Internationale verhuizingen

verhuiswagenMorgen begint mijn vierde internationale verhuizing. Internationale verhuizingen zijn stressvol! Maar ik moet zeggen dat ik er zo langzamerhand vrij relaxed onder ben.

De verhuizing zelf dan, he.

Niet het ‘verhuizen’, in de zin van iets achterlaten en opnieuw beginnen. Dat blijft spannend.

Het helpt natuurlijk dat de werkgever van F. zorgt dat we een verhuizer hebben die alles inpakt en een relocation adviseur die helpt bij het opzeggen van alle contracten. Want in het Turks is het niet zo makkelijk om uit te gaan leggen dat je je internet, telefoon, gas, elektriciteit en TV wilt opzeggen. In de VS lukte dat gewoon. Maar hier ben ik blij met die hulp!

Inmiddels weet ik dat je, zelfs als iemand anders alles komt inpakken, toch voorbereidend werk moet doen.

Daarom: Elja’s plan voor internationale verhuizingen

Eerlijk gezegd zit ik hier gewoon tegen mezelf te praten. 🙂 Lijstje te maken in mijn hoofd. Vast niet echt interessant voor jou. Maar ach. Je weet het nooit. Misschien wel voor iemand anders, een keer?

 1. Bagage
  Goed bedenken wat je als bagage meeneemt. Vaak moet je lang op je spullen wachten. Dit keer maar 3 weken maar vorige keer 6 weken. En dan kan het ook nog tegenzitten bij de inklaring…
  Ik ben dan ook nog zo georganiseerd (ahum) dat ik 1 tas maak voor de 5 dagen dat we nog hier zijn en in het hotel en de rest in andere koffers stop. Dat scheelt weer zoeken door 10 stuks bagage.Toen we van Amerika naar Turkije gingen en 6 weken moesten overbruggen, hadden we geloof ik 30 stuks bagage in totaal, inclusief handbagage, luiertas, autostoeltjes en kinderwagens. Pffff. Zoals het er nu uitziet, is het dit keer iets minder.
 2. Tijdelijke verblijfplekken
  Hotel? Bij je ouders? Vakantiehuis huren? Heb je daar theedoeken nodig? Hebben ze een babybedje? Etc. etc. Soms leidt dit tot NOG meer bagage. Maar goed.
 3. Speelgoed.
  Mijn zoontjes hebben al hun lego gesorteerd de afgelopen week (en vervolgens alle bakken weer omgekeerd! Dus dat schoot lekker op). Ze hebben en net hun koffertjes ingepakt.Ze hebben eigen rolkoffertjes en die zitten nu vol met lego, boeken, pennen en stiften en heel veel playmobil paardjes. 🙂 Genoeg voor een paar weken.
 4. Opruimen en weggooien
  Een mens verzamelt ieder jaar weer troep. Een verhuizing is het ideale moment om op te ruimen en radicaal weg te gooien. Scheelt ook kosten, want wie weet kun je toe met een kleinere container. Hoewel het niet makkelijk is om zoveel weg te gooien dat het echt scheelt.Opruimen betekent ook: alle voorraad en etenswaren wegbrengen en weggeven. Koelkast leegmaken. Half open potjes verf en oude batterijen wegbrengen.
  In de VS had je een geweldige service die alles in een keer kwam weghalen. Wat het ook was. Meubels, batterijen, sloophout, speelgoed. Je betaalde per kuub en zij sorteerden zelf en zorgden dat alles daar terecht kwam waar het hoorde. Maar in Turkije heb ik die service niet kunnen vinden. 😉
 5. Weggeven
  We hebben gelukkig al autoladingen vol met babyspullen weg kunnen geven de afgelopen jaren. In Turkije zijn er genoeg mensen die daar iets aan hebben. De laatste lading gaat morgen de deur uit. Het is niet altijd makkelijk om spullen weg te geven, moet ik zeggen. Je moet er maar net achter zien te komen bij wie je het kwijt kunt. En als het niet in je auto past, moet je iemand zien te vinden die een busje oid heeft. Maar uiteindelijk komt het meestal wel goed.Je moet er dus wel op tijd mee beginnen. Anders kom je op het punt dat je denkt, laat maar, en alles vervolgens in je nieuwe huis in je nieuwe land weer uitgepakt ziet worden.
 6. Alles in de kamer waar het hoort
  Verhuizers pakken per kamer in en laden per kamer uit. Als je spullen uit je hele huis door je hele huis hebt liggen, komen die spullen dus ook weer door het hele huis te staan als de verhuizers gaan uitpakken. Dat schiet helemaal niet op, weet ik uit ervaring.Het is eigenlijk een beetje ‘Input in – input out”.Chaos in = chaos uit.Kortom, ik ben al de hele week aan het opruimen en dingen heen en weer aan het slepen. Alle boeken naar de boekenkast. Alle spelletjes bij elkaar. Alle teken- en knutselspullen op de studeerkamer. Alle papieren in nette waterdichte archiefdozen. Alle losse lampjes en prularia bij elkaar. Alle winterjassen op 1 plek. Alle foto’s in 1 doos.
 7. Papieren mee
  Ik heb werkelijk waar alle belangrijke papieren die ik kon verzinnen, in een mapje gestopt om mee te nemen in de handbaggage. Hysterisch, he? Maar ja. Ik heb medische dossiers, geboortebewijzen en dat soort dingen liever bij me. Ik weet hoeveel werk het is om het allemaal weer bij elkaar te zoeken.Ik neem niet aan dat ik het nodig heb om me zometeen als Nederlander in Nederland weer in te schrijven maar je weet het niet. En als je naar een ander land verhuist, weet je al helemaal niet wanneer je voor een of andere vergunning weer een officieel uitreksel nodig hebt van iets.Al doende leert men.
 8. Wat bij het huis hoort apart houden
  Omdat je meestal huurt als expat, moet je alles wat niet van jou is apart houden. Zo heb ik gisteren de afstandsbediening van de airco uit Hongarije weggegooid. Die was per ongeluk ingepakt door de verhuizers. Ik ga zo nog op zoek naar alle gebruiksaanwijzingen van de spullen uit dit huis. En kijken of de bakplaten nog in de oven zitten.
 9. Computer en TV en bedden zo laat mogelijk inpakken
  Dan houd je het nog een extra nachtje vol in je eigen huis. Gezellig. Morgen pizza op de bank, zonder bestek, tussen de dozen. Laatste nachtje in dit huis.
 10. Digitale backup
  Ik heb mapjes met favoriete foto’s op een usb stick gezet. Je, echt. Sommige staan ook nog eens in dropbox of Evernote. Die paar honderd liefste foto’s. En ook alle belangrijke documenten op mijn computer. Dat zijn er echt niet zo veel hoor. Maar ik heb ze liever nog ergens achter de hand. Tsja. Cynicus? Pessimist? Of gewoon georganiseerd?
 11. Er was nog iets…
  Er zijn altijd dingen die je vergeet. Maar als je je paspoort maar niet hebt laten inpakken, komt het meestal wel goed.

