Dat is ook waarom ik twee boeken heb geschreven. Ik hoef geen 1000-en exemplaren te verkopen (toegegeven, een tweede druk zou mijn ego goed doen!) maar ik wil wel mensen helpen.

Wie zei dat ook alweer, dat het helpen van 1 persoon, een verschil maken in het leven van 1 persoon, al genoeg is om je leven waarde te geven?

Ik geloof dat. Als iemand iets heeft aan wat ik doe, dan is het goed. Het helpt als ik er een inkomen mee kan verdienen, tuurlijk. Maar #blogpraat is voor de lol. Die boeken zijn voor de lol. Voor de overtuiging. Voor het willen helpen.

Misschien is dat ook een vorm van eigen belang.

Als ik wat ik deed niet leuk vond, zou ik het niet doen tenslotte…

(Had geen wifi gisteravond…dus met terugwerkende kracht vanuit Word alsnog gepubliceerd. Alles om je dagelijkse target te halen he)

 

Sharing is caring

De ongerelateerde link van de dag is: die van @artoek, kijkenietkope.nl. Martine weet niet dat ik braaf meelees want het lukt me nooit om een comment achter te laten (de eeuwige discussie over haar platform, Blogger, en mijn software, WordPress, is nog niet helemaal afgerond). Maar ik doe het wel. Megaslimme vrouw. Met nog een ander blog, maar dat komt een andere keer.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

12 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Charlotte Meindersmaantwoord
11 september 2014 om 14:55

Zonder blogpraat had ik Martha niet leren kennen denk ik. Door blogpraat heb ik veel mensen leren kennen, veel geleerd, volgens mij ook andere mensen wel eens wat mogen leren. Ik vind de dynamiek gewoon leuk. Alles. Het geheel. En linkjes moet je delen wanneer ze inhoudelijk relevant zijn vind ik. Of ze nu van jezelf zijn of van een ander. Er zijn wel eens blogpraatsessies geweest waarbij ik overmatig veel eigen linkjes heb gedeeld, maar inderdaad: over het algemeen doen ‘wij’ dat niet. Omdat het juist die mooie dynamiek zou verstoren denk ik.

Paulantwoord
10 september 2014 om 20:21

Ik heb jouw blog juist door blogpraat ontdekt. Dus zonder het delen van linkjes, win je toch aan bezoekers.

Frédérique van Egmondantwoord
9 september 2014 om 16:49

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Maar soms merk ik wel dat mensen terughoudend zijn in het plaatsen van linkjes, waar ze het gewoon moeten doen. Gisteren was er een vraag over een nieuwe rubriek van iemand, daar kun je naar mijn idee echt gewoon je linkje bij plaatsen, je vraagt namelijk specifiek iets daarover. Ik merk dat ik zelf ook regelmatig naar bepaalde blogs verwijs als men om tips vraagt.

Elja Daaeantwoord
9 september 2014 om 17:25
– Antwoord aan: Frédérique van Egmond

Ja, eens! Dan moet het gewoon kunnen, als mensen vragen naar een link of als het een vraag betreft waar we over bezig zijn. Het is wel een dun lijntje. Vooral als bloggen met je werk te maken heeft, is het soms net op of over het lijntje, vind ik. Het is een raar iets, er zijn wel criteria maar die zijn een beetje in ieders hoofd. Vanuit mijn werk voor Frankwatching deed ik niets anders dan dit soort vraagstukken uitdiepen en beoordelen (en onderbouwen) maar bij #blogpraat gaat het een beetje op ieders gevoel.

Liesbethantwoord
9 september 2014 om 16:17

Heb lang niet meegedaan omdat ik de energie niet had door allerlei oorzaken.
Maar het begint weer te stromen dus binnenkort….
Verheug me er op!

Elja Daaeantwoord
9 september 2014 om 17:23
– Antwoord aan: Liesbeth

Oh heerlijk dat het beter gaat. En ach, je weet, we zijn er gewoon weer op maandag om 20:00 als je er aan toe bent!

Jacob Jan Voermanantwoord
9 september 2014 om 16:13

Ik heb er heel erg veel aan gehad, en nu nog. Een bijzondere club fijne mensen, die je horizon verbreden, dat is het. Onschatbaar van waarde. En iedereen die ik in het echt ontmoet heb is net zo leuk als via twitter en blog. Alsof je elkaar al jaren kent.

Elja Daaeantwoord
9 september 2014 om 17:23
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Ja…dat heb ik ook! Hoe waardevol is dat?! “onbetaalbaar”!

Sonja van Vuren
9 september 2014 om 17:55
– Antwoord aan: Elja Daae

Nou, dat is dus inderdaad echt onbetaalbaar he…

Sandra (SSL)antwoord
9 september 2014 om 13:50

Wat onwijs leuk om te lezen Elja!

Elja Daaeantwoord
9 september 2014 om 17:23
– Antwoord aan: Sandra (SSL)

Ja?! Ha, leuk om te horen!

Sandra (SSL)
9 september 2014 om 19:13
– Antwoord aan: Elja Daae

Ik klikte vanmiddag per ongeluk al op “plaatsen” voordat ik mijn comment af had #blond en had geen tijd om het opnieuw te tikken.
Ik wilde nog toevoegen dat blogpraat mijn blogleven verrijkt heeft, het feit dat je op maandagavond een uur kan meelezen (en zelfs mee kan doen) met blogpraat, verrijkt mij enorm als blogger, de tips & tricks en het feit dat je andere bloggers (vooral buiten je eigen “branche”) leert kennen vind ik erg fijn, ik heb zoveel leuke bloggers kunnen toevoegen aan Twitter, onbetaalbaar!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.