Hashtag science, deel 2: context

hashtags gebruikenIk ben gek op hashtags. Heb ik ook alle reden toe: zonder hashtags was twitterchat #blogpraat nooit geboren.

Hashtags zijn zoveel meer dan een zoekterm. Het is een slimme en leuke manier om je tweets context te geven, en/of om aansluiting te zoeken bij medetwitteraars of informatie te groeperen (ook in het belang van je medetwitteraars).

Een hashtag geeft context

Hashtags geven context. Dat heel veel mensen hashtags op die manier inzetten, blijkt wel uit de ‘trending topics’ op Twitter (de termen die op een bepaald moment het meeste gebruikt worden op Twitter).

Ik pak een paar willekeurige tweets met hashtags uit mijn twitterstream van zojuist:

Je kunt een stukje emotionele context geven:

 

Je kunt een uitleg geven aan je tweet:

 

Je kunt iemand welkom heten in een groep of een groep mensen laten weten van het bestaan van iets of iemand:

 

Je kunt je eigen contentformule breder trekken, groter maken, en er op die manier anderen bij betrekken:

 

En dat geldt ook voor deze bijzondere en ontroerende hashtag die Marloes gebruikt (lees er hier meer over)

 

Je kunt ook ook gewoon heel veel dingen aan elkaar plakken, dan krijg je meer humoristische context, want overduidelijk is dat niet een hashtag waarbij het zinvol is om te klikken. De # geeft hier alleen context aan, en niet een verbinding met andere twitteraars of tweets of zoekwoorden etc.:

Niet doen: willekeurige hasthags, en te veel hashtags

Wat niet handig is, is om willekeurige tweets een hashtag te geven. Ik zag net wat voorbeelden in mijn stream. Van hele aardige twitteraars verder die altijd veel waarde toevoegen en me op de hoogte houden van belangrijke dingen. Maar het is echt zinloos om in een tweet meer dan twee tags te gebruiken, laat staan 4, of 6, of ieder tweede woord.

Twitteren is communiceren, en communiceren gaat over wat jij wil overbrengen aan een ander. Dus niet alleen: wat jij wil overbrengen. Het gaat niet alleen om wat jij kwijt wil. Voelt wel vaak zo, ervaar ik, dus doe ik zelf ook regelmatig. Gewoon iets kwijt willen.

Maar het gaat vooral ook om die ander. Een hashtag heeft een reden. Context, humor, of het bijeenbrengen van mensen of informatie.

Hashtag marketing?

Geldt ook voor tweets waarin je iets te verkopen hebt. Het mooiste voorbeeld van hoe het NIET moet, is een search op de tag #marketing. Je zult in die stroom tweets maar heel weinig tweets zijn met minder dan 2 hashtags.

Kennelijk denken de mensen die de marketing hashtag gebruiken, dat hashtags er zijn voor hun marketing. [Ha, ha.]

De vraag wat jij en ik, zoekers op die tag, hebben aan al die troep, stellen  zij zichzelf niet.

Lieve #marketing mensen: ZOU HET KUNNEN DAT WE MEER WILLEN WETEN OVER MARKETING?

Wie heeft er baat bij het toevoegen van al die hashtags? Ik, omdat ik graag vindbaar wil zijn voor wie op #marketing zoekt, en voor wie op #sales zoekt, en voor wie op #branding zoekt? Of die volgers/zoekers, die graag zoveel mogelijk van die 140 tekens benut zien voor het delen van nuttige informatie?

Precies.

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Hashtag science, part 3: humor | Elja Daaeantwoord
11 november 2012 om 20:20

[…] verslavend tijdverdrijf maken. Eigenlijk is het gebruik van humoristische hashtags niets anders dan context geven aan tweet natuurlijk. En tweets die daarbij hashtags inzetten, zijn bij mij  vaak favoriet. Waarbij […]

lindakwakernaatantwoord
11 november 2012 om 17:53

Ik  liig vaak in een deuk om hashtags, vooral die van Ruud LOl

Elja Daaeantwoord
11 november 2012 om 20:27
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Ha! Was ik Ruud bijna vergeten! Snel nog even toegevoegd aan mijn post van vandaag 🙂

lindakwakernaat
11 november 2012 om 20:31
– Antwoord aan: Elja Daae

lollll

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.