Als ik een tijdje van de rader verdwijn, komt het vast door gebrek aan internet, gebrek aan rust en totale vermoeidheid. 🙂

Meer lezen over expat zijn?

Dit zijn de meest gelezen (volgens lezers) of mooiste (volgens mij) artikelen:

 1. De 10 dingen die ik leerde van 8 jaar expat zijn
 2. De expat blues
 3. Je kunt meer aan dan je denkt: waarom expat zijn je sterker maakt
 4. Wat je niet kunt veranderen: over cultuurschok
 5. De slechte expat: over expatvriendschappen
 6. Uit het dagelijks leven van een expat (voor Nicoline): opnieuw beginnen in een vreemd land
 7. Die eerste weken als expat: over de leuke en minder leuke kanten van starten
 8. Expat zijn = gewoontes uitvergroten en toevoegen: Nederlands zijn in een andere cultuur
 9. Expatvrouwen: over de krachtigste vrouwen die ik ken
 10. Waarom het als expat moeilijk is om terug te keren naar huis: over repat zijn en heimwee

Hier vind je alle artikelen op dit blog over expat (vrouw) zijn.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sandra schrijft en leestantwoord
25 juli 2014 om 22:13

Wat onwijs leuk om te lezen, hoop dat je ondertussen verhuisd bent, veel succes Elja!

Peter Pellenaarsantwoord
21 juli 2014 om 18:12

Goeie verhuizing gewenst and see you soon on the radar 🙂

Elja Daaeantwoord
22 juli 2014 om 22:02
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

See you soon on the radar! Ga ik lekker inchecken op foursquare: “in Nederland”. :))

Linda Kwakernaatantwoord
21 juli 2014 om 14:21

Adem in en adem uit ……….
Succes

Elja Daaeantwoord
22 juli 2014 om 22:05
– Antwoord aan: Linda Kwakernaat

Jij ook daar he?! En ook succes!

Frédérique van Egmondantwoord
21 juli 2014 om 01:12

Succes!

Elja Daaeantwoord
21 juli 2014 om 08:32
– Antwoord aan: Frédérique van Egmond

Dankjewel!

Sytske Roskamantwoord
21 juli 2014 om 00:03

En een hele goeie thuisreis!

Elja Daaeantwoord
21 juli 2014 om 08:33
– Antwoord aan: Sytske Roskam

Dankjewel! Zin in 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.