Elja’s blogtips tijdens het #uurvanpuur

Anna MariaElke week geef ik een blogtip tijdens Anna-Maria’s (@puur) Uur van Puur, het twitterradioprogramma op Radio Aalsmeer.

[Hier vind je de live stream en de opnames van vorige uitzendingen en hier vind je meer informatie!]

Helaas vergeet ik meestal wat ik vorige keren heb gezegd. Maar ik houd een lijstje bij.

Nou ja. Verschillende lijstjes.

Tot mijn grote schik beweerde Anna-Maria net dat we er al 30 hadden gedaan, van die uitzendingen, dus ook van die blogtips. Maar in mijn meest recente lijstje stonden er maar 10. Zelfs als het er bij nader inzien ‘maar’ 20 zijn geweest, die uitzendingen, moet ik nog even wat tips bij elkaar zoeken om zeker te weten dat ik mezelf niet herhaal.

Inmiddels ben ik via de tweets van de onnavolgbare co-host Esther (@wilg) nog een aantal tips op het spoor gekomen. Ik bedoel, sjonge, zelfs als blogexpert weet je de tips soms niet meer aan te slepen, he? 🙂

Hieronder dan de ultieme, definitieve, ever evolving lijst met blogtips.

  1. Maak lijstjes

   Makkelijk maar niet minder effectief: maak lijstjes. 10 tips van, de beste manieren om, de leukste plekken die, 5 dingen die je moeten over, 100 place to try before you die. GO!

  2. Just do it

   Het klinkt makkelijk en dat is het ook: blijf niet eindeloos peinzen en nadenken over zo’n blog of een blog post. Begin gewoon. Klik op publish. Klaar.

  3. Je eigen domein

   Als je het bloggen echt leuk vindt en/of er echt een doel mee nastreeft, investeer dan in een eigen domein! Voor een paar euro per jaar heb je je eigen URL. Staat professioneler en is ook slim, want zo’n domein is van jou, in tegenstelling tot gratis blog sites.

  4. Afbeeldingen zijn belangrijk

   Oeps. Per ongeluk twee keer een zelfde tip gegeven. Zie 6. Of zie 12, als je er zo naar kijkt.

  5. Hoe houd ik het vol: doe het voor jezelf

   Er is maar een manier om bloggen vol te houden: door het voor jezelf te doen en niet voor een ander.

  6. Gebruik afbeeldingen

   Visueel werkt beter. Blogs zonder afbeeldingen werken minder goed. Jammer, maar helaas: je moet wat tijd besteden aan de afbeeldingen bij je blog post!

  7. Gebruik alinea’s en kopjes

   Mensen willen graag scannen en dat gaat makkelijker met alinea’s en kopjes. Ook nog eens handig voor je vindbaarheid in de zoekmachines, als je die kopjes netjes opmaakt in HTML. Liever dus geen lange lappen tekst…!

  8. Geen ‘we’

   Het koninklijke ‘we’ komt raar over als je als individuele corporate blogger blogt. Je bent een ‘ik’! Geen ‘we’, geen ‘ons’.

  9. Contentcuratie

   Je kunt andermans content rustig gebruiken, als blogger. Niet door dingen een op een over te nemen, natuurlijk, want dat mag niet. Maar als basis voor je blog post. Pak een link, een quote of andere content die je aanspreekt, en laat je eigen visie daar op los. Of deel je favoriete artikelen, foto’s of video’s. Contentcuratie!

  10. Blog moderner

   Bloggen hoeft niet meer te betekenen dat je lange lappen tekst op een website knalt. Onder invloed van microblogs (en het ongeduld van de mediaconsument) wordt het korter, losser, en makkelijker.

