Waarom ik blog

Weet je hoe vaak mensen mij vragen waarom je nou een blog zou hebben? Wat voor zin heeft om dingen online te zetten? Waarom je het niet allemaal in een notitieboekje zou zetten of op je computer? Heel vaak. Ontelbaar vaak. Oneindig vaak. En nooit had ik een goed antwoord. Tot vandaag.

Waarom mensen bloggen

Daar moet ik Martijn voor bedanken. En dit artikel dat hij schreef – prachtig is het. Hij laat zien hoe krachtig bloggen is, hoe je zowel anderen als jezelf kunt helpen als je dingen deelt.

Martijn liet een reactie achter op mijn blog n.a.v. mijn post van laatst, Wat je hier niet leest. Hij zegt daarin “Het mooie van jouw blog, is dat het jouw blog is. Jij bent degene die bepaalt wat wel en wat niet”. En iets over je persoonlijke speeltuin en uitlaatklep. En dat een filter niet betekent dat iets niet echt is.

En opeens wist ik het, terwijl ik mijn reactie op zijn reactie zat te schrijven. Het antwoord.

Waarom ik blog

Ik blog omdat ik een plek wil op het oneindige internet. Op die virtuele laag over de wereld waar zoveel gebeurt. Want dat je het niet ziet, wil niet zeggen dat het niet bestaat. Dat je het niet aan kunt raken, betekent niet dat het niet echt is.

Ik wil onderdeel zijn van de rest van de wereld, van de mensheid. Ik wil iets positiefs en iets persoonlijks toevoegen aan dat oneindige.

Ik wil mijn kleine online steentje bijdragen aan positiviteit en menselijkheid. Aan tegenwicht van het kwaad, zelfs. Ik wil delen en connecten en bereiken.

Het heeft niets met marketing te maken. Dat er kansen voortvloeien uit alle content op dit blog en uit al mijn kennis over de online wereld, dat is bijzaak voor mij.

Ik wil er zijn, op het oneindige internet. Hier. Bij jou.

Wie blogt, draagt bij

Ik blog dus ik doe mee. Zoiets is het. Ik wil niet anoniem in de wereld staan. Ik wil er een zichtbaar onderdeel van zijn en aan bijdragen.

Hoogmoed? Waanzin? Onzin? Misschien.

Maar:

Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten,
En zit in ’t binnenst van mijn ziel ten troon
Over mij zelf en ’t al, naar rijksgeboôn
Van eigen strijd en zege, uit eigen krachten.

(Willem Kloos)

Bloggen is geloven dat je er toe doet. Dat je een plek verdient op dat oneindige internet en in de wereld.

Mooi, toch?

Thanks, Martijn, voor de inspiratie.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

12 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

jjvoermanantwoord
26 februari 2017 om 22:07

Waarom ik blog:
http://jacobjanvoerman.nl/waarom-je-moet-bloggen/

En meteen krijg ik reacties van mensen die zich gesteund voelen, of ook stappen durven zetten. Ook daarom.

Elja Daaeantwoord
27 februari 2017 om 08:01
– Antwoord aan: jjvoerman

Prachtig is het JJ!! Ik wist niet dat je er over geblogd had. Hoe mooi is dat?!

Martijn Bloksmaantwoord
24 februari 2017 om 09:17

Bedankt en graag gedaan Elja. Jouw reden om te bloggen is gelijk aan die van mij, maar dat zal je inmiddels niet meer verbazen. Voor mezelf vind ik het ontzettend fijn om van me af te kunnen schrijven. Niet alles wordt gepubliceerd, maar veel wordt wel opgeschreven.

Iedere ochtend een half uurtje. Later op de dag besluit ik of het voor iedereen is.

Elja Daaeantwoord
27 februari 2017 om 07:52
– Antwoord aan: Martijn Bloksma

Altijd leuk om te lezen wat iemands aanpak is. Ik ken meer bloggers die sochtends vroeg bloggen als vast onderdeel van hun dag. Mijn aanpak is een stuk chaotischer 🙂

Liesbethantwoord
23 februari 2017 om 12:11

Wat prachtig verwoord Elja!
Het voelt voor mij precies zo. Door mijn blogjes mag ik er zijn. Van mezelf. En krijg ik van anderen respons en bevestiging. Of (positieve) kritiek.
Een eigen plek, hoe klein ook, in de wereld. Met lezers en contacten die ik anders nooit gehad zou hebben – zo waardevol!
En jij hebt daar, waarschijnlijk zonder je dat bewust te zijn, een rol in gespeeld. Dank!

Elja Daaeantwoord
27 februari 2017 om 07:48
– Antwoord aan: Liesbeth

Lief! JIJ bedankt!! 🙂

Annelies Verhelstantwoord
23 februari 2017 om 11:59

Zeker grotendeels waar! Ik zie het regelmatig als een uitlaatklep, of het nu is om iets persoonlijks even van me af te schrijven of om iets te delen wat ik gaaf vind. Vooral dat laatste zorgt dat anderen ook iets gaaf gaan vinden, dat is dus inspirerend. Dat geeft wel een goed gevoel over mezelf. Het idee dat je voor iemand ergens ertoe doet is heel fijn. Daarvoor hoef ik geen duizenden lezers te hebben, één iemand die mijn stukjes waardeert is ook al top. Laatst schreef over mijn huidige milde depressie en daar kreeg ik zoveel positieve reacties op, dat werkt hartverwarmend, en andersom leer je er ook mensen door kennen, die zich ineens durven openstellen omdat jij dat ook hebt gedaan.

Ik blog omdat ik dan een beetje meer onderdeel ben van de wereld, meer dan in het fysieke ook. Leuke blogpost dit Elja, stof tot denken 😉

Elja Daaeantwoord
27 februari 2017 om 07:48
– Antwoord aan: Annelies Verhelst

Ik denk dat delen heel belangrijk is – net als jij zegt. Zowel voor jezelf als voor de mensen die het lezen en iets herkennen!

alimolenaarantwoord
23 februari 2017 om 11:57

Het tweede mooie ding dat ik vandaag zie op internet, mooi blog Elja

Elja Daaeantwoord
27 februari 2017 om 07:47
– Antwoord aan: alimolenaar

Dankjewel Ali!

Natalieantwoord
23 februari 2017 om 11:49

Mooi en herkenbaar, denk dat dit voor mij ook zo is.

Elja Daaeantwoord
27 februari 2017 om 07:46
– Antwoord aan: Natalie

Het is wel fijn om het opeens helder te hebben, vond ik.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.