Het Beest (wordt vandaag verslagen)

motiveer jezelfHet Beest heeft me te pakken. Helaas. Ken je dat Beest? Het vormt stemmetjes in je hoofd die zeggen: “Het wordt niets”. “Dit gaat nooit lukken”. “Wat als mensen het niets vinden?”. “Weet je dit zeker?”. “Zou je dit nou wel schrijven?”. 

Enzovoorts, enzovoorts.

Het voordeel is (1 punt voor mij, Beest!) dat ik al wist dat het  Beest er aan kwam. Had ik gelezen in dit boek (Do The Work, van Steven Pressfield). Het Beest heet ‘weerstand’. Het Beest zit uiteraard helemaal in mijn hoofd. Maar ik vermom het als iets externs. Goedkeuring van anderen, bijvoorbeeld. Godin schrijft over het Beest in een andere vorm, namelijk met ‘shipping’ als kern (oftewel, iets creeëren en zorgen dat het de wereld in gaat – AANRADER!).

De mens, zeggen deze twee auteurs, is gebouwd om te voorkomen dat hij/zij opvalt, en om falen te voorkomen. Denk aan de holenmens die 1) moest zorgen dat hij niet gezien werd door roofdieren en 2) falen bekocht met zijn leven. Als je bezig bent met iets nieuws gaat het Beest in de aanval, die lizard brain, om je te behoeden voor dat falen. Je eigen hoofd gaat je tegenwerken.

Ik had het gelezen, ik was er op voorbereid, maar het gebeurde toch. Remarkable.

Godin zegt ook, in zijn boek Poke the Box: je moet dingen beginnen. Je moet je niet ‘iets voornemen’, ‘er over nadenken’ – gewoon, beginnen. En je moet je focus leggen op het ‘versturen’ van die ideeën, die dingen (ship). Poke the Box is nog zo’n AANRADER. Die man is wat mij betreft geniaal te noemen. In die vorig link zie je een quote uit het boek over ‘This might not work”, en dat thema van ‘This might not work’ is nog steeds belangrijk voor hem is.

En voor mij. En voor ieder van jullie die met een plan rondloopt en bezig is dat tot wasdom te brengen. Als je die links en boeken leest (de boeken zijn allemaal kort en dun), kan het niet anders of je raakt gemotiveerd om aan je plannen te gaan werken, te DOEN.

Of je boek af te maken. Het beest wordt vandaag verslagen!

* Over de cover van het boek Poke the Box (zie afbeelding bovenaan) zegt Godin: “The man in a hurry is an archetype, first discovered in the hieroglyphs of ancient Egypt. He’s you, the excited, optimistic experimenter who understands that risk is misunderstood and that forward motion is the key to success. The image is a trademark of The Domino Project, but you have our permission to use it non-commercially, to encourage your peers to go.”

* Eén ding werd me gisteravond en vanochtend duidelijk. Ik heb het Beest, wat bloggen betreft, al lang verslagen. Ik twijfel nooit tijdens het schrijven voor mijn blog. En ik twijfel zelden als ik op ‘publiceren’ klik. Wat een effect. Alleen door dagelijks te bloggen.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Blogblogblog! | Elja Daaeantwoord
14 januari 2013 om 19:45

[…] The day after. […]

lindakwakernaatantwoord
14 januari 2013 om 12:24

Gefeliciteerd!
You did it!!

Peter Pellenaarsantwoord
13 januari 2013 om 20:38

‘Be prepared’, zo leerde ik lang geleden. En het werkt nog steeds.

Jacob Jan Voermanantwoord
13 januari 2013 om 19:06

temmen. zodat ie jou kopjes gaat geven.
ben benieuwd wat mijn beest gaat doen. ik heb mezelf een half jaar gegeven om dat podium op te gaan. Hoe dichterbij hoe spannender, denk ik.
ik ga een zweep kopen

Jacqueline Kranenburgantwoord
13 januari 2013 om 18:14

Volhouden, doorzetten, doorbijten! Kill the Beast. Make me proud!

Martineantwoord
13 januari 2013 om 12:38

Ik ken een ander beest. Een beest dat me influistert “daar moet je eens een stukje over schrijven” en als vanzelf vormen zich dan allerlei zinnetjes in mijn hoofd. Pas als ik ze uitgeschreven heb wordt het weer rustig in mijn hoofd. Ik word soms best boos op dat beest en soms gehoorzaam ik niet. Dan tik ik wel paar trefwoorden uit maar kom ik op tijd tot bezinning, dat ik mijn tijd beter kan besteden.

En de beste blogtip staat hier! Gewoon beginnen. Niet nadenken, voornemen, twijfelen, bespreken, doorrekenen, tijd vrij maken.

Karin Ramakerantwoord
13 januari 2013 om 10:16

aah, de beren. 

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.