   @wilg Daar issie weer #blogtip @Elja1op1 blog moderner! #ouderwetsch mobiel bloggen, tumblr, ploggen, het kan allemaal korter, losser

  11. Lees andere blogs!

   De beste tip voor wie meer of beter wil bloggen: lees andere blogs. Veel en vaak. Het makkelijks gaat dat met een reader, bijvoorbeeld Feedly of Bloglovin, waarmee je je abonneert op blogs. Zo kun je altijd op 1 plek je favoriete blogs lezen en bijhouden.

  12. Gebruik Instagram

   Instagram, het visuele social media kanaal, kan alles zijn voor bloggers. Bron van inspiratie. Promotie. En natuurlijk bron van leuke afbeeldingen voor op je blog. Embed de foto van een ander of, beter nog, maak zelf foto’s en gebruik die voor je blog posts.
   @wilg: En daar missie weerrrr de van ; Gebruik Instagram voor makkelijke mooie content op je blog

  13. Navigatie is belangrijk

   Kunnen mensen op je blog vinden wat ze zoeken? Hoe zit je navigatie in elkaar? Link je in het ene artikel naar een ander, gerelateerd artikel? Is er een zoekfunctie? Belangrijk als je lezers vast wilt houden! Door bij te houden wat mensen zoeken (heel makkelijk door Google Analytics in te stellen), krijg je bovendien een idee over wat mensen missen of niet kunnen vinden al is het er wel.

  14. Blogvoornemens

   Nooit slecht om te doen: nadenken over je doelstellingen voor je blog. Hoe doelgerichter je bent, hoe makkelijker je succesvol bent. Tenzij het je niets uitmaakt en je voor de lol blogt, natuurlijk. Dan zijn doelstellingen niet nodig. Maar als je doelen stelt: maak ze haalbaar!

  15. Rauwer bloggen

   Het is een trend: echter zijn, rauwer zijn, ongefilterder. Een mooi voorbeeld (via Anna-Maria) is deze instagram account, waar het er nogal rauw aan toe gaat. Maar ook de opkomst van fotoblogs (‘plogs’) laat zien dat mensen meer willen weten van wat er echt gebeurt in het leven een blogger. Zie ook dit mooie artikel over de echtheid van het sociale medium snapchat. Ook als blogger kun je hierop inspelen door andere foto’s te delen en een minder ‘ge-edit’ verhaal neer te zetten.

  16. Gebruik links!

   Bloggen draaide ooit om het delen van links naar andere sites en blogs. En nog steeds is dat een goed idee, linken. Want je geeft er je lezer meer waarde mee. Hij of zij kan doorklikken op soortgelijke onderwerpen. En je helpt er je medeblogger mee, want je stuurt bezoekers die kant op.
   Maar linken is ook goed voor je vindbaarheid, of je nou naar eigen artikelen linkt, of naar andermans artikelen. Want zoekmachines begrijpen dan steeds beter wat de context is van je pagina. Dus. Linken? Doen!

  17. Anekdotes

   Heel veel bloggers vinden het 1) moeilijk om te bloggen en 2) lastig om ‘persoonlijk’ te zijn in hun blog posts. Een makkelijker manier om dit te verhelpen is om te bloggen over anekdotes. Dingen die je meemaakt, dingen die je overkwamen, dingen die je zag gebeuren. Zelfs iets dat je opviel in ‘Boer zoekt vrouw’ kan een anekdote zijn. Ofwel omdat jij het zag (“Ik zat #bzv te kijken…dit gebeurde…dat deed me denken aan…”) of omdat je andermans anekdote gebruikt als kapstok (“In #bzv zei boer X viel toekomstige boerin Y van haar paard omdat ze … en dus …”).

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sonja Broekhuizenantwoord
1 februari 2015 om 18:08

“Tip 11. Lees andere blogs!”. Tijdlang lukte het niet om te bloggen. Ook niet om andermans blogs te lezen. Bij mij gaan die twee samen.
Sinds kort weer vaker aan het bloggen en vanmiddag even lekker een paar uur blogs van anderen gelezen #leerzaameninspirerend

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.