Om eerlijk te zijn

huisAantekening: dit artikel schreef ik een tijd geleden. We hadden bij de koop gelukkig te maken met een vreselijk aardige verkopende makelaar, maar hebben zelf uiteindelijk geen makelaar in de arm genomen.

Wij zijn een huis aan het zoeken, in Nederland.

We hebben veel met makelaars te maken.

Bij sommige makelaars heb je direct een goed gevoel, al zijn ze de tegenpartij. Handige eigenschap, voor een makelaar, als hij/zij zelfs de tegenpartij vertrouwen inboezemt.

Andere makelaars werpen een blik op je en denken: sukkels. Ik zal jullie eens even laten zien hoe je een huis verkoopt.

Maar betrouwbaar of niet, heel veel makelaars maken veel gebruik van een bepaalde zin.

“Om eerlijk te zijn…”

Het viel me opeens op.

En dan volgt een uitspraak waarvan je als koper geacht wordt te denken dat je iets te horen krijgt dat hij/zij normaal aan niemand vertelt. Alsof de makelaar aan het meeveren is met de argumenten in je hoofd.

Het is het creëren van een valse, niet-bestaande intimiteit.

Alsof ze A) alleen jou, gewaardeerde mogelijke klant, deze informatie toevertrouwen of B) de rest van wat ze zeggen niet menen (?).

Om eerlijk te zijn…

…moet er hier inderdaad nog wel iets gebeuren (maar)…

…is dit huis redelijk opgeknapt (maar)…

…is het huis hiernaast laatst weggegaan voor…

…is dit echt een prachtige prijs als je kijkt naar…

…rekenen we meestal 1%, maar …

…denk ik niet dat de koper open staat voor…

Tsja.

dollarsHet blijft heel belangrijk, bij het kopen, huren en verkopen van huizen om je eigen lijn aan te houden en je niet gek te laten maken.

Ik moet telkens denken aan onze ervaring de afgelopen jaren bij het huren van huizen in het buitenland. De expatmarkt is natuurlijk een belachelijke markt, waar budgetten van 4.000 euro (of dollar) en hoger normaal zijn.

Sterker nog, het eerste dat iedere makelaar je vertelt, in mijn ervaring, is dat het een niet al te hoog budget is, gezien je eisen. (haha! in landen waar het gemiddelde woningbudget een fractie is van dat bedrag!)

Expats zijn geen makkelijke groep klanten. Dus op zich wel te begrijpen dat expatmakelaars wat trucjes in de strijd gooien.

Een beetje a la vriend Cialdini*.

Zowel in Hongarije, de VS als in Turkije kwam er een moment dat we een tweede keer naar een huis gingen kijken omdat we echt geïnteresseerd waren. En in alle gevallen werd de makelaar toevallig gebeld tijdens dat bezoek. Dat er nog een geïnteresseerde partij was. “Om eerlijk te zijn…”.

Tegen de tijd dat we in Turkije bezig waren, waren we aan het wachten op het bekende telefoontje-terwijl-je-het-huis-bekijkt. En het kwam, natuurlijk.

Bij de Nederlandse makelaars heb ik dat gelukkig niet meegemaakt.

Om eerlijk te zijn.

* Zie Wikipedia. Hoewel de altijd kritische mensen van Wikipedia zelf bovenaan de waarschuwing hebben geplakt: pas op, dit artikel lijkt te zijn geschreven als een promotie! Best humor, gezien de materie.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Petra Blankwaardantwoord
16 mei 2014 om 22:46

Herkenbaar, doet me denken aan ‘met alle respect’ (maar).
Om eerlijk te zijn vind ik het heel leuk dat je straks weer in NL woont (geen maar) 🙂

Elja Daaeantwoord
18 mei 2014 om 09:44
– Antwoord aan: Petra Blankwaard

Om eerlijk te zijn: ik ook. Eindelijk eens koffie drinken Petra!

En ja, het lijkt erg op ‘met alles respect’ wat dan gebruikt wordt om aan te geven dat er eigenlijk geen respect is.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.