Voetstappen in Istanboel

Ik was niet zo gelukkig in Istanboel, toen we daar woonden. Maar aan Istanboel lag dat niet. Ik heb geen spijt van onze keuze om terug te komen naar Nederland. Maar iedere keer dat ik foto’s voorbij zie komen van die prachtige stad, mis ik het.

Eigenlijk mis ik ik het iedere dag. En vraag ik me af waarom ik er twee jaar lang voornamelijk achter mijn computer zat, hard aan het werk, terwijl ik zoveel meer had kunnen genieten.

Ik zag een reportage over Istanboel op Magnum Photos, het beroemde persfotocollectief: A City of a Hundred Names. Het is een en al herkenning. Wie er gewoond heeft en gefotografeerd of gewoon rondgelopen, herkent ze meteen. Ze kunnen maar op 1 plek op aarde genomen zijn.

Ik heb gelukkig mijn eigen collectie foto’s en herinneringen. De mooiste, mijn mooiste, hangt hier aan de muur:

Ortaköy Istanboel

Vanwege de plek (vlakbij waar we woonden), het licht, de sfeer. En vooral ook vanwege het moment. Een koude winterochtend waarop ik besloot naar de Bosporus te lopen met mijn camera en gewoon lekker te gaan fotograferen.

Er is zo’n gedicht, over Groningen meen ik, waarin de dichter iets zegt over alle straten waar hij zijn voetstappen heeft achtergelaten. Zo is het ook als je een tijdje in een ander land woont. Je leert een wereld kennen waar je geen vermoeden van had, althans niet echt. En met een beetje geluk verlies je niet alleen je voetstappen, maar ook je hart.

De laatste keer dat ik er was is al bijna twee jaar geleden. Ik durf niet meer zo goed, eerlijk gezegd. Toen nog wel, maar nu niet meer. Terwijl ik dolgraag nog eens een paar dagen rond zou dwalen in mijn favoriete wijken.

Die heimwee zal altijd wel blijven.

Gelukkig hebben we de foto’s nog …

(Je vindt veel van mijn oude blogposts over Turkije en vanuit Turkije hier terug. De fotocursussen die ik er deed vind je als je een flink stuk terugbladert in deze pagina’s. En als je net als ik geniet van Turkse fotografen op Instagram, kom je hier aan je trekken en hier. En vergeet ook Magnum niet te volgen.)

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.