Nederland, vakantieland

Vandaag aangekomen. En alles is exotisch, voor mij. Alles is anders. Mensen bekijken bij de bagageband op Schiphol. Het nieuws (dat nu via nu.nl op de terminals bij de bagageband wordt uitgezonden?).

De nieuwe producten in de Albert Heijn. Wasabi rucola?? Ehm? OK! Ik koop het hoor. Heel benieuwd. Ook heel benieuwd wat dat onuitgelegde tekentje op de verpakking betekent. Iets van dat het gezond is?

De nieuwe aanbieders van mobiele telefonie. De nieuwe aanbieders van alles, eigenlijk. De reclames die ik niet ken. De nieuwe wegen. De nieuwe snelheid op de A4. Nieuwe wegen, nieuwe rotondes, nieuwe borden.

Ik lag vanmiddag even in de tuin. In het hoge gras (sorry K., R & A, maar het was al even niet gemaaid he! We zullen dat oppakken hoor, bij wijze van huur 🙂 ). Heerlijk.

Het meest exotisch voor mij is nog dat je dan zo weinig hoort, al liggend in een tuin in dit dorp. Geen duizenden auto’s en bussen op de achtergrond. Geen oproep tot gebed. Geen duiven. Geen buurtbewoners, althans, niet de mijne. Ik vind die achtergrondgeluiden bij mij thuis niet erg, sterker nog, ik ben er aan gehecht. Maar wat mij vroeger exotisch voorkwam (een oproep tot gebed van de lokale moskee) is nu voor mij onexotisch want ‘thuis’.

De achtertuin wordt begrenst door een sloot. Er kwamen net twee zwanen voorbij gezwommen. Ik hoorde ze al gakken of hoe dat ook heet. Maar pas toen ik ze zag, wist ik weer: dat geluid hoort bij zwanen! Mijn zoontje T wist ook niet wat hij zag. Wat zijn ze groot!, zei hij.

Zwanen zijn voor hem exotisch.

De vleeswarenafdeling van de Albert Heijn – een klein paradijs. Ik mis mijn (varkens) vleeswaren, hoor, in Turkije.

En al die nieuwe producten! Je bent een half jaartje niet in de Albert Heijn en je vindt 30% nieuwe dingen, lijkt het wel. Nieuwe theetjes (dat het nog mogelijk is…iets nieuws. Nog even los van of het nodig is).

De TV. We rollen van shock naar shock, eigenlijk. Dat geeft verder niet. Want het is exotisch voor ons. Alsof we in de dierentuin staan. “jeetje, kijk nou! Die is er nog!”. “Goh, apart, een show waar …[vul in]?”. “Kijk nou, on demand! Wist jij dat ze dat in Nederland hebben?”.

Jullie moeten het me maar vergeven. Ik ben al 6,5 jaar weg, he.

We liepen naar de bagage net en ik zei tegen J (7): moet je kijken. Al deze mensen zijn nu op weg naar huis, terug van vakantie. En wij gaan juist op vakantie!

Misschien niet de handigste opmerking voor een expatkind. Hij moest er ook even over nadenken.

Ook voor hem is Nederland een vakantieland. En exotisch.

Exotisch is eigenlijk alleen: dat wat je niet gewend bent.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Debbie Peteriantwoord
4 augustus 2013 om 21:35

Welkom in het exotische vakantieland Nederland! 😀 Ik wens jullie weer veel plezier hier!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.