Ik geef het eerlijk toe: ik wist altijd heel weinig van de rest van de wereld.
Ik was natuurlijk een blije toerist in allerlei landen in Europa en daarbuiten. Maar ik had geen benul van geschiedenis en cultuur buiten de paar feiten die ik had geleerd in geschiedenislessen en overlevering.
Een toerist komt om plezier te hebben, he.
Toen ik naar Hongarije verhuisde en opeens in ‘Oost-Europa’ woonde (eigenlijk liever ‘Centraal-Europa, als je het de Hongaren vraagt), realiseerde ik me hoe weinig ik wist. En hoe meer ik leerde, hoe meer ik me realiseerde dat landen die op een dag of wat rijden van Nederland lagen, diepe, gecompliceerde, verscheurende geschiedenissen hadden.
Geschiedenissen die tot op de dag van vandaag de cultuur bepalen en direct impact hebben op vele levens van van vele mensen in die landen op een paar uur rijden van Nederland. En daarom eigenlijk ook impact hebben op ons.
No man is an island.
En in deze wereld is geen enkel land onafhankelijk van andere landen. Al was het maar omdat we dezelfde lucht inademen en hetzelfde water gebruiken en onder dezelfde zon leven.
Inmiddels woon ik in een land dat weliswaar ietsje verder weg ligt van Nederland, maar waarvan de geschiedenis en cultuur op vele manieren impact heeft gehad op Nederland en tot op de dag van vandaag nog heeft.
Het is makkelijk om dat te vergeten als je in Nederland woont.
Inmiddels woon ik in een land waarvan in een buurland chemische wapens worden gebruikt. Tegen de eigen bewoners.
Het is gewoon een nieuwsitem op de Nederlandse televisie en in de Nederlandse kranten.
Maar omdat ik hier woon is Syrië mijn buurland. Het is niet alleen het gevoel dat dergelijke dingen plaatsvinden in het buurland van het land waar je zelf met je gezin woont. Dat wapens afstanden kunnen overbruggen.
Het is ook het bewustzijn dat er, onder andere, meer dan 400 kinderen gestorven zijn in dat buurland. Honderden ouders radeloos van verdriet zijn. En weten dat familieleden die nog leven, niet veilig zijn.
Stel je voor dat zoiets in België gebeurde?
Dan zouden we in Nederland toch wel redelijk in de stress zijn, he? Zouden we dan de Amerikanen veroordelen omdat ze ingrepen?
Ik ben in volledige tweestrijd. Ik weet te weinig van de politieke situatie. Wat is het belang van de VS? Waarom zouden ze dit doen? Is het dom of dapper? Gewiekst of moedig? Arrogant of dienstbaar?
Ik weet het niet.
Ik weet wel dat het niet mogelijk zou moeten zijn dat een regime haar (of andermans) burgers uitroeit alsof het onkruid is. En dat ik, als ik daar woonde, blij zou zijn met een super power die zie: dit kan zo niet, en mijn kinderen kwam beschermen.
Blij BEN met iedere super power die het op zich neemt om kinderen en volwassenen te beschermen in een land hier maar 1 land vandaan.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Robert zegt
Waar ik moeite mee heb: waarom is het gebruik van chemische wapens (hoe weerzinwekkend ook) de rode lijn?
De teller qua vluchtelingen uit Syrië staat inmiddels op bijna 2 miljoen. Dodental inmiddels over de 100.000. Ook daar zitten veel kinderen bij, met radeloze ouders. Is van achteren door je hoofd geschoten worden minder erg dan een chemische aanval, qua rode lijn? Het maakt cynisch. Wordt de chemische aanval door de Amerikanen misschien gebruikt om weer even de spierballen in die regio te kunnen tonen? Ik geloof niet meer zo in oprechte bedoelingen van wereldleiders, van welke politieke of geografische richting dan ook.
lindakwakernaat zegt
Tja Nederland heeft ook een *diepe, gecompliceerde, verscheurende geschiedenis*.
Vreselijk wat er in Syrië gebeurd.
Niet alleen nu , maar al een hele tijd!
Elja Daae zegt
Ja he? Is ook zo. Maar we lijken ons niet meer zo van bewust, onze eigen geschiedenis.
Sytske Roskam zegt
Om moedeloos van te worden. Want er is geen waarheid in deze, geen 100 % betrouwbare informatiebron. Bij het ingrijpen in deze kwestie komt idealisme om mensen en kinderen te beschermen zelden zonder economische belangen of angst voor groeiende instabiliteit of extremisme in een regio.
Elja Daae zegt
Dat is ook zo. Er spelen altijd belangen. Maar als ouder of gewoon als burger ter plekke is het de vraag of het je echt nog uitmaakt. Of je nog verder kunt denken dan puur overleven.
Jacob Jan Voerman zegt
Ik wil ook meer weten. Omdat ik net als jij te weinig weet om in te schatten weet er echt aan de hand is.
Ik ben begonnen met deze
http://www.amazon.com/Balkan-Ghosts-Journey-Through-History/dp/0312424930
Recensies zijn wisselend, van ‘geweldig tot ’te eenzijdig belicht’. Dat laatste geloof ik best. volgens mij is dat ook bijna onontkoombaar. Ik zal dus meerdere boeken moeten lezen, want ik ken du nu één kant. In die kant komt Turkije er niet best af. Ik lees dat ze behoorlijk wat aangericht hebben in de Balkan, met hun bezetting. Bulgaren waren bij met de Russen. Ze vonden onderdrukking door de Sovjets minder erg dan die door de Turken. Lees ik dan he?
Wat ik zo erg vind is dat de wonden, en de haat die daar bij hoort zo diep zit. Dat ik me af vraag of het ooit goed komt.
in ieder geval is het boek goed geschreven, en is het goed voor een eerste kennismaking. Ik ga meer van dit soort boeken lezen.
Over Syrië weet ik dus helemaal niets. Groot gat.
Elja Daae zegt
Ik weet ook nauwelijks iets. Alleen dat er, in relatie tot Turkije, allerlei minderheden zijn die rond grensgebieden wonen.
Het rare is: in ieder land in de wereld zijn dingen gedaan en gebeurd die niet door de beugel kunnen. En ieder land heeft een eigen historie waar op een eigen manier naar gekeken wordt.
In de Nederlandse geschiedenisboekjes praten we ook liever niet te veel over onze rol in de slavenhandel, toch? En ik was vorig jaar op een tentoonstelling over Nederlands-Indië die me nogal geromantiseerd voor kwam. Ieder land ziet zichzelf liefst als glorieus.