Goede redenen om niet te bloggen

new business development
Foto: Álvaro Serrano op Unsplash

Ik heb best goede redenen om niet te bloggen. Want het is je vast opgevallen, de stilte hier na al die jaren van dagelijkse blogs. Maar de waarheid is dat er hele goede redenen zijn. Echt. ECHT echt echt.

Zo is er gebrek aan tijd, bijvoorbeeld.

Goede reden, hoor. Alleen heb ik best wel tijd.

(…)

Goed, om eerlijk te zijn, geloof ik niet echt in tijdsgebrek. Er is eigenlijk altijd wel tijd. Anders had ik niet 6 jaar lang iedere dag kunnen bloggen, met 3 kleine kinderen, een carrière, een man die veel reisde en natuurlijk die 3 internationale verhuizingen tussendoor.

Ik kan, als ik ECHT heel eerlijk ben, niet zo tegen dat ‘ik heb geen tijd’ of ‘ik heb het te druk om te bloggen’. Pfff. Alsjeblieft. Ik herhaal: iedere dag bloggen met 3 kleine kinderen, 3 internationale verhuizingen, twee drukke banen, buitenland … come on.

Tijdsgebrek is maar een prioriteitsgebrek.

Zin! Geen zin hebben!

Ook goede reden. Als je er toch niets aan hebt, dat bloggen, dan mag je gewoon geen zin hebben. Ja, het is wel goed om doorzettingsvermogen te hebben, dat wel. Ik bedoel, als iedereen alleen doet waar hij of zij zin in heeft, wat moet er worden van de wereld? Maar goed. Geen zin kan een goede reden zijn om niet te bloggen.

Zonder inspiratie zitten, dan?

Ook een goede reden…alhoewel. Jarenlange ervaring met gewoon gaan zitten en gaan typen heeft me geleerd dat die aanpak doorgaans werkt. Als je maar echt wilt en zeker weet dat je iets wilt publiceren die dag, dan komt het wel. Dus inspiratieloosheid telt niet echt meer, vind ik.

Perfectionisme dan: geen goede reden maar wel een echte.

Het is waar dat perfectionisme bloggen heel lastig maakt. Als het nooit goed genoeg is, is het nooit af, komt er niets uit je vingers en kom je nergens. Plus je bent geneigd te denken dat niemand er toch op zit te wachten, dat het toch nooit echt goed is, etc. etc.

Wat zeg je?

Oh, ik dacht al: waar blijf’ie?

“Kwaliteit boven kwantiteit.”

Zucht.

Dat hele ‘kwaliteit boven kwantiteit’ is misschien een uiting van perfectionisme, zou kunnen. Maar vaak is het ook gewoon een excuus. En excuses, daar doen we vandaag niet aan. We zoeken alleen goede redenen om niet te bloggen!

Dus nee.

Eerlijk is eerlijk: er zijn veel meer goede redenen om wel dan om niet te bloggen.

Daarom hoor je mij ook niet, hier. Ik heb natuurlijk helemaal geen goede reden om niet meer te bloggen. Behalve dit:

ik vind het gewoon heerlijk om andere dingen te doen, ‘savonds. Het is heerlijk om niet meer te hoeven bloggen van mezelf. Om ‘savonds in plaats daarvan lekker alle Inspector Lynley boeken uit te lezen. Ik heb ze vrijwel allemaal. Want ik verzamel ze al sinds 2005. Toen ik nog niet blogde en social media nog geen ding was.

Heerlijk is het. En als ik die serie af heb, dan begin ik aan mijn collectie Pascoe & Dalziel boeken. Ook heerlijk.

Meer tijd om te lezen.

Dat is best een goede reden om niet te bloggen.

Behalve als je én inspiratie hebt, én het bloggen mist, én maar een kwartiertje nodig hebt voor een blogartikel, én je zoontje stiekem nog TV zit te kijken naast je op de bank lekker rustig met zijn tweetjes, én je weet dat je daarna lekker onder de deken de zoveelste aflevering van Inspector Lynley mag gaan lezen omdat je NOG TIJD OVER HEBT!

Bij deze. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Noortjeantwoord
2 oktober 2018 om 22:51

Wat? Maar dan wél in het Engels, toch? Oinkkkk ik ken alleen de dvd’s, nooit de boeken gelezen. Wel heerlijk gevolgd op de BBC en RTE (Ierse tv). Lekker droog.

Elja Daaeantwoord
3 oktober 2018 om 08:13
– Antwoord aan: Noortje

Ja in het Engels inderdaad. Bedoel je lYnley of Dalziel trouwens? Ik zag dat ik in 2005 al aan het lezen was. Volgens mij kende ik ze van de TV inderdaad. Ik koop altijd de nieuwste 🙂 maar ik lees ze nu allemaal opnieuw!

Liesbethantwoord
2 oktober 2018 om 22:06

Mij uit het hart gegrepen! Happy pensionada dus tijd genoeg – nee dus! Lezen schiet er al jaren bij in en er is altijd wat. Zoals nu een kitten dat in vijf dagen al twee keer bij de dierenarts is geweest en twee grote katten die heel erg moeten wennen. Bovendien wil ik niets meer moeten, dat heb ik mijn hele leven al genoeg gedaan. Dus soms bloggen, soms lekker voor de buis en soms lezen! Hoe ver ben je met Lynsey en Barbara? Ik mag geloof ik nog vier delen!

Elja Daaeantwoord
3 oktober 2018 om 08:11
– Antwoord aan: Liesbeth

Haha, zo is het, waarom zou je nog iets moeten?

Ik heb ze allemaal al meerdere keren gelezen en ik koop altijd de nieuwste zodra die uitkomt :)) maar ik lees ze nu allemaal opnieuw! Ik ben weer bij die aflevering dat Havers naar het strand gaat (ik gaf bijna het plot weg!) …. heb je die al gelezen?

Peter Pellenaarsantwoord
2 oktober 2018 om 21:56

Ja, dat zijn inderdaad allemaal heel goede redenen om niet te bloggen. En ik ben blij dat je ze links laat liggen.

PS. Ik probeer me er de laatste tijd ook wat vaker niet aan te houden, maar voortaan op een ander domein => peterpellenaars.nl

Elja Daaeantwoord
3 oktober 2018 om 08:10
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Heeeee een nieuw domein??? Dat is nog flink wat werk denk ik, dat overhevelen? Of kan het in 1 keer?

Peter Pellenaars
3 oktober 2018 om 21:34
– Antwoord aan: Elja Daae

Ik denk best wel dat het in 1 keer kan, maar ik kies voor de handmatige aanpak (maand na maand overzetten) zodat ik meteen tags, illustraties, links en dergelijke kan aanpassen. Is wel meer werk inderdaad.

Elja Daae
3 oktober 2018 om 22:10
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Verlies je dan ook je comments?

Peter Pellenaars
3 oktober 2018 om 22:13
– Antwoord aan: Elja Daae

Nee hoor. Met de export en import functie van WordPress gaan die gewoon mee. Kijk maar eens bij m’n archief naar de blogposts uit oktober 2012 (tot zover ben ik inmiddels gevorderd) en dan zie je de comments er bij staan => https://www.peterpellenaars.nl/archief/

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.