Twitterchats: echte ‘social media’

twitterchat In de VS worden wekelijks meer dan 100 twitterchats gehouden. Een twitterchat is een online conversatie op twitter over een bepaald onderwerp, die onstaat doordat deelnemers dezelfde zoekwoorden gebruiken in hun tweets, voorafgegaan door een hekje (hashtag: #).

Wat zijn twitterchats?

Twitterchats hebben een vast onderwerp en een vast zoekwoord, en vinden vaak plaats op een vast tijdstip. Soms ook niet, ’slow chat’ betekent dat mensen wel het zoekwoord gebruiken om met elkaar van gedachten te wisselen, maar niet per se op hetzelfde tijdstip.

Waarom twitterchats interessant zijn

Er zijn meerdere redenen waarom twitterchats zo interessant zijn, zoals Mack Collier, de organidator van #blogchat, hier uitlegt.

1. Kennis vergaren over gerichte onderwerpen

De belangrijkste redenen dat ik enthousiast ben over twitterchats is dat het een fantastische kans is om (kosteloos) van gedachten te wisselen met experts. Door aan #blogchat mee te doen, heb ik eindeloos veel geleerd over promoten van je blog, zoekmachineoptimalisatie, hoe muzikanten blogs kunnen gebruiken om in gesprek te raken met hun fans, etc.

2: Gelijkgestemden vinden

Daarnaast geeft een twitterchat je de kans om op Twitter gelijkgestemden te vinden. Een vaste twitterchat voor tuinliefhebbers, autoliefhebbers, bloggers, B2Bmarketeers – ze bestaan in de VS. Zie hier een overzicht van meer dan 100 twitterchats in de VS. Het is niet zo makkelijk om op Twitter de juiste mensen te vinden, en een twitterchat helpt je daarmee.

3: Jezelf neerzetten als expert

Waarom doen experts mee aan twitterchats? Dat brengt me op reden drie: personal branding. Actief meedoen aan een twitterchat en vooral je tips en kennis delen en vragen beantwoorden, laat onmiddelijk aan de deelnemers zien dat je weet waar je het over hebt. Het is niet voor niets dat twitterchats in de VS bevolkt worden door mensen die hun geld verdienen met advisering. Geen probleem – want ze delen hun kennis, en daar heb je als deelnemers iets aan.

Terecht merkt Mack Collier op dat het soms moeilijk is om op Twitter of via een blog echt in gesprek te komen met mensen. Met een twitterchat kom je direct aan die behoefte tegemoet.

Nieuwe Nederlandse twitterchat speciaal voor bloggers: #blogpraat

Goed idee, zo’n twitterchat. Daarom begin ik per aanstaande zondag #blogpraat, van 20:00-21:00. Voor bloggers die meer willen doen met hun blog, met onderwerpen als: hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn blog; hoe kom ik aan onderwerpen voor mijn blog; hoe kan ik een bedrijfsblog beginnen, en hoe kan ik mijn blog inzetten als personal branding? Zondag 21 februari is het onderwerp: je blog als personal branding.

Zo doe je mee aan twitterchat #blogpraat

Meedoen is heel eenvoudig.

  • Maandag, 20:00: vul in de zoekmachine van je keuze #blogpraat in. Vergeet niet af en toe te updaten, zodat je de nieuwste tweets ziet.
  • Kijk het even aan, en ga dan gewoon meedoen: stuur een tweet aan @oszintemrktng of iemand anders en zorg dat je de term #blogpraat vermeldt in je tweet.
  • Iedereen die zoekt op #blogpraat, krijgt automatisch jouw tweets te zien en kan daarop reageren. Zo onstaat een conversatie tussen allerlei verschillende mensen op Twitter.

Tot maandag 20:00!

Image by seansie

